معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا اظهار کرد: میزان بارشها در مهرماه امسال نسبت به دوره بلندمدت ۵۳ ساله، کاهش ۴۲ درصدی داشته است اما در روزهای اخیر به دلیل بارشها شاهد تغییر شرایط هستیم.
به گزارش اقتصاد انرژی، قاسم تقیزاده خامسی با تاکید بر اینکه بارشهای چند روزه نمیتواند بحران آب ۵۰ ساله را جبران کند، به ایسنا گفت: البته بارشهای سه روز گذشته در برخی استانها مثل قم، اصفهان، قزوین، تهران، مرکزی، یزد و کرمان درصد بارندگی را نسبت به متوسط ۵۲ ساله که معیار اصلی در مقایسه بارش است، افزایش داد و از -۴۰ به -۷ رسید.
وی با بیان اینکه این بارندگیها نمیتواند مشکلات کمبود آب را حل کند، گفت: در ۴۵ روزی که از سال آبی جدید میگذرد، در استانهای قم ۲۱۷ درصد، یزد ۱۸۸ درصد، کرمان ۷۱ درصد، اصفهان ۵۳ درصد، البرز ۴۷ درصد، گلستان ۴۷ درصد، گیلان ۳۳ درصد و مازندران ۶ درصد نسبت به متوسط ۵۳ ساله اخیر بارندگی افزایش یافته است.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه ۱۵ استان دیگر با اینکه نسبت به متوسط دوره ۵۲ ساله عقب هستند ولی نسبت به سال آبی پارسال بارش بیشتری داشتهاند، گفت: اما استانهای ایلام، اردبیل، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، خراسان جنوبی و کرمانشاه هنوز نسبت به سال آبی پارسال هم از باران کمتری برخوردار شدهاند.
خامسی درباره وضعیت بارندگیها در کشور، گفت: متوسط بارندگی کشور حدود ۲۴۰ میلیمتر است که در ۴۵ روز گذشته ۱۵.۸ میلیمتر بارندگی داشتهایم که در مجموع نسبت به متوسط ۵۲ ساله، ۷ درصد کاهش و نسبت به سال گذشته ۱۸۷ درصد افزایش را نشان میدهد.
به گفته معاون آب و آبفای وزیر نیرو، برای استانهای کردستان، فارس، هرمزگان، خراسان رضوی، کرمانشاه و بوشهر با اینکه نسبت به متوسط ۵۲ ساله فاصله زیادی دارند اما نسبت به سال گذشته در همین دوره بارندگی قابل توجه بوده است. اثر این بارندگیها در ورودی سدهای کشور که حدود ۵۰ درصد آب شرب را تامین می کنند، یک درصد بیشتر نبوده است.
او با تاکید بر اینکه باید به این مساله توجه داشت که رفع بحران آب نیازمند تداوم بارشها حتی در سالهای پیش رو است، گفت: برای گذر از بی آبی باید مدیریت مصرف در دستور کار همگان قرار بگیرد.
خامسی با تاکید بر ضرورت یک مدیریت قدرتمند در حوزه آب کشور تصریح کرد: با توجه به اینکه ایران در یک منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و ۸۵ درصد مساحت کشور در منطقه خشک و نیمه خشک است و از طرفی قرار گرفتن ۴۵ درصد جمعیت کشور در مناطقی که بیش از ۲۰ درصد از منابع آبی را دارند و نیز پدیده تغییر اقلیم که چند سال اخیر شاهد آن بودهایم، نیازمند یک مدیریت و ساز و کار قوی بهویژه در حوزه آب کشور هستیم.
وی با تاکید بر نقش مهم آب در همه ابعاد توسعه اظهار کرد: توسعه متوازن نیازمند آب است و اگر آب به درستی تأمین و مدیریت نشود، صنعت و اقتصاد درست نمیشود.
به گفته معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، در ۳۰ سال گذشته ۲۸ میلیارد مترمکعب از منابع آب تجدیدپذیر کشور کاسته شده است و اگر مصرف آب به روال فعلی خصوصا در بخش کشاورزی ادامه یابد، منابع آب کشور به نصف کاهش خواهد یافت.