اقتصاد انرژی و به نقل از بازار ؛ رشد مصرف برق در بخش خانگی منفی شد. بر اساس آماری که مصطفی رجبی مشهدی مدیر عامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران به بازار می گوید مقدار رشد مصرف در سال ۱۴۰۱ منفی ۰.۲ درصد بوده است. این مقام مسئول در صنعت برق در بخش دیگری از سخنان خود همچنین از آمادگی کامل برای ورود به فصل گرما خبر داد و گفت: ۳ سناریو برای امسال طراحی شده اما برنامه ریزی های ما بر اساس بدترین سناریو یعنی رشد ۶ درصدی و رسیدن تقاضا به ۷۳ هزار مگاوات تنظیم و تدوین شده است. آنگونه که رجبی مشهدی گفته، برق مشترکین پر مصرفی که بیش از ۲ برابر الگوی مجاز و همچنین نهادها و ادارات دولتی پر مصرف قطع خواهد شد.
متن کامل گفتگوی با مصطفی رجبی مشهدی مدیر عامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران و سخنگوی صنعت برق را در ادامه می خوانید:
آمادگی کامل برای ورود به فصل گرما ایجاد شده است. اورحال و آماده سازی نیروگاه شروع شده و پیش بینی می شود که ظرفیت تولید برق تا قبل از شروع پیک گرما به ۶۷ هزار مگاوات خواهد رسید که حدود ۶ هزار مگاوات آن حاصل نیروگاه های جدیدی است که وارد مدار می شوند. ضمن اینکه برق مشترکینی که بیش از دو برابر الگوی مجاز مصرف می کنند را قطع خواهیم کرد
*با توجه به نزدیک شدن فصل گرما، چه برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت تولید صورت گرفته است؟
بر اساس پیش بینی های صورت گرفته امسال بهار و تابستان گرمی را در پیش رو خواهیم داشت. برآوردهای صورت گرفته از سوی سازمان هواشناسی حکایت از این دارد که متوسط دما در امسال بین ۰.۵ تا یک درجه افزایش پیدا خواهد کرد. به همین دلیل برنامه ریزی های متعددی برای افزایش ضریب تولید، مدیریت مصرف و جابه جایی بار مصرف صورت گرفته است. ضمن اینکه اورحال نیروگاه ها هم شروع شده است. بر اساس پیش بینی های صورت گرفته ظرفیت تولید برق تا قبل از شروع پیک گرما به ۶۷ هزار مگاوات خواهد رسید که حدود ۶ هزار مگاوات آن حاصل نیروگاه های جدیدی است که وارد مدار می شوند.
*فکر می کنید که امسال شاهد خاموشی در کشور باشیم؟
آمادگی کامل برای ورود به فصل گرما ایجاد شده است. ضمن اینکه سال گذشته با وجود کسری و ناترازی که در صنعت برق وجود داشت حتی یک ساعت هم قطعی برنامه ریزی شده نداشتیم. این در حالی است که در سال ۱۴۰۰ که اتفاقا ناترازی ها کمتر هم بود شاهد قطعی برق منازل در ۳ نوبت بودیم.
*۶ هزار مگاوات افزایش ظرفیت نیروگاهی که قرار است ایجاد شود، توسط کدام بخش هاست؟
حدود ۱۵۰۰ مگاوات ازاین ظرفیت از محل نیروگاه های ایجاد شده توسط صنایع، ۸۵۰ مگاوات آن مربوط به نیروگاه های تجدید پذیر، ۱۸۸ مگاوات از محل نیروگاه های کوچک مقیاس و حدود ۳ هزار مگاوات هم از محل نیروگاه های وزارت نیرو به ظرفیت تولید کشور افزوده می شود. همچنین ارتقای ظرفیت نیروگاه ها هم حدود ۵۱۵ مگاوات به ظرفیت کشور اضافه خواهد کرد.
برای مصرف در سال جاری ۳ سناریو در نظر گرفته شده است. بر اساس سناریو اول مقدار مصرف حدود ۳ درصد، در سناریو متوسط مصرف حدود ۴.۵ درصد و در بدبینانه ترین حالت مصرف حدود ۶ درصد افزایش یافته و به ۷۳ هزار مگاوات خواهد رسید
*با توجه به احتمال افزایش دمای ۰.۵ تا یک درصدی و احتمال شروع زود فصل گرما فکر می کنید مقدار مصرف در سال جاری تا چه اندازه افزایش پیدا خواهد کرد و چه برنامه ریزی برای آن انجام دادید؟
برای مصرف در سال جاری ۳ سناریو در نظر گرفته شده است. بر اساس سناریو اول مقدار مصرف حدود ۳ درصد، در سناریو متوسط مصرف حدود ۴.۵ درصد و در بدبینانه ترین حالت مصرف حدود ۶ درصد افزایش خواهد یافت. البته ما برنامه ریزی های خود را بر اساس بدترین سناریو تدوین کرده ایم. در این سناریو مقدار مصرف به حدود ۷۳ هزار مگاوات خواهد رسید. برای پوشش این میزان از مصرف جدای از ظرفیت جدیدی که ایجاد شده باید به دنبال جبرای کسری ها از محل مدیریت مصرف و تشویق مشترکین کم مصرف، جابه جایی بار و همچنین برخورد جدی با مشترکین پر مصرف داشته باشیم. ضمن اینکه برخورد جدی با مشترکین پر مصرف هم در دستور کار ما قرار گرفته است.
*یعنی برق مشترکینی که پر مصرف هستند را قطع می کنید؟
بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته برق مشترکینی که بیش از ۲ برابر الگوی مجاز مصرف می کنند، را قطع خواهیم کرد.
*معمولا با شروع سال جدید شاهد افزایش قیمت ها هستیم. با این اوصاف تعرفه های برق در سال جدید تا چه اندازه افزایش خواهد یافت و این افزایش قیمت ها از چه تاریخی اعمال خواهد شد؟
هنوز تعرفه های جدید و افزایش تعرفه برق به ما ابلاغ نشده است. اما آنگونه که در بودجه سال ۱۴۰۲ آمده مطابق سال گذشته تعرفه مشترکین به صورت پلکانی افزایش خواهد یافت و مشترکینی که مصرف آنها کمتر از الگو و حد مجاز تعیین شده داشته باشند از تخفیف های قیمتی برخوردار می شوند.
*سال گذشته حداکثر تعرفه دریافتی از مشترکین چقدر بوده است؟
سال ۱۴۰۱ حداکثر تعرفه در بخش خانگی هزار تومان بوده است. اما بیشترین تعرفه مربوط به رمز ارزها است. طبق قانون فعالین مجاز این صنعت در ساعت غیر پیک به ازای هر کیلووات مصرف برق باید ۱۷۰۰ تومان پرداخت می کردند.
سال ۱۴۰۱ مقدار رشد مصرف در بخش خانگی منفی ۰.۲ درصد بوده است. در مقابل مصرف برق در صنایع حدود ۵۸ درصد افزایش را نشان می دهد
*آیا طرح هایی همچون تشویق کم مصرف ها چه تاثیری در روند افزایش مصرف داشت یا اینکه همچنان شاه رشد شدید مصرف در بخش هایی مختلف از جمله خانگی هستید؟
سال ۱۴۰۱ مقدار رشد مصرف در بخش خانگی منفی ۰.۲ درصد بوده است این عدد نشان می دهد که مردم تا چه اندازه به ما در مدیریت مصرف کمک کردند. آخرین باری که رشد کمتر از یک درصدی را در این بخش شاهد بودیم، مربوط به سالی است که هدفمند سازی یارانه ها در آن اجرا شده بود. در مقابل بیشترین رشد مصرف در سال گذشته مربوط به صنایع بود که اتفاقا نشان دهنده بهبود اقتصاد است. جالب است که بدانید در سال ۱۴۰۱ مقدار فروش برق به صنعت حدود ۵۸ درصد افزایش یافت.
*هر کدام از بخش ها به تفکیک چه سهمی از مصرف برق را به خود اختصاص داده است.
در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۱.۷ درصد از برق کشور در بخش خانگی، ۱۴.۴ درصد در بخش کشاورزی، صنعت ۳۶.۲ درصد، ۷.۵ درصد تجاری و ۱.۵ درصد در روشنایی و معابر و مابقی مربوط به مصرف برق در بخش ادارات و نهادهای دولتی مصرف می شود.