به گزارش اقتصادانرژی، به نقل از هفته نامه صنایع پتروشیمی جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفت وگو با هفته نامه صنایع پتروشیمی، با اشاره به لزوم مدیریت مصرف گاز در کشورمان در فصول سرد سال تصریح کرد: انجام سیاست هایی برای افزایش عرضه ی گاز باید در دستور کار قرار بگیرد که از آن جمله می توان به توسعه ی میدان های گازی و افزایش ذخیره سازی گاز اشاره کرد. در کنار این اقدامات باید به مدیریت مصرف انرژی و گاز روی بیاوریم. منطقی نیست که ما فقط برای روزهای محدودی از سال که افزایش تقاضا را داریم، سرمایه گذاری های کلانی در بخش تولید انجام دهیم. شاید بهتر باشد از طریق مصرف بهینه این موضوع را حل کنیم.
وی گفت: جلوگیری از هدررفت انرژی باید با جدیت مورد توجه قرار بگیرد. استفاده از انرژی های جایگزین را می توانیم دنبال کنیم و از این طریق به کسری تراز گاز خود در ماه های سرد سال پاسخ دهیم. به طور کلی باید سیاست هایی را به اجرا بگذاریم که مردم را متقاعد کنیم در مصرف گاز صرفه جویی لازم را داشته باشند و به استفاده ی درست از آن بپردازند. با استفاده از این روش ها و قیمت گذاری درست گاز می توانیم از هدر رفت منابع در مصرف خانگی، و قطعی گاز صنایع بزرگ جلوگیری کنیم.
این نماینده ی مجلس گفت: وقتی گاز واحدهای صنعتی قطع می شود، بهترین زمان کاری آن ها از بین می رود. اگر قرار باشد هر وقت با کمبود گاز در بخش خانگی مواجه شدیم به قطع گاز صنایع روی بیاوریم، متحمل زیان های جدی در اقتصاد کشور می شویم. این موضوع روی اشتغال و درآمد ملی ما تأثیر منفی دارد و تبعات مخرب زیادی به بار می آورد. بر اثر قطع گاز صنایع ممکن است شاهد افزایش قیمت کالاهای تولیدی باشیم و درآمد سرانه کاهش یابد. بنابراین، مدیریت مصرف گاز در فصول سرد سال امری ضروری است. واقعیت این است که خانوارها با مصرف بی رویه ی گاز نه تنها هزینه های خودشان را افزایش می دهند، بلکه به تعطیلی صنایع کمک می کنند و ضرر جبران ناپذیری به اقتصاد کشور وارد می کنند.
وی افزود: معمولاً کشورها به لحاظ شدت مصرف انرژی با یکدیگر مورد مقایسه قرار می گیرند. در این روش، میزان مصرف انرژی کشورها به ازای یک واحد تولید ناخالص ملی در نظر گرفته می شود. متاسفانه شدت مصرف انرژی در کشور ما بالاست. غیراستاندارد بودن وسایل گازسوز، استاندارد نبودن ساختمان ها و پایین بودن قیمت گاز در عدم مصرف بهینه ی آن موثر است. خانه ها در کشور ما عایق کاری نمی شوند، از پنجره های دوجداره استفاده نمی کنیم و فضاهایی بیش از نیاز خانواده گرم می شوند و تمامی این ها به هدررفت انرژی در کشورمان می انجامد.
قادری خاطرنشان کرد: مدل تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف ها مدل بسیار مناسبی برای کنترل مصرف مشترکان خارج از الگو مصرف است که در این مدل قیمت گاز به صورت تصاعدی افزایش پیدا می کند تا خانوارهایی که توجهی به مدیریت مصرف شان ندارند، مبالغ بالاتری بپردازند. این مدل سیاست قیمتی جنبه بازدارندگی دارد و مشترکان پرمصرف را به مدیریت مصرف وادار می کند. در قیمت گذاری می توان از دو شیوه متفاوت نیز بهره گرفت. در یک روش، قیمت انرژی تابعی از قیمت زمین است. در این روش، افرادی که در مناطق گران شهرها زندگی می کنند، هزینه ی بالاتری برای انرژی مصرفی خود می پردازند. در روش دیگر، قیمت انرژی بر اساس میزان مصرف خانوارها تغییر می کند. در این روش، پرمصرف ها مبالغ بالاتری پرداخت می کنند. بهتر است از هر دو روش در کشورمان بهره بگیریم.
داده های وزارت نفت نشان می دهد که پرمصرف های گاز از طبقات مرفه جامعه هستند. به طوری که 90 درصد از مشترکان پرمصرف جزو طبقات بالای جامعه به شمار می روند و در مناطق گران شهرهای مختلف سکونت دارند. با توجه به این واقعیات، برخی پیشنهاد می کنند که اعمال سیاست های قیمتی به پرمصرف ها می تواند روش مناسبی برای مدیریت مصرف گاز در کشورمان باشد. به گونه ای که اقشار ضعیف و مشترکان کم مصرف متحمل هزینه ای نشوند، اما مشترکانی که مصارف بالایی دارند، هزینه ی اضافه مصرف خود را بپردازند.