اقتصاد انرژی

صفحه ما در رسانه های اجتماعی

سه‌شنبه 17 تیر 1404
  • صفحه نخست
  • پتروشیمی
  • نفت و گاز
  • آب و برق
  • بازار انرژی
  • بورس انرژی
  • انرژی های نو
  • دیپلماسی انرژی
  • مسئولیت های اجتماعی
نتیجه ای یافت نشد
مشاهده همه نتایج
اقتصاد انرژی
  • صفحه نخست
  • پتروشیمی
  • نفت و گاز
  • آب و برق
  • بازار انرژی
  • بورس انرژی
  • انرژی های نو
  • دیپلماسی انرژی
  • مسئولیت های اجتماعی
نتیجه ای یافت نشد
مشاهده همه نتایج
اقتصاد انرژی
نتیجه ای یافت نشد
مشاهده همه نتایج
خانه انرژی های نو
https://eghtesadenergyonline.ir/?p=19704

نخستین نیروگاه‌ها خورشیدی شناور در ایران

4 مرداد 1401 ساعت 12:19
نخستین نیروگاه‌ها خورشیدی شناور در ایران

بررسی و ارزیابی اولیه سدهای دارای نیروگاه برق‌آبی کشور نشان می‌دهد با در نظر گرفتن سطح موثر دریاچه سدها ظرفیت نظری قابل نصب در سدهای فاقد سایه و یا با میزان سایه­‌ خیلی کم در کشور حدودا ۱۰۸۸ مگاوات است.

به‌گزارش اقتصاد انرژی، توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر به‌خصوص توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و بادی از برنامه‌های وزارت نیرو در دولت سیزدهم است. این وزارتخانه برنامه احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه‌های تجدیدپذیر را طی چهار سال به مجلس شورای اسلامی اعلام کرده که این موضوع مهم در دستور کار سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق ساتبا قرار گرفته به طوری‌که اخذ مجوز برای احداث ۷۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۳۰۰۰ مگاوات نیروگاه بادی، در دستور کار شورای اقتصاد قرار دارد که شورای اقتصاد در گام اول ایجاد ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی را برای دو سال آینده مصوب کرده است.

در حوزه نیروگاه‌های خورشیدی شناور نیز در حال حاضر یک نیروگاه فتوولتائیک شناور کوچک مقیاس در پتروشیمی مهاباد با بهره‌گیری از توانمندی داخل در تولید سازه شناور به بهره‌برداری رسیده است. محمدعلی رمضانی معاون فنی و مهندسی سازمان ساتبا، در این رابطه گفت: برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی به مقدار قابل توجه و وسیعی از زمین نیاز بوده که در بیشتر مناطق قابل سکونت و شهرها که مصرف کننده عمده برق هستند، قیمت زمین برای احداث مزرعه خورشیدی بسیار بالا است. البته درچنین مکان‌هایی می‌توان از سامانه‌های خورشیدی که اصطلاحا به آنها پشت بامی گفته می‌شود، نیز استفاده کرد.

وی با بیان اینکه برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی در مقیاس بزرگ، لاجرم باید از زمین‌های بکر و بایر که اتفاقا وسعت آنها در کشور ایران بسیار بالا هم است، استفاده کرد، گفت: از یک طرف به دلیل بالا بودن وسعت چنین زمین‌هایی در کشور در مقایسه با بسیاری از کشورها به‌ویژه کشورهای اروپایی و همچنین تابش خوب خورشید در ایران، می‌توان گفت که کشور از پتانسیل بسیار بالایی برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی و تولید برق از آن برخوردار است.

این مقام مسئول ادامه داد: اما باید از یک طرف برای کاهش اثرات سوء غبار و طوفان و از طرف دیگر دمای بالای محیط در بیابان‌ها، بر روی عملکرد سامانه‌های خورشیدی، تدابیر فنی و اجرایی اتخاذ کرد.

وی خاطرنشان کرد: معمولا این زمین‌ها در فاصله قابل توجهی از مناطق مصرف قرار دارند، لذا برای توسعه بزرگ مقیاس نیروگاه‌های خورشیدی و افزایش سهم آنها در سبد تولید برق کشور، باید به توسعه این زیرساخت توجه داشت و روی آنها سرمایه‌گذاری کرد.

رمضانی با اشاره به نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتائیک ادامه داد: علاوه بر امکانپذیری احداث نیروگاه‌های خورشیدی بر پشت بام‌های منازل شهری، روستایی یا شهرک‌های صنعتی و همچنین از زمین‌های بکر و بیابانی احداث آنها روی پهنه‌های آبی(اعم از کانال‌های آب، دریاچه‌های پشت سدها، دریاچه‌ها و تالاب‌ها و… و.) نیز میسر بوده و دارای مزایایی است.

معاون فنی و مهندسی سازمان ساتبا خاطرنشان کرد: مزیت قابل‌توجه نیروگاه‌های خورشیدی شناور روی سدها و دریاچه‌ها، عدم استفاده از فضای زمین است که می‌توان از این فضا برای دیگر کاربری‌ها همچون کشاورزی و یا ساخت ‌و ساز و همچنین از تجهیزات انتقال برق موجود در دریاچه سدهای دارای نیروگاه برق‌آبی بهره گرفت.

وی ادامه داد: مزیت دیگر نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتائیک، استفاده از اثر سرمایشی آب است که می‌تواند عملکرد پنل خورشیدی را ۵ تا ۱۰ درصد بهبود بخشد. در گذر زمان، این امر باعث کاهش چشمگیر هزینه تولید برق خورشیدی می‌شود. دیگر مزایای بالقوه، کاهش مشکل سایه‌اندازی، کاهش فعالیت‌های عمرانی، کاهش تبخیر آب، بهبود کیفیت آب و کاهش رشد جلبک‌ها بیان شده است. کاهش تبخیر آب با توجه به اقلیم گرم و خشک ایران و تنش آبی در اکثر نقاط کشور، مهم‌ترین مزیت این نوع نیروگاه‌­ها در ایران است.

رمضانی با بیان اینکه پتانسیل زیادی در سراسر جهان برای عملکرد ترکیبی و یکپارچه‌سازی نیروگاه‌های برق‌آبی و فتوولتائیک شناور وجود دارد، گفت: معمولاً در فصول خشک جریان آب کمتر و مدت زمان تابش خورشید زیاد است و برعکس آن در فصول پر بارش رخ می‌دهد.

طبق اعلام وزارت نیرو، وی با بیان اینکه ترکیبی از دو نوع نیروگاه فتوولتائیک و برق‌آبی می‌تواند تاثیر تغییرات فصلی در تولید برق را کاهش دهد، افزود: علاوه بر این، تغییرات ناگهانی در تولید نیروگاه فتوولتائیک ناشی از سایه‌اندازی ابرها را می‌توان تا حد زیادی با توربین‌های آبی پاسخ سریع داد و یک سیستم ترکیبی روزانه فتوولتائیک و شبانه برق‌آبی داشت. در سیستم‌های ترکیبی، مخزن سد اساساً به عنوان یک ذخیره­‌گاه غول­‌پیکر برای نیروگاه فتوولتائیک به‌شمار می‌آید.

معاون فنی و مهندسی ساتبا با اشاره به هزینه‌های این سیستم‌های خورشیدی شناور، گفت: با توجه به میزان تغییر سطح آب، نوع بستر، عمق آب و همچنین شرایط سخت آب‌ و هوایی از قبیل وزش بادهای سنگین و امواج بلند، سیستم‌های خورشیدی شناور با چالش‌های ویژه‌ای مربوط به لنگراندازی و مهارگاه روبه‌رو هستند. از این‌رو، هزینه‌های مهندسی و ساخت نیروگاه‌های خورشیدی شناور به‌طور معمول بیش ‌از نیروگاه‌های خورشیدی احداث ‌شده در خشکی است.

وی اضافه کرد: علاوه ‌بر این، برخی ملاحظه‌های ایمنی نیز باید در نظر گرفته شود چرا که از آن‌جایی‌که سیستم‌های خورشیدی شناور با آب و الکتریسیته در ارتباط هستند، ملاحظه‌های ایمنی بیشتری مربوط به مدیریت کابل‌کشی و تست مداوم عایق‌کاری باید صورت گیرد و از سوی دیگر عدم آلایندگی آب به خصوص در مورد مخازن تامین کننده آب شرب دارای اهمیت زیادی است. بنابراین، در نظرگرفتن استانداردهای کیفی مناسب برای انتخاب تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتائیک شناور که قادر باشند به‌مدت ۲۵ سال عملکرد نیروگاه را در شرایط سخت محیطی، تضمین کنند و آلودگی آب به همراه نداشته باشند، ضروری و حیاتی است.

رمضانی با اشاره به بهره‌برداری کشورهای خارجی از این فناوری، تصریح کرد: در حال حاضر در کشورهای چین، هند و کره جنوبی نیروگاه­‌های شناور با ظرفیت­‌های چند صد مگاواتی در حال ساخت و بهره‌برداری است.

به گفته وی، توسعه سامانه‌های فتوولتائیک شناور علاوه بر استفاده از منبع انرژی پاک و عدم انتشار کربن در حفظ و نگهداری منابع آب و کاهش تبخیر تاثیرگذار است، به‌طوری که در اکثر نقاط ایران بر اثر وجود تنش آبی، استفاده از این سامانه‌ها به دلیل کاهش میزان تبخیر آب در پهنه دریاچه سدها می­‌تواند جذابیت خوبی داشته باشد.

برای نصب سامانه‌های فتوولتائیک شناور روی سطح دریاچه­‌های پشت سدهای کشور، اخذ مجوزهای لازم از متولیان چنین ساختگاه­‌هایی که باید ملاحظات کارشناسی و مطالعه شده­‌ای در ارتباط با اثرات مختلف چنین اقدامی در اکوسیستم دریاچه‌­ها داشته باشند، ضروری است. به‌ویژه آنکه بسیاری از این دریاچه­‌ها، منبعی برای تامین آب شرب برخی از شهرها و روستاهای کشور نیز هستند.

برچسب: تیترنیروگاه‌ها خورشیدی

مطالب مرتبط

پای کلاهبرداران به توسعه تجدیدپذیرها باز شد
انرژی های نو

پای کلاهبرداران به توسعه تجدیدپذیرها باز شد

توسط Dr.ehsan poori
6 اردیبهشت 1404
0

به گزارش اقتصاد انرژی آنلاین سازمان ساتبا با انتشار اطلاعیه‌ای نسبت به فعالیت افراد سودجو در احداث نیروگاه‌های خورشیدی هشدار...

انرژی‌های تجدیدپذیر، کلید عبور از خاموشی‌ها
انرژی های نو

انرژی‌های تجدیدپذیر، کلید عبور از خاموشی‌ها

توسط Dr.ehsan poori
23 بهمن 1403
0

به گزارش اقتصاد انرژی،  انرژی تجدیدپذیر (Renewable energy) از منابع تجدید پذیر نظیر نور خورشید، باد، باران، جزر و مد...

نوشته بعدی
مسئولیت‌های اجتماعی از مهم‌ترین ارکان صنعت پتروشیمی

مسئولیت‌های اجتماعی از مهم‌ترین ارکان صنعت پتروشیمی

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یادداشت

آرشیو
بنزین؛ جایی که ناترازی، نشانه‌ای از غفلت استراتژیک شد
برق قاچاق برای استخراج‌کنندگان، خاموشی برای مصرف‌کنندگان؛ دلایل ناترازی برق در تابستان ۱۴۰۴
سند ملی راهبرد انرژی؛ از سیاست‌گذاری کلی تا چالش‌های عملیاتی

آخرین اخبار

طلای 18 عیار زیر ذره‌بین/بازگشت قیمت طلا به کانال 6.400.000 میلیون تومان

وزارت راه در حال بررسی پیشنهاد افزایش قیمت بلیت قطار

زمان برگزاری آزمون استخدامی آموزش و پرورش اعلام شد

بزرگترین قرارداد زندگی عارف آقاسی!

حذف کارت سوخت تکذیب شد

قالیباف همچنان رئیس مجلس ماند

پست جنجالی رونالدو اینترنت را منفجر کرد!

صدور گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان در انتظار مصوبه مجلس

بنزین روی کارت بانکی؛ گام اول برای اصلاح بزرگ

ثبت روزانه ۱۶ هزار قرارداد رایگان در سامانه خودنویس

ایران در رده هفتم فوتبال باشگاهی بانوان آسیا

وزیر صمت: دولت سهام خودروسازان را واگذار می‌کند

جزئیات تازه از مرگ خواهران بلاگر

ابطال تصمیم وزارت اقتصاد درباره سقف کارت به کارت

همۀ مادران روستاییِ دارای ۳ فرزند و بیشتر امسال رایگان بیمه می‌شوند

مشکل نرم‌افزاری «برق من» رفع شد

وزیر نیرو: ماینرها را جریمه می‌کنیم اما پول جریمه را با ماینینگ در می‌آورند/سرعت رشد مصرف بسیار بیشتر از رشد تولید شده

اظهارنظر دبیر کانون صرافان ارز درباره قیمت دلار

تذکر دیوان عدالت اداری درباره وام مسکن مجردها

سازمان غذا و دارو همکاری داروخانه‌ها با پلتفرم‌های اینترنتی را ممنوع کرد

  • ارتباط با ما
  • درباره ما
  • RSS
  • آرشیو
نتیجه ای یافت نشد
مشاهده همه نتایج
  • صفحه نخست
  • پتروشیمی
  • نفت و گاز
  • آب و برق
  • بازار انرژی
  • بورس انرژی
  • انرژی های نو
  • دیپلماسی انرژی
  • مسئولیت های اجتماعی

تمامی حقوق پایگاه خبری اقتصاد انرژی محفوظ است