به گزارش اقتصادانرژی، به نقل از خبرگزاری دانشجو، شهرستان گچساران در جنوب غربی استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده این شهرستان به دلیل داشتن منابع آبی فراوان و وجود سد کوثر در آن، همچنین دومین میدان نفتی ایران و میدانهای گازی متعدد به سرزمین آب و آتش و به خاطر اینکه مرتفعترین میدان نفتی ایران در آن واقع شده به بام نفت ایران شناخته میشود.
آبانماه ۸۱ بهمنظور توسعه و آبادانی مناطق محروم و کمتر توسعهیافته غرب کشور، طرح احداث خط لوله سراسری اتیلن غرب به تصویب رسید، این خط لوله از عسلویه آغاز و با عبور از استانهای فارس، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، کرمانشاه، همدان و کردستان به شمال غرب کشور منتهی میشود؛ بنابراین وجود ذخایر عظیم نفتی در گچساران باعث شده تا داشتن صنایع پایین دستی و مرتبط با نفت بتواند گره اقتصادی شهرستان گچساران و شهرهای اطراف را باز کند که به تبع در سالهای ابتدایی این پروژه، کمبود اعتبار و پس از آن تحریمهای کشور مشکلات زیادی را گریبانگیر این پروژه اقتصادی کرد.
هدف از احداث طرح پتروشیمی گچساران، تأمین خوراک مجتمعهای زیرمجموعه پتروشیمی باختر (واقع در مسیر خط لوله سراسری اتیلن غرب) و همچنین مجتمعهای پتروشیمی منطقه دنا شامل پتروشیمی چهارگانه ممسنی، دهدشت، بروجن و کازرون خواه بود.
تولید اتیلن اولیه در پتروشیمی گچساران تا اواخر امسال
احمد وحیدی، وزیر کشور اخیر در بازدید از طرح پتروشیمی گچساران با بیان اینکه محصول این طرح یکمیلیون تن اتیلن و نیز ۸۴ هزار تن +C ۳ (برش پروپان و سنگینتر) در سال خواهد بود، میگوید: در اواخر امسال اتیلن اولیه در پتروشیمی گچساران تولید خواهد شد.
وحیدی با ابراز رضایت از پیشرفت طرح پتروشیمی گچساران، تأکید میکند: این پتروشیمی، دهمین مجموعه تولید اتیلن کشور و زمینهساز ورود صنایع جدیدی در حوزه نفت و گاز به کهگیلویه و بویراحمد خواهد بود.
وزیر کشور با اشاره به اینکه پتروشیمی در اشتغالزایی شهرستان گچساران نقش مهمی دارد، اظهار میکند: با بهرهبرداری از پتروشیمی گچساران ۵۰۰ نفر بهطور مستقیم مشغول بهکار خواهند شد.
وحیدی تصریح میکند: مجتمع پتروشیمی این شهرستان بیش از ۹۱ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و امید است در اواخر امسال با تلاش متولیان امر و دولت سیزدهم شاهد تولید اولیه و آزمایشی اتیلن از پتروشیمی گچساران باشیم.
به گفته وی که پتروشیمی گچساران در سال ۱۴۰۲ وارد فاز تولیدات جدید صنعتی در حوزه اتیلن و نفت و گاز شود.
احداث و نصب تجهیزات پتروشیمی گچساران به همت متخصصان داخلی
سید علی احمدزاده، استاندار کهگیلویه و بویراحمد در حاشیه بازدید معاون اجرایی رئیس جمهور از پروژه در دست ساخت پتروشیمی گچساران میگوید: این مجتمع ۹۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تلاش میشود تا پایان سال ۱۴۰۱ به بهرهبرداری برسد.
احمدزاده عنوان میکند: این طرح ملی سالانه یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن خوراک اتان خود را از پالایشگاه بید بلند بهبهان با خط لولهای بطول ۹۵ کیلومتر تامین میکند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد سرمایهگذاری این طرح صنعتی ۱۰۵ هزار میلیارد ریال و ۵۹۴ میلیون یورو اعلام کرد و میافزاید: تحقق به هنگام طراحی، احداث و نصب تجهیزات پتروشیمی گچساران مدیون توان متخصصان داخلی است که در این زمینه سنگ تمام گذاشتند.
وی ابراز میکند: محصول مجتمع پتروشیمی گچساران یک میلیون تن اتیلن و نیز ۸۴ هزار تن +C۳ (برش پروپان و سنگینتر) در سال خواهد بود.
احمدزاده تصریح میکند: واحد الفین تصفیه پساب صنعتی این طرح هم اکنون با ۷۱ درصد پیشرفت فیزیکی، واحد تولید بخار با ۷۸ درصد، ساخت برج خنک کننده با ۹۵ درصد پیشرفت در دست اجرا است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین واحدهای هوا نیتروژن با ۸۳ درصد، واحد تصفیه آب نیز با ۹۳ درصد پیشرفت، مخازن ۹۹ درصد پیشرفت و واحد الفین با ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد میزان پیشرفت فیزیکی خط تامین آب این طرح صنعتی را ۹۵ درصد اعلام کرد و میگوید: هم اکنون خط تامین برق این طرح صنعتی ۹۵ و خط گاز و سوخت ۹۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
به گفته ساختمان و نصب این طرح اقتصادی بیش از ۹۰ درصد پیشرفت، خرید ۹۸ درصد و مهندسی ۹۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
پتروشیمی یکی از ارکان مهم صنعت نفت در زنجیره تولید و موتور محرک توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور است و نقش مهمی در تولید ناخالص ملی دارد.
پتروشیمی گچساران بیش از سه هزار و ۵۰۰ نفر هم اکنون در این طرح اقتصادی مشغول بهکار هستند. این مجتمع در زمینی به مساحت ۱۵۷ هکتار در حال ساخت است که به گفته کارشناسان اقتصادی نقش مهمی در توسعه اقتصادی شهرستان گچساران ایفا خواهد کرد روند ساخت پتروشیمی گچساران به عنوان یکی از طرحهای مهم صنعت پتروشیمی رضایت بخش است.