رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران گفت: من تاسف میخورم که چرا به سراغ LNG نرفتیم و صادر کننده آن نیستیم. در دنیا مصرف LNG به شدت بالا است و ما نیز یک توان بالقوه در این حوزه داریم.
به گزارش اقتصاد انرژی، علیاکبر صالحی در هفتمین کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو عنوان کرد: ما ایرانیها در بیان مفاهیم مشکلی نداریم اما در پیادهسازی مشکل داریم، در هر مجموعه و موسسهای توفیق خدمت داشتم دیدم اساسنامهها بسیار دقیق نوشته شده اما در مرحله اجرا کم میآوریم. فلذا این کنگره ها برگزار میشود که بدانیم چرا اینگونه است. آسیبشناسی این امر سخت است و بسیاری از حرفها در سینه میماند، اما شرایط سیاسی، اقتصادی، و بهداشتی جهان نیز بر این موضوع بی تاثیر نیست.
وی افزود: یکی از دلایلی که نتوانستهایم به آرمانها و اهداف ترسیم شده برسیم نداشتن یک مرجع و متولی قوی و منسجم است. بحث بخشینگری در کشور ما برای همه مشهود است، و به همافزایی و همکاری و نگاه ملی بی توجه هستیم که بخشی از آن هم طبیعی است. بنابراین به یک مرجع و متولی قوی نیاز داریم تا بتواند نگاهها و دیدگاههای متفاوت را گرد هم جمع و همافزا کند.
معاون پژوهشی و قائم مقام فرهنگستان علوم اظهار کرد: متاسفانه شرایط بهداشتی ناشی از کرونا و مسائل داخلی، منطقهای و خارجی باعث شده آشفتگیهایی ایجاد شود لذا اولویتها دائم تغییر میکنند و نمیتوان برنامهای را برای ده سال آینده تدوین کرد.
صالحی با طرح پرسش انرژی چیست؟ بیان کرد: انرژی یک مفهوم انتزاعی است اما آنقدر استفاده شده که احساس میکنیم آن را درک میکنیم و با روابط ریاضی به آن اشراف داریم و آن را مدیریت میکنیم. انرژی دغدغه هر کشوری و عامل حرکت و تغییر است.
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران خاطرنشان کرد: وقتی انرژی دغدغه یک کشور باشد و کشور بدون انرژی در حال سکون است بنابراین تامین آن بسیار مهم است، یعنی باید استراتژی هر کشوری این باشد که منابع انرژی آن مرتب در اختیار باشد. سوال اینکه آیا هر کشوری منبع انرژی دارد باید آن را صادر کند؟ انرژی یک کالای استراتژیک است و برخی میگویند بله و برخی میگویند خیر. اما نمیتوان یک نسخه واحد برای تمام کشورها پیچید هر کشوری بنا بر اقتضا و شرایط خود تصمیمگیری میکند.
وی ادامه داد: اگر کشوری دارای یک منبع عمده انرژی باشد آیا باید نسبت به دیگر انواع آن بیتفاوت باشد؟ اینجاست که مشخص میشود علیالقاعده باید یک سبد انرژی درست کنیم؛ چرا که هر انرژی به دنبال خود یک فناوری جدید دارد و اگر به انرژیهای جدید بیتوجه باشیم نسبت به فناوریهای جدید بیتوجه بودهایم.
علیاکبر صالحی با اشاره به نگاه به انرژی از منظر اقتصادی گفت: از این منظر باید ببینیم عایدات و درآمدهای حاصل از انرژی را باید چگونه مدیریت کرد؟ در کشور ما به جای برنامهریزی مفهومی و آیندهنگری، با Try & Error (سعی و خطا) کارها را پیش میبریم البته باید شرایط را در نظر بگیریم چرا که شرایط غلتانی داریم.
وی با اشاره به سرانه مصرف انرژی، برداشت از ذخایر و مصرف بالا، هدررفت بالای انرژی و همچنین گزارش میزان انتشار گازهای گلخانهای و سیاستهای کلی محیط زیست گفت: متاسفانه ایران هنوز در زمره ۱۰ کشور عمده انتشاردهنده گازهای گلخانهای است، در شرایطی که در اروپا بحث هيدروژن سبز و انرژیهای نو مطرح است.
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کرد: خواهش من این است که در کارگروهها عالمانهتر درباره انرژیهای نو صحبت و تصمیمگیری شود و ورود صحیح به موضوعات داشته باشیم. من تاسف میخورم که چرا به سراغ LNG نرفتیم و صادر کننده آن نیستیم. اوایل انقلاب این بحث وجود داشت ولی به هر دلیل این اتفاق نیفتاد، و اکنون قطر به عنوان یک بازیگر مهم در این عرصه مطرح است. در دنیا مصرف LNG به شدت بالا است و ما نیز یک توان بالقوه در این حوزه داریم.
صالحی در خصوص صادرات انرژی و اهمیت تعیین سبد انرژی کشور اظهار کرد: این یک مسئله غامض است که متخصصین باید با حساب و کتاب به آن ورود کنند. باید رویکرد خود را تغییر دهیم، چرا که تا امروز رویکرد ما مدیریت عرضه (به جای مدیریت تقاضا) بوده است.
وی تصریح کرد: در کشورهای اروپایی واقعاً قوانین ترغیب کننده و تشویق کننده است، ما بایستی راهها و قوانین تشویقی داشته باشیم، متاسفانه خاموشیهای سال ۹۹ یک هشدار جدی بود که درست عمل نکردهایم و تا بیش از این دیر نشده باید به سمت مدیریت تقاضا برویم.