مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران با تشریح طرح توزیع عادلانه حاملهای انرژی عنوان کرد: در این طرح طی چهار سال قیمت بنزین از ۱۵۰۰ تومان در سال ۱۳۹۹ به ۲۰۰۰۰ تومان در سال ۱۴۰۴ افزایش خواهد یافت و مزیت اصلی آن مدیریت مصرف و کنترل است.
به گزارش اقتصاد انرژی، حسن منتظر تربتی در کنگره راهبردی نفت و نیرو با اشاره به توزیع عادلانه حاملهای انرژی (یارانه پنهان) گفت: ما یک بار در افزایش قیمت بنزین تجربه خوبی نداشتیم و تجربه موفقی نبود؛ لذا وقتی در کشور صحبت از قیمت میشود یک نگرانی عمومی و پر ریسک اجتماعی حس میشود به همین دلیل طی سالهای گذشته نتوانستهایم از اهرم قیمت استفاده کنیم.
وی با اشاره به مصرف حاملهای انرژی شامل برق، گاز و بنزین در کشور خاطرنشان کرد: مصرف سالیانه کل خانوارهای کشور در بخش گاز ۶۵ میلیارد متر مکعب، در بخش برق ۹۰ میلیارد کیلووات ساعت و در بخش بنزین ۳۵ میلیارد لیتر میباشد.
این مدیر اجرایی افزود: قیمت متوسط دولتی این محصولات در ایران برای گاز ۱۳۰، برق ۸۰ و بنزین ۱۵۰۰ تومان است در حالی که متوسط قیمت منطقه (فوب) برای گاز ۴۰۰۰، برای برق ۱۰۰۰ و برای بنزین ۲۰۰۰۰ تومان است.
منتظر تربتی با اشاره به اهمیت تامین رفاه عمومی برای خانوار اظهار کرد: قیمت کل حاملهای انرژی به قیمت دولتی ۶۸ هزار میلیارد تومان و به قیمت واقعی فوب خلیجفارس ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان است.
وی توضیح داد: در طرح هدفمندی قرار شد قیمتها به فوب خلیجفارس برسد که در آن صورت قیمتهایی که در بالا اشاره شد را داشتیم که در آن بنزین ۲۰ هزار تومان، برق ۱۰۰۰ تومان و گاز ۴ هزار تومان است.
مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران با تشریح طرح توزیع عادلانه حاملهای انرژی گفت: روند افزایش تدریجی قیمت تضمینی خرید و فروش که در این طرح با یک قیمت تعیین شده از کم مصرف خرید و به پر مصرف فروخته میشود و پرداخت پول از سوی خانوارهای پرمصرف (برخوردار) به خانوارهای کم مصرف (کم برخوردار) صورت میگیرد.
حسن منتظر تربتی عنوان کرد: در این طرح طی چهار سال قیمت بنزین از ۱۵۰۰ تومان در سال ۱۳۹۹ به ۲۰۰۰۰ تومان در سال ۱۴۰۴ افزایش خواهد یافت، البته این پول عملاً به دولت نمیرسد و در جیب خانوارها میرود.
وی با بیان اينكه بهترین راه توزیع برابر بین خانوارها است، افزود: نکته مهم برای دولت این است که خانوارها را تشویق میکند تا کمتر مصرف کنند و مزیت اصلی آن مدیریت مصرف و کنترل است.
مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران خاطرنشان کرد: نتیجه این کار مزایای زیادی از مدیریت بهینه مصرف تا کاهش شدت مصرف انرژی در بخش خانگی و همچنین تولید خودروهای بهتر و افزایش تدریجی درآمد و هزینه دهکهای درآمدی دارد.
منتظر تربتی تاکید کرد: اجرای طرح توزیع عادلانه حاملهای انرژی و جابجایی پول بین دهکهای درآمدی بدون تزریق یارانه) موجب میشود به تدریج شرکتهای بورسی انرژی ایجاد شده و به آنها نیز کمک میشود.
این کارشناس بیان کرد: این روش حداقل ۱۰ تا ۱۵ درصد صرفهجویی مصرف گاز خواهیم داشت.
وی تصریح کرد: ما شانس داشتن یک عسلویه دیگر را در کشور نخواهیم داشت، همینطور پارس جنوبی را یک بار در دنیا داریم. زمانی مسئولان ما فکر میکردند با بهرهبرداری از پارس جنوبی گاز مازاد خواهیم داشت در حالی که الان این گونه نیست و حتی کمبود داریم.
حسن منتظر تربتی با اشاره به اینکه یکی از مراکز مصرف عمده ما نیروگاهها هستند، اضافه کرد: اگر نیروگاهها بازدهی نداشته باشند باز هم گرفتاری خواهیم داشت.
به گفتهی مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران همه نگران روند افزایش مصرف در زمینه برق، گاز و بنزین در کشور و ناتوانی دولت در آینده برای تامین این محصولات هستند.