یک اقتصاددان عنوان کرد: از سال ۱۴۱۰ به بعد رشد تولید گاز منفی خواهد شد؛ بنابراین در مصرف و تولید تقریباً یک چشمانداز بحرانی یا فاجعه گازی در حال ترسیم است.
به گزارش اقتصاد انرژی، مسعود نیلی در کنگره راهبردی نفت و نیرو با بیان ویژگیهای انرژی گفت: هر چقدر بشر پیشرفت کرده و سطح رفاه او بالا رفته، وابستگیاش به انرژی بیشتر شده است. انرژی یک موهبت خدادادی است که توزیع جغرافیایی آن متمرکز و خاص است.
وی افزود: جغرافیای توزیع مخازن نفت و گاز محدود و متمرکز است و تبدیل این موهبت طبیعی به فرآوردههای انرژی نیز بسیار سرمایهمحور و همچنین تکنولوژیمحور است. توزیع جغرافیایی این سرمایه و تکنولوژی در دنیا خیلی متمرکز و غیر گسترش یافته است.
استاد دانشگاه صنعتی شریف اظهار کرد: در کشورهای پیشرفته همیشه به دنبال اطمینان از این هستند که انرژی همیشه با قیمت قابل پیشبینی در دسترس آنان باشد.
نیلی تصریح کرد: پیشبینی تحولات تولید و سرمایهگذاری طی ۲۰ سال آینده چندان سخت نیست. آیا ما چشمانداز مطمئنی از تامین انرژی مورد نیاز کشور خود داریم؟ و آیا میتوانیم مطمئن باشیم انرژی برای رشد اقتصادی یک گلوگاه نیست؟
وی خاطرنشان کرد: ایران از نظر ذخایر نفت و گاز دنیا جزء رتبههای اول است که از این مزیت میتوان استفادههای زیادی کرد. همچنین ایران از بزرگترین مصرفکنندگان گاز دنیا بعد از آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه و چین است که این نشان میدهد که خیلی بیمحابا و سخاوتمندانه گاز را مصرف میکنیم.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: ظاهراً از سال ۱۴۱۰ به بعد رشد تولید گاز منفی خواهد شد؛ بنابراین در مصرف و تولید تقریباً یک چشمانداز بحرانی یا فاجعه گازی در حال ترسیم است.
مسعود نیلی تاکید کرد: در شاخصهای تولید و مصرف گاز و سرمایهگذاری غافلگیری وجود ندارد و به عنوان کشوری که همهجا با بزرگترین مزیت خود یعنی ذخایر انرژی شناخته میشود اینکه با کمبود گاز مواجه شویم پذیرفته نیست.
این اقتصاددان ادامه داد: ما الان در آستانه ورود به یک فاجعه در زمینه تامین گاز کشور هستیم، این نشان میدهد که نیازمند تغییرات بزرگ در اصلیترین مولفه تامین انرژی کشور هستیم و اگر این کار را نکنیم نه تنها در بخشهای نیازمند گاز دچار مشکل میشویم بلکه اقتصاد ما نیز به یک اقتصاد منجمد و بدون کارآیی تبدیل میشود و وقتی در میان چنين بحرانی قرار بگیریم خروج از آن بسیار سخت است.
وی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد باید برای ده سال آینده تحولات خیلی بزرگ و سریعی را طراحی و اجرا کنیم، در غیر این صورت جبران و تصحیح آن خیلی سخت است و با مسئلهای بسیار بزرگتر از تهدید آب مواجه میشویم.
نیلی یادآور شد: در چنین کنفرانسهایی بایستی با جمعبندی و نه فقط ابراز نگرانی، بلکه تاکید و ارائه راهحل و همچنین اجرا مدنظر قرار بگیرد تا از بروز مشکل و تبعات بعدی آن جلوگیری شود.