در شرایط تشدید تحریمها و همچنین سال جاری اکثر شرکتهای پتروشیمی خوب کار کردند. با توجه به اینکه بازار سرمایه این روزها حال خوبی ندارد ولی شرکتهای پتروشیمی توانسته اند ارزش نسبی خودشان را در این بازار حفظ کنند. با توجه به افزایش تولید و فروش محصولات، سهام پتروشیمی جم میتواند حاشیه سود خوبی را برای سهامداران به صورت پایدار داشته باشد.
به گزارش اقتصاد انرژی و به نقل از روابط عمومی شرکت پتروشیمی جم ، بر اساس اعلام محسن بازارنوی، معاون مالی شرکت پتروشیمی جم، پروژه پلیمر کنگان (پروژه PDH/ PP) میتواند به اندازه پتروشیمی جم فروش داشته باشد. .با اتمام پروژه مذکور، این شرکت میتواند با لحاظ قیمتهای امروز جزو ۱۰ شرکت برتر بورسی از لحاظ مبلغ فروش قرار گیرد.
وی می افزاید: فروش ما امسال ۲۲ هزار میلیارد تومان پیش بینی میشود که با اجرایی شدن پروژه شرکت پلیمر کنگان فروش ما به ۴۵ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید. این در حالی است که این شرکت در تمامی آیتمهای تولید شامل اتیلن، پلیمر و حتی بوتادین نسبت به برنامه امسال و سال گذشته افزایش داشته و توانسته رکورد تولید بی سابقه ای را به جا بگذارد.
معاون مالی شرکت پتروشیمی جم در این زمینه می گوید: این نشان میدهد که در شرایط تحریم نه تنها تولید ما کمتر نشد بلکه با افزایش تولید صادرات ما نیز بیشتر شده و ارزآوری بیشتری هم برای کشور داشتیم.
برای آشنایی با وضعیت مالی و تولید این شرکت با وی گفت و گو کردهایم که در ادامه میخوانید.
هدفگذاری صادراتی پتروشیمی جم در سال جاری چیست؟
در اواخر سال گذشته و همزمان با شیوع کرونا، شرایط خاصی ایجادشد و بازارها افت شدیدی را تجربه کردند.
در ۴ تا ۵ ماه اول سالجاری تاثیر کرونا روی بازار ما بسیار زیاد بود قیمت نفت کاهش پیدا کرد و به تبع آن قیمت محصولات پتروشیمی افت کرد به نحوی که خوراک مایع مصرفی پتروشیمی جم حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ دلار ارزانتر از خوراک اتان شد و قیمت خوراک مایع کمتر از قیمت اتان مصرفی شد. در نتیجه مجبور شدیم در آن تاریخ شرایط آرایش کورهها را تغییر دهیم.
در ابتدا فکر میکردیم به برآوردهای اولیه نمیرسیم، در بودجه اولیه پیشبینی ما فروش ۱۷ هزار میلیارد تومان بود و این رقم را به ۵/ ۱۳ تا ۱۴ هزار میلیارد تومان مشابه سال گذشته تغییر دادیم. با تغییرات نرخ ارز و برنامهریزیهایی که انجام دادیم توانستیم نه تنها به تناژ ۴۰۶ هزار تن در برنامه برسیم بلکه در ۱۰ ماه نخست امسال حدودا ۳۵۰ هزار تن صادر کردیم. پیشبینی میکنیم با همین روند ۳۵ هزار تن صادرات در ماه جلو برویم و به ۴۲۰ هزار تن در سال ۹۹ برسیم که حدود ۵ درصد از نظر تناژ نسبت به برنامه افزایش صادرات داشته ایم.
تولید و فروش شرکت بسیار هماهنگ وچابک هستند که ظرف کمتر از یک هفته برنامه تولید را با توجه به نیاز بازار هماهنگ و تغییر میدهند.
هدف صادراتی با توجه به برنامه محقق شده است.
پیشبینی ما با توجه به بودجه که با وزارت نفتبرای سال ۹۹ به نتیجه رسیدیم ۲۸۸ میلیون دلار بود ولی در حال حاضر حدود ۳۶۰ میلیون دلار صادرات داشتهایم.
سال گذشته ۴۲۰ میلیون دلار صادرات داشتیم امیدواریم که در دو ماه باقیمانده از سال نسبت به سال گذشته، صادرات بیشتری داشته باشیم. این نشان میدهد که در شرایط تحریم نه تنها تولید و فروش ما کمتر نشد بلکه صادرات ما نیز بیشتر شده و ارزآوری بیشتری هم برای کشور داشتیم.
به چه کشورهایی صادر میکنید و برنامه صادراتی سال آینده شرکت چیست؟
هدفگذاری صادراتی ما به کشورهای چین، ترکیه و کشورهای حوزه آسیای میانه و کشورهای همسایه مانند پاکستان، افغانستان و عراق است. اخیرا تقاضاهایی را ازکشورهای اروپایی و سوریه نیز داشتهایم که در حال بررسی آنها هستیم. برنامه سال آینده این است که حداقل رقم صادراتی امسال را تثبیت کنیم. با همکاری کلیه مدیران شرکت برای تولید با ارزش افزوده بیشتر برنامهریزی کاملی انجام داده است. هر سه ماه برنامه تولیدمان را بر مبنای فروش مشخص میکنیم بر این اساس سه شرط برای محصولات تولیدی تعریف شده است، کالایی که ارزش افزوده بیشتر، کشش بازار فعالیت و امکان تولید آن را داشته باشیم، تولید خواهیم کرد. به عنوان مثال، یک محصول مانند CRP۱۰۰ تولید شرکت پتروشیمی جم ارزش افزوده بیشتری نسبت به سایر محصولات دارد در نتیجه تولید و فروش آن را بالاتر بردیم و به برنامه ریزیهای لازم برای صادرات این محصول به چین نیز انجام شده است.
برنامه تولید شرکت در سال جاری چه بود و چه میزان آن محقق شد؟
در تمامی آیتمهای تولید شامل اتیلن، پلیمر و حتی بوتادین نسبت به برنامه امسال و سال گذشته افزایش تولید داشتیم. تقریبا رکورد سالیان گذشته پتروشیمی جم را در تمامی محصولات زدهایم. در تولید اتیلن امسال به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن را میرسیم و در پلیمرها که ظرفیت اسمی محصولات HD و LL هر کدام ۳۰۶ هزار تن است.
پیشبینی میکنیم امسال در محصول HD به تولید ۳۴۰ هزار تن و در محصول LL به تولید ۳۶۰ هزار تن برسیم که حدود ۱۰۰ هزار تن بیشتر از طرفیت اسمی باشد. در محصول اتیلن برنامه تولید یکمیلیون و ۱۸۷ هزار تن بود و پیشبینی میکنیم به تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن برسیم.
ضمن اینکه روی کاهش هزینه، مباحث قیمت تمام شده، کاهش ساعات توقف تولید نیز به اتفاق همه مدیران اقدامات خوبی انجام شده است.
موضوع افزایش سرمایه شرکت به کجا رسید؟
سال گذشته قول داده بودیم که افزایش سرمایه را در سال ۹۹ عملیاتی کنیم. در سال ۹۷ یک افزایش سرمایه عملیاتی شده بود و سرمایه از مبلغ ۹۶۰ میلیارد تومان به مبلغ ۱۸۰۰ میلیارد تومان در دو مرحله در اختیار هیاتمدیره قرار گرفته بود. هیات مدیره یک مرحله آن را در اواخر سال ۹۷ انجام داد. و مرحله دوم را در سال ۹۹ انجام شد. در مردادماه ماه همزمان با تقسیم سود وقتی برای اقدام این موضوع و پیگیریها شروع شد سازمان بورس و اوراق بهادار تهران اعلام کرد که طبق زمانهایی که برای پذیرهنویسی و طی مراحل قانونی باید رعایت کنیم زمان به گونهای است که کلیه عملیات قانونی لازم باید بر مبنای مصوبه قبلی تا تاریخ ۲۴/ ۹/ ۹۹ تمام شود. این در حالی بود که متوجه شدیم نمیتوانیم ظرف این مدت و برابر مصوبه قبلی مجمع، عملیات افزایش سرمایه را تمام کنیم. از این رو مجددا گزارش تهیه و پس از اخذ مجوزهای لازم سرمایه سرمایه شرکت از ۱۳۸۰ میلیارد تومان به ۱۸۰۰ میلیارد تومان با مصوبه مجمع عمومی فوق العاده انجام پذیرفت.
در موضوع صادرات با چه مشکلاتی مواجه هستید ؟
مهمترین مشکل صادرات ما بعد از تشدید تحریمها، موضوع حمل و نقل است.
از خردادماه تا حدود مهرماه، کشتیها محصولات صادراتی ما را به مقصد چین بارگیری کردند ولی کشتیها در کشور چین پشت بنادر ماندند و اجازه تخلیه برای آنها با تاخیر صادر شد.
اگر این اتفاق نمیافتاد میزان صادرات ما بیشتر از میزان فعلی میشد. مجبور شدیم با پرداخت مبالغ اضافی محصولات را در یکسری بنادر خاص تخلیه کنیم و از آنجا با فیدر به بنادر موردنظر منتقل کنیم. این موضوع قیمت تمام شده حمل ما را افزایش داد. مشکل دیگر این است که معمولا با دلار معامله نمیکنیم ولی مشتریان تمایل دارند وجوه صادراتی را با واحد پول دلار پرداخت کنند که نرخ تبدیل دلار به سایر وجوه مانند یورو و درهم برای مشتریان ما هزینه زیای دارد.
چه پروژههایی را در دست اجرا دارید؟
پروژه ABS/ Rubber درصد پیشرفت ۸۰ درصدی دارد. این پروژه قرار بود در اسفندماه امسال به بهرهبرداری برسد ولی با برنامه جدید ممکن است شهریورماه سال آینده این پروژه به بهرهبرداری برسد. با به بهرهبرداری رسیدن این پروژه ۲۰۰ هزار تن ABS و ۶۰ هزار تن Rubber تولید خواهیم کرد حدودا ۵۰ هزار تن از محصول بوتادین ما که میزان تولید آن ۱۰۵ هزار تن است و صادر میشود را مصرف خواهد کرد.
پروژه دوم PDH/ PP است که خوشبختانه تمام مجوزهای زیستمحیطی و مجوز خوراک مصرفی آن اخذ شده است چون در مجمع عمومی عادی و سال جاری تاکید شد که موضوع نحوه تامین مالی آن نهایی شود و بعد وارد شروع عملیات اجرایی پروژه شویم. اخیرا بسته تامین مالی را نهایی و برای سهامداران عمده فرستادیم و در آنجا تصویب شد. بخشی از بسته مالی را در قالب شرکت سهامی عام – پروژه دیدیم و بخشی را اوراق مشارکت داخلی و بخش دیگر آن را تسهیلات ارزی از بانکهای خارجی در نظر گرفته شده است. اسناد مناقصه انتخاب پیمانکار آماده شد و به محض انتخاب پیمانکار فرآیند اجرایی آغاز میشود. البته کارهای اولیه آن آماده شده است و در حال اخذ اجازه برای افزایش سرمایه اولیه شرکت پلیمر کنگان هستیم تا از مرحله این افزایش سرمایه که پتروشیمی جم پرداخت میکند بتواند کارهای اولیه را شروع نماید.