به گزارش اقتصاد انرژی و به نقل از ایرنا، سیستان و بلوچستان از لحاظ منابع انرژی یکی از مناطق ویژه ایران اسلامی محسوب میشود؛ ابر و باد و مه و خورشید در حرکتند اما این ظرفیتهای طبیعی تجدیدپذیر سالهای زیادی بدون استفاده و بی حاصل مانده است.
سیستان و بلوچستان اگرچه از نفت، گاز و جنگلهای انبوه بهرهای نبرده اما نعمتهای خدادادی همچون باد و تابش خورشید این استان را به مجموعهای بینظیر از انرژییهای نو در ایران تبدیل کرده است. مسیر بادهای پر قدرت سیستان، انرژی تابشی خورشید با بیشاز ۶ کیلووات ساعت بر مترمربع در روز، ۲ انرژی تجدیدپذیر است که بهترین شرایط را در این منطقه به وجود آورده است.
در کنار این منابع مهم انرژی میتوان به انرژی زمین گرمایی آتشفشان نیمهخاموش تفتان، بلندیهای بزمان، انرژی امواج اقیانوسی دریای بزرگ چابهار با ارتفاع بیشاز ۱۲ متر در فصل مونسون و انرژی «بیومس» منطقه کشاورزی و گاوداریهای زابل، بمپور و باهوکلات اشاره کرد. بر اساس اطلاعات سینوپتیک هواشناسی در ۴۰ سال گذشته، دیتاهای مقدماتی اطلس باد سازمان انرژیهای نو ایران و نقشههای بروز شده سازمان هوانوردی بزرگ جهانی از جمله «ناسا»، بادهای سیستان از نظر قدرت و تداوم و جهت وزش ثابت باد رتبه نخست جهانی را به خود اختصاص دادهاند. همچنین، قدرت زیاد بادهای سیستان و مسطح بودن زمینهای فلات هامون یکی از مزایای منحصر به فرد دشت سیستان برای احداث نیروگاه بادی در این منطقه است.
بادهای پرقدرت سیستان که به طور متوسط سالانه با سرعت ۱۰ متر برثانیه میوزد باعث شده تا بیش از ۳۱۰ روز وزش باد در منطقه «میل نادر سیستان» فلات هامون را برای ایجاد مزارع بزرگ برق بادی به منطقهای نمونه در این زمینه تبدیل کنداین شرایط ایدهآل موجب شده تا فلات سیستان با زمینهایی صاف و توپوگرافی بسیار اندک یا زبری زیر سه درصد بهترین زمین برای ایجاد نیروگاههای بادی به شمار رود.
به منظور بررسی شرایط احداث نیروگاه بادی در منطقه، توربین بادی در «لوتک سیستان» در تیرماه سال ۸۸ آماده بهرهبرداری شد که پس از نصب و اتصال به شبکه سراسری تنها تا پایان آبان ۹۲ حدود ۴ میلیون کیلو وات ساعت برق پاک را به شبکه سراسری کشور تزریق کرد که این مهم نشاندهنده شرایط مناسب منطقه برای احداث نیروگاه بادی است.
منطقه سیستان با پنج شهرستان زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز هم مرز با کشور افغانستان بوده و سالها قبل طعم تلخ خشکسالی طولانی مدت را تجربه کرده و هنوز نیز با گذشت حدود ۲۰ سال بار آن را به دوش میکشد.
گرچه آب و سرسبزی از این منطقه رخت بربسته اما بادهای معروف ۱۲۰ روزه (که اینک از ۲۰۰روز هم بیشتر شده) و نیز تابش مستقیم نور خورشید در آن یادگاری از هزاران سال شکلگیری این منطقه است بطوریکه نحوه ساخت و ساز منازل در شهر سوخته با قدمتی ۶ هزار ساله و بسیاری دیگر از میراث فرهنگی این منطقه گواه این ادعاست.
بر اساس گزارشها، شمال سیستان و بلوچستان ایده آل ترین منطقه تابشی است که بر اساس اطلس نقشه خورشید ایران که توسط سازمان انرژیهای نو تهیه شده، این منطقه در هر متر مربع بین ۲.۵ تا ۴.۵ کیلو وات ساعت و نیز بر اساس آمار اطلس ماهوارهای ناسا از ۶ تا هشت کیلو وات ساعت تابش دریافت میکند
تابش خورشید در این منطقه تقریبا عمود بوده و به گفته کارشناسان گاه در برخی ایام تابستان دما در آن تا بیش از ۵۴ درجه نیز میرسد، گرمای هوا در این منطقه چنان زیاد است که بسیاری از مردم آن در فصل تابستان و ایام تعطیلی مدارس به سایر شهرستانهای این استان و گاه خارج از استان سفر میکنند.
منطقه سیستان از دیرباز با بادهای ۱۲۰ روزه خود معروف بوده که بر اساس شواهد موجود این پدیده در طول تابستان رخ می دهد، اما باید توجه داشت که وزش باد تنها محدود به ۱۲۰ روز نیست بلکه در این مدت بصورت مداوم و با شدت زیاد می وزد در حالیکه در سایر فصل های سال نیز وزش باد در منطقه وجود دارد و به گفته برخی افراد بومی، حدود ۸۰ درصد ایام سال باد در حال وزیدن است.
سواحل مَکُران ظرفیتی برای استحصال انرژیهای نو
انرژی تجدید شونده از منابع انرژی که پیوسته توسط طبیعت جایگزین می شوند، خورشید، باد، آب، گرمای زمین و درختان و نباتات بدست می آید. قبل از پیشرفت صنعت این منابع تنها شکل انرژی قابل استفاده توسط انسان بود. طی ۱۵۰ سال اخیر، شهرنشینی به طور روز افزون وابسته به سوخت های فسیلی، زغال سنگ و گازهای طبیعی شده است. تکنولوژی انرژی تجدید شونده این سوخت ها به انرژی قابل استفاده، اغلب به صورت الکتریسیته، گرما، مواد شیمیایی و توان مکانیکی تبدیل می شود. به طور کلی استفاده از انرژی تجدید پذیر فوائد بسیاری دارد.
سواحل و آبهای کرانه دریای عمان، فرصت مناسبی برای استحصال انرژی های نو هستند با توجه به محدودیت و اتمام سوخت های فسیلی، بسیاری از کشورها امروزه درصدد استفاده از انرژیهای نو هستند
سواحل مَکُران و همجواری و ارتباط با پهنه های آبی آزاد، شرایط ایده آلی را برای استفاده و بهره برداری از انواع انرژی هایِ تجدید شونده فراهم کرده است. بهرهبرداری از منابع تجدیدپذیر مانند انرژی امواج، جریان های دریایی، جزر و مد و باد در توسعه اقتصادی و رفاه منطقه دارای اهمیت بسیار است. شرایط اقلیمی و موقعیت جغرافیایی مکران، سبب شده تا بتوان از همهیِ ظرفیتهای موجود بهرهبرداری کرد.
سواحل و آبهای کرانه دریای عمان، فرصت مناسبی برای استحصال انرژی های نو هستند با توجه به محدودیت و اتمام سوخت های فسیلی، بسیاری از کشورها امروزه درصدد استفاده از انرژیهای نو هستند
مَکُران به عنوان یکی از مناطق بکر و مستعد جهت بهره برداری از این منابع نیازمند به گسترش مطالعات و اجرایی کردن محصول نتایج تحقیقات احساس میشود. بکارگیری نتایج پژوهشها و عملیاتی کردن آن، به یقین در ارتقا سطح زندگی، ایجاد شغل، گسترش صنایع دریایی و افزایش قدرت دریایی در منطقه موثر است.
انرژی موجود در سواحل مکران یکی از اشکال انرژیهای تجدیدپذیر است که میتواند به عنوان یک منبع بزرگ و بی پایان انرژی برای مصارف گوناگون بشر مورد استفاده قرار گیرد منبع اصلی این انرژی مانند سایر انواع انرژیهای تجدیدپذیر به استثنای انرژی زمینگرمایی و جزر و مد انرژی خورشیدی است و منبع اصلی انرژی جزر و مد جاذبه ماه است.
در کشورهایی که فاقد منابع فسیلی هستند مطالعات بسیاری جهت تولید برق از جریانهای دریایی، باد، جزر و مد و امواج انجام شده است.
موقعیت ویژه سیستان و بلوچستان در تولید انرژیهای نو
سیستان و بلوچستان با توجه به موقعیت ژئوپلتیک خاص خود در تمامی زمینهها بویژه انرژیهای تجدید پذیر توانمندی و ظرفیتهای بسیار ایده آلی دارد که قرار گرفتن در مسیر بادهای پر قدرت سیستان و انرژی تابشی خورشید با بیش از ۶ کیلووات ساعت بر مترمربع در روز، گوشهای از سرازیر شدن نعمات خدادادی بر این سرزمین است که با بهرهگیری از آنها میتوان بهترین شرایط را در منطقه به وجود آورد.
سیستان و بلوچستان با موقعیت خاص در جنوب شرقی کشورمان نیز از جهت انرژیهای خورشیدی شرایط رو به بهبودی در ایران دارد به گونهای که بیشاز ۲۰ هزار هکتار از اراضی این استان به منظور ایجاد نیروگاههای بادی و خورشیدی اختصاص یافته است اما در این بین سهم سقفهای خانههای مردمان این استان از داشتن پنل های خورشیدی خالی است در حالیکه میتوان هر خانه را به یک نیروگاه خورشیدی کوچک تبدیل کرد، در این صورت اقتصاد این شهر و مردم آن متحول خواهد شد و از اتفاقات نابهنگام اقتصادی ضربه نخواهد خورد، شاید این امر به مرور زمان بتواند شرایط زندگی حاشیه نشینان این استان را بهبود بخشد.
همانگونه که رئیس جمهوری در آیین بهره برداری از طرحهای وزارت نیرو بر لزوم استفاده از انرژی های خورشیدی تاکید کرد و گفت که «باید با توسعه تکنولوژی در این زمینه هر کسی بتواند با تبدیل کردن پشت بام خانه خود به یک نیروگاه خورشیدی برق مورد نیاز خود را تامین کند و مازاد آن را به دولت بفروشد» مردم سیستان و بلوچستان نیز از این فرصت استفاده کرده و با بهرهگیری مناسب از انرژی خورشیدی به اقتصاد خانواده و کشور کمک کنند.
با وجود ظرفیتهای فراوان سیستان و بلوچستان در زمینه انرژیهای نو این استان میتواند بستر مناسبی در زمینه سرمایه گذاری داخلی و خارجی فراهم کند به طوریکه سرمایهگذاری در این بخش با توجه به نیاز کشورهای افغانستان و پاکستان به واردات برق از ایران سوددهی فراوان را برای فعالان اقتصادی به دنبال دارد
سرمایه گذاری ۲۵۰ میلیون دلاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر
به گفته معاون وزیر نیرو و رییس سازمان ساتبا کشور، میزان سرمایه گذاری در حوزه انرژیهای تجدید پذیر بادی و خورشیدی در سیستان و بلوچستان ۲۵۰ میلیون دلار است.
محمود کمانی در جریان سفر به سیستان و بلوچستان اظهارداشت: برنامه وزارت نیرو در دولت سیزدهم تامین چهار هزار مگاوات انرژی از طریق نیروگاههای تجدیدپذیر است.
وی ادامه داد: سهم سیستان و بلوچستان از این میزان تولید ۳۲۵ مگاوات است که با فاصله زیاد رتبه دوم در کشور را دارد.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه سیستان و بلوچستان دارای ظرفیتهای بینظیر در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر است گفت: همکاری و تعامل مناسب بین دستگاه ها، سرعت اجرای کار و ظرفیت بینظیر این استان در بخش انرژی های تجدیدپذیر، فرصت مناسبی را جهت سرمایه گذاری در این منطقه فراهم کرده است.
وی بیان کرد: احداث خط تولید پنلهای خورشیدی، آموزش و استفاده از پیمانکار و افراد محلی موضوع مهم دیگری است که در کنار راهاندازی این نیروگاه ها قابل اجراست.
سیستان و بلوچستان تاکنون از نظر میزان تخصیص نیروگاه خورشیدی بیشترین سهم کشور را به خود اختصاص داده استکمانی با اشاره به آغاز عملیات احداث ۱۰ هزار سامانه خورشیدی دیگر در سیستان و بلوچستان در روستای پدگی زاهدان افزود: ۱۱۰ هزار واحد نیروگاهی خورشیدی تا پایان سالجاری در کشور احداث خواهد شد که سهم این استان ۱۰ هزار واحد است.
وی با بیان اینکه سیستان و بلوچستان تاکنون از نظر میزان تخصیص نیروگاه خورشیدی بیشترین سهم کشور را به خود اختصاص داده است، اظهارداشت: اجرای این طرح فرصت مناسبی برای تولید انرژی پاک، ایجاد اشتغال و حمایت از خانوادههای این استان است.
معاون وزیر نیرو ادامه داد: این طرح با مشارکت وزارت نیرو، کمیته امداد امام خمینی (ره)، بهزیستی، جهاد سازندگی و معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری در سراسر کشور انجام میشود.
وی اظهارداشت: در این طرح اشخاص توسط نهادهای حمایتی معرفی و پس از ارزیابی و تایید توسط شرکت های توزیع برق نسبت به پرداخت تسهیلات و احداث نیروگاه اقدام میشود.
کمانی ادامه داد: کاهش تلفات شبکه برق، ایجاد اشتغال و خود اتکایی، حفظ محیط زیست، ایجاد درآمد از محل صرفه جویی سوخت از جمله مزایای اجرای این طرح در کشور است.
خرید تضمینی برق تولیدی در سیستان و بلوچستان ۱۰ درصد بالاتر از سایر استانها
معاون امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان گفت: خرید تضمینی برق تولیدی نیروگاههای تجدیدپذیر در این استان ۱۰ درصد بالاتر از سایر استانهاست که این جذابیت خوبی برای سرمایه گذاری در منطقه خواهد بود.
داود شهرکی اظهارداشت: یکی از مزیتها و قابلیتهای استان به دلیل اینکه در اطلس تابش خورشید و تونل باد قرار دارد اجرا و احداث نیروگاههای تجدیدپذیر خورشیدی و نیروگاههای بادی است که پتانسیل بسیار بالایی در این زمینه در استان وجود دارد.
وی بیان افزود: در سیستان و بلوچستان چند اولویت برای سرمایهگذاران وجود دارد که از جمله آن خرید تضمینی برق تولیدی ۱۰ درصد بالاتر در مقایسه با سایر استانهاست.
معاون امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: جذابیت دوم برای سرمایهگذاران این است که به دلیل قابلیت صادراتی استان و همجواری با پاکستان و افغانستان این موضوع در تفاهمنامهای با وزارت نیرو منعقد شد که سرمایهگذاران در این حوزه به غیر از دوره پیک و فصل پرمصرف سال برق تولیدی را صادر کنند و این قابلیت صادرات نیز مشوق خوبی برای سرمایهگذاران در این زمینه است.
پنل خورشیدی در مناطق روستایی و در مناطقی از سیستان و بلوچستان که خانوارها شغل و درآمدی ندارند و تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند، احداث میشود
شهرکی افزود: با اجرای یک پنل خورشیدی بر روی بام یک خانه یک خانوار روستایی که به دلیل خشکسالی، کشاورزی و دامپروری آنها آسیب دیده و این خانواده ها مستمری بگیر شدهاند، درآمد ثابتی حدود یک تا یک و نیم میلیون تومان ایجاد میشود.
وی بیان کرد: اعتبارات مورد نیاز برای اجرای پروژه احداث پنل از طریق اعتباراتی که UNDP در زمینه احیای تالاب هامون گذاشته شده و همچنین تسهیلات ارزان قیمت چهار درصد اجرا خواهد شد.
معاون امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان بیان کرد: مقرر شده در سال اول و قبل از پیک ۱۴۰۱ حداقل ۲۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر خورشیدی در استان تولید شود که البته تعهد وزارت نیرو در این زمینه تولید۵۰۰ مگاوات برق از طریق نیروگاه خورشیدی تا سال ۱۴۰۱ است.
وی تصریح کرد: یکی از اقدامات مثبتی که سازمان جهاد کشاورزی و منابع طبیعی در این زمینه انجام داده این است که تمام مناطقی که قابلیت احداث نیروگاه خورشیدی و بادی دارند مشخص و آماده سرمایهگذاری برای بخش خصوصی و کارخانههای تولید برق شده است.
بهره مندی ۱۰۰ خانوار روستای ملا علی از انرژی خورشیدی
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) سیستان و بلوچستان با بیان اینکه یکی از اقدامات مهم این سازمان ایجاد اشتغال برای مددجویان مناطق محروم و روستایی استان است، گفت: یکی از ظرفیتهای مهم مناطق روستایی، استفاده از انرژی پاک به عنوان یک کارگاه تولیدی و درآمدزا است.
مهدی عبادی با بیان اینکه بیش از پنج هزار پنل خورشیدی ویژه مددجویان سیستان و بلوچستان تا پایان سالجاری در سطح این استان نصب و راهاندازی خواهد شد، گفت: در مرحله اول این اقدام، کار نصب ۱۰۰ دستگاه پنل خورشیدی جهت بهرهبرداری خانوارهای روستایی ملاعلی، گمشاد و میرشکار منطقه سیستان پس از سفر رییس جمهور و تاکید ایشان بر درآمدزایی پایدار در مناطق روستایی انجام شد.
وی بیان کرد: انجام این طرح در روستای ملاعلی ضمن ایجاد امید و انگیزه در بین اهالی روستا، باعث مهاجرت معکوس سه خانوار شد.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) سیستان وبلوچستان با بیان اینکه احداث هر دستگاه پنل خورشیدی پنج کیلوواتی حدود ۱۱۰ میلیون تومان هزینه دارد، تصریح کرد: مددجویان با بهرهمندی از ۸۵ میلیون تومان وام قرض الحسنه و ۲۵ میلیون تومان وام بلاعوض میتوانند نسبت به احداث این دستگاه ها اقدام کنند.
وی اظهارداشت: افراد متقاضی میتوانند با مراجعه به مراکز کمیته امداد منطقه محل سکونت خود نسبت به شرایط برخورداری از این ظرفیت مطلع شوند.
درآمد ۲۸ میلیون ریالی یک خانوار از پنلهای خورشیدی
دبیرکارگروه انرژیهای تجدیدپذیر شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان گفت: میانگین درآمد خانوارهای روستاهای ملاعلی، گمشاد و میرشکار طی سه دوره تولید، حدود ۲۵ تا ۲۸ میلیون ریال بوده است.
حسین براتی با بیان اینکه دوره سوم پرداخت صورتحساب مشترکان این تعداد روستا در حال انجام است، تصریح کرد: بیشترین میزان اعتبار در نظر گرفته شده برای مشترکان این منطقه بیش از سه میلیون تومان است.
وی با بیان اینکه یکی از مزایای استفاده از پنلهای خورشیدی اعمال ضریب درآمدی است، افزود: بر این اساس، یکی از مشترکان زاهدانی که سال ۹۵ نسبت به احداث پنل خورشیدی پنج کیلوواتی اقدام کرده با میزان تولیدی برابر با منطقه ملاعلی از درآمد ۸۰ میلیون ریالی بهرهمند شده است.
دبیرکارگروه انرژیهای تجدیدپذیر شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان ادامه داد: یکی دیگر از اقدامات ویژه در این بخش، گفت و گو جهت تغییر محاسبه هزینه هر کیلووات تولید انرژی از یکهزار و ۴۶۵ تومان به ۲ هزار و ۲۰۰ تومان ویژه بخش حمایتی است.
در سیستان و بلوچستان مناطق گستردهایی وجود دارد که از نظر نصب توربینهای بادی در جهان بینظیر و یا کم نظیر است
یکی از فعالان این عرصه که سالها در کار طراحی و اجرای سامانههای خورشیدی فعالیت دارد، گفت: استفاده از انرژیهای خورشیدی در خانهها ایده بسیار خوبی است که هر خانواده با بکارگیری آن علاوه بر بهرهمند شدن از مزایای بی شمار انرژی خورشیدی، درآمد ماهیانه نیز بدست خواهد آورد.
علی مرادی با تاکید بر فرهنگ سازی در این حوزه اظهارداشت: هر چند مردم از طریق رسانه کم و بیش با این انرژیها آشنا هستند اما اطلاعات کافی برای سرمایهگذاری در این زمینه را ندارد.
این فعال عرصه اجرای سامانه های خورشیدی تصریح کرد: برای گسترده شدن انرژیهای خورشیدی نیازمند حمایتهای دولتی هستیم در صورتی که دولت به متقاضیان وام با بهره کم دهد راحتر میتوانند از این انرژیهای خورشیدی استفاده کنند و به جای سرمایه گذاری برای ساخت یک طبقه دیگر بر روی سقف خانه خود از انرژی خورشیدی استفاده کنند و همان درآمد را به دست میآورند.
سیستان و بلوچستان سرشار از انرژیهای تجدیدپذیر
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: حجم عظیمی از انرژی های تجدید پذیر در شمال و جنوب این استان نهفته است که به طور مثال انرژی تابشی خورشید و انرژی باد در دسترس ترین و سهل الوصول ترین منابع تجدید پذیر در منطقه سیستان است.
دکتر فرهاد شهرکی اظهارداشت: در سیستان مناطق گستردهایی وجود دارد که از نظر نصب توربینهای بادی در جهان بینظیر و یا کم نظیر است در صورتی که در حال حاضر برای مردم منطقه به دلیل عدم مدیریت شرایط و استفاده از علم روز، باد به نغمت تبدیل شده است.
وی افزود: قطعا با برنامه ریزی دقیق و مناسب علمی می توان از این نعمت لایزال الهی حداکثر استفاده را برد و بر بسیاری از کمبودها و مشکلات طبیعی و غیر طبیعی موجود در استان با کمک آن فائق آمد.
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان تصریح کرد: همچنین با توجه به مرز گستردهای که این منطقه با کشور افغانستان دارد و نیاز جدی افغانستان به منابع انرژی، با تولید برق حاصله و صادرات آن از این مزارع بادی میتوان موجب رونق اشتغال و کارآفرینی در منطقه سیستان شد.
وی گفت: البته انرژی خورشیدی در منطقه بلوچستان و وجود مرز طولانی با کشور پاکستان نیز همین شرایط را برای جنوب سیستان و بلوچستان ایجاد کرده است.
جذب سرمایهگذار برای تولید ۱۲۰ مگاوات انرژی خورشیدی در سیستان و بلوچستان
سرپرست دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری استانداری سیستان و بلوچستان از جذب هشت سرمایه گذار برای تولید بیشاز ۱۲۰ مگاوات انرژی خورشیدی در این استان خبر داد.
بتول دانش شهرکی با بیان اینکه انرژی خورشیدی ۲ مزیت بزرگ نسبت به سوختهای فسیلی (زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی) دارد، اظهارداشت:اگر چه میتوان هنوز از سوختهای فسیلی با منابع محدود استفاده کرد اما یک منبع بی پایان از نور خورشید که منبع انرژی خورشیدی هست وجود دارد و همچنین دومین مزیت انرژی خورشیدی،پاک بودن آن است.
وی ادامه داد: تاکنون هشت سرمایه گذار در زمینه تولید انرژی خورشیدی در سیستان و بلوچستان ورود پیدا کردهاند که این مهم نوید توسعه این بخش را میدهد.
با توجه به تابش مطلوب نور خورشید در سیستان و بلوچستان ۱۶ منطقه ویژه انرژی خورشیدی در مناطقی همچون چاه نیمه، گراغه، زاهدان، پلان، زرآباد، جکیگور، جلگه چاه هاشم به ظرفیت ۳۷۵ مگابایت مطالعه و تعیین شده استوی با بیان اینکه سیستان و بلوچستان به عنوان پهناورترین استان کشور با برخورداری از انواع انرژیهای نو و تجدیدپذیر مانند انرژی بادی و خورشیدی به گنجینهای با ارزش تبدیل شده گفت: یک نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۱۰ مگابایت در سالهای اخیر در استان راهاندازی شده است.
شهرکی با بیان اینکه مجموعهای از سازوکارها برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در سیستان و بلوچستان پیاده سازی شده افزود: نصب و راهاندازی سامانههای پنج کیلو واتی برای خانوادههای کم درآمد و دهکهای پایین استان نیز در همین راستا هدفگذاری و درحال اجراست.
نصب ۱۰ هزار پنل خورشیدی در سیستان و بلوچستان
مدیرکل دفتر روستایی و شوراهای استانداری سیستان و بلوچستان گفت: باهدف توسعه پایدار جامعه روستایی و بهرهمندی هرچه بیشتر آنان از انرژی پاک، طرح تامین و اجرای ۱۰هزار پنل خورشیدی در دستورکار دفتر قرار گرفته است.
مهرداد جهاندیده اظهارداشت: این برنامه طی تفاهمنامه پنج جانبهای که میان وزارت نیرو، معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری، بسیج سازندگی، کمیته امداد حضرت امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی تدوین و اجرا خواهد شد.
وی با اشاره به امتیازت مطلوب اجرای پنلهای خورشیدی برای روستاییان،خاطر نشان کرد: هزینههای احداث آن از محل تسهیلات بانک عامل تامین میشود و کسانی که تمایل به استفاده از ظرفیت پنل خورشیدی دارند میتوانند با ثبت نام در سامانه “مهرسان”از این امکانات بهرهمند شوند.
مدیرکل دفتر روستاییوشوراهای استانداری سیستانوبلوچستان گفت: تاکنون ۲ هزار و ۸۲۲ نفر در سامانه “مهرسان” نامنویسی کردند که اجرای پنلهای خورشیدی بزودی در شهرستان چابهار توسط بسیج سازندگی سپاه سلمان استان آغاز خواهدشد.
وی اظهارداشت: از جمله چالشهای جدی مناطق روستایی دسترسی به برق است که گسترش شمار پنلهای خورشیدی، به کاهش این چالشها کمک میکند و از طرفی بخش خصوصی رغبت بیشتری برای سرمایهگذاری در این حوزه و توسعه ظرفیت نیروگاههای بادی و خورشیدی، خواهد یافت.
فعالیت ۲۱۲ واحد انرژی تجدید پذیر در سیستان و بلوچستان
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان گفت: ۲۱۲ واحد انرژی تجدید پذیر خورشیدی و بادی با میزان تولید برق یکهزار و ۱۹۸ کیلووات، در حوزه توزیع نیروی برق این استان فعال است.
خلیل عوض زاده اظهارداشت: تعداد نیروگاههای خورشیدی با قدرت پنج کیلووات این استان ۲۰۴ واحد، تعداد نیروگاههای خورشیدی با قدرت ۲۰ کیلووات سه واحد، تعداد نیروگاه های خورشیدی با قدرت ۵۰ کیلووات ۲ واحد، تعداد نیروگاههای خورشیدی با قدرت سه کیلووات یک واحد و تعداد نیروگاه بادی این استان با قدرت انرژی پنج کیلووات یک واحد است.
وی به احداث نیروگاههای خورشیدی در دست اقدام اشاره کرد و افزود: با مشارکت وزارت نیرو، کمیته امداد امام خمینی (ره)، بهزیستی، جهاد سازندگی و معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری کار احداث ۱۰ هزار سامانه خورشیدی، در این استان در حال برنامه ریزی و انجام است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان بیان کرد: توسعه انرژیهای تجدید پذیر امروز یکی از ضروری ترین نیازهای کشور است که در دولت سیزدهم به عنوان یکی از برنامههای محوری افزایش ظرفیت تولید برق کشور مورد تاکید است.
توجه به بهرهمندی از ظرفیتهای تجدیدپذیر بیش از پیش مورد توجه دولت سیزدهم و وزارت نیرو قرار گرفته به گونهای که ۱۱۰ هزار واحد نیروگاهی خورشیدی تا پایان سالجاری در کشور احداث خواهد شد که سهم سیستان و بلوچستان از این میزان ۱۰ هزار واحد است.
دولت سیزدهم نگاه ویژهای به استفاده از انرژیهای تجدید پذیر بویژه انرژی خورشیدی دارد و اعطای تسهیلات ویژه به بخشهای حمایتی و در مناطق کم تر برخوردارنشان از این نگاه ویژه دارد. موضوعی که غیر از مسائل درآمدی و اقتصادی مزایای فراوان زیست محیطی دارد.
سیستان و بلوچستان ظرفیت بی نظیر در این بخش دارد و باید به درستی شعار هر خانه یک پنل خورشیدی را در این منطقه پیاده کرد و از مزایای اجرای آن بهره مند شد.