به گزارش اقتصادانرژی به نقل از رویترز، اوپک پلاس که شامل تولیدکنندگان عضو اوپک و متحدانشان نظیر روسیه است، حدود ۴۰ درصد از نفت جهان را تولید کرده و حدود ۶۰ درصد از بازار صادرات نفت را تامین می کند. از این رو، تصمیماتی که درباره سیاست تولید می گیرد، می توانند تاثیر بزرگی بر قیمت ها داشته باشند.
با تیره تر شدن دورنمای اقتصادی، چندین عضو گروه اوپک پلاس در آوریل کاهش تولید داوطلبانه ای را اعلام کردند که از ماه مه آغاز شد و تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه پیدا می کند. این کاهش علاوه بر دو میلیون بشکه در روز کاهش تولیدی بود که اعضای اوپک پلاس، اکتبر سال گذشته نسبت به سطح تولید اوت سال ۲۰۲۲ تصویب کردند.
به این ترتیب، مجموع کاهش تولید داوطلبانه این گروه به ۳.۶۶ میلیون بشکه در روز معادل حدود چهار درصد از مصرف جهانی رسید. با این حال، کاهش تولید این گروه به دلیل محدودیت ظرفیت تولیدکنندگان غرب آفریقا شامل نیجریه و آنگولا، بسیار بیشتر از سطح هدف گذاری شده بوده است.
اعلام غیرمنتظره کاهش تولید در آوریل کمک کرد قیمت نفت برنت حدود ۹ دلار افزایش پیدا کرده و در روزهای بعد به بالای ۸۷ دلار در هر بشکه برسد اما نفت برنت از آن زمان این رشد قیمت را از دست داده و تحت فشار نگرانی هایی که نسبت به رشد اقتصاد جهانی و تاثیر آن روی تقاضا برای سوخت وجود دارد، اکنون حدود ۷۴ دلار معامله می شود.
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، هفته گذشته به سرمایهگذاران در باره فروش استقراضی هشدار داد و این هشدار از سوی ناظران بازار به عنوان هشداری درباره احتمال کاهش بیشتر عرضه اوپک پلاس تفسیر شد. اما رسانههای روسیه گزارش کردند الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه متعاقب این هشدار اعلام کرد انتظار ندارد اقدام جدیدی از سوی اوپک پلاس در وین انجام شود.
کرملین درباره برآیند دیدار وزیران اوپک پلاس اظهار نظر نکرده اما دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: روابط با عربستان سعودی بر مبنای درک متقابل، احترام متقابل و اعتماد متقابل، سازنده است.
یک منبع آگاه در اوپک پلاس گفت: در مقطع فعلی، تغییری برای این دیدار پیش بینی نمی شود اما همانطور که معمول است، در آخرین لحظه همه چیز ممکن است تغییر کند. این دیدگاه منعکس کننده اظهارات سه منبع آگاه دیگر است که مایل نبودند نامشان فاش شود. مناب آگاه دیگر گفتند: هنوز زود است درباره نتیجه این دیدار مطمئن باشیم.
پیش از تصمیم غیرمنتظره در آوریل، اوپک پلاس در سالهای اخیر به دفعات متعدد بازارها را غافلگیر کرده است. در سال ۲۰۲۰ این گروه سهمیه تولید را به کلی رها کرد و متعاقب آن، جنگ قیمت میان عربستان سعودی و روسیه همزمان با شیوع پاندمی کووید ۱۹ به راه افتاد و باعث سقوط ۲۵ درصدی قیمت نفت شد.
این گروه با اعلام بزرگترین کاهش تولید به میزان حدود ۱۰ میلیون بشکه در روز که در آوریل سال ۲۰۲۰ مورد توافق قرار گرفت، دوباره سهمیههای تولید را برقرار کرد.
تولیدکنندگان اوپک پلاس در آستانه نشسته چهارم ژوئن چه گفتند؟
سیگنالهای گوناگونی که از سوی تولید کنندگان اوپک و متحدانش آن به بازار مخابره شده، باعث نوسان قیمت نفت در آستانه نشست سیاست نفتی اوپک پلاس در روز یکشنبه شده است. بهای نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هفته گذشته را با بیش از ۱.۵ درصد افزایش به پایان بردند اما روز سه شنبه بیش از چهار درصد سقوط کردند.
تولیدکنندگان اوپک پلاس پیش از نشست وزیران این گروه اظهارنظراتی انجام داده اند:
عربستان سعودی
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، هفته گذشته هشدار دیگری به سفتهبازان داد. وی در کنفرانس مجمع اقتصادی قطر که از سوی بلومبرگ سازماندهی شده بود، گفت: به سفتهبازان توصیه میکنم که مراقب باشند همانطور که در آوریل آسیب دیدند. آسیب نبینند. مجبور نیستم کارتهای خودم را رو کنم. من بازیکن پوکر نیستم اما به آنها میگویم مراقب باشید. اظهارات سه شنبه گذشته وزیر انرژی عربستان سعودی، از سوی سرمایهگذاران به عنوان این سیگنال تفسیر شد که اوپک پلاس ممکن است کاهش بیشتر تولید نفت را بررسی کند.
روسیه
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، چهارشنبه گذشته اعلام کرد قیمت نفت به سطحی نزدیک شده که از نظر اقتصادی قابل توجیه است و نشان میدهد که هیچ تغییر فوری در سیاست تولید این گروه ممکن است وجود نداشته باشد.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه نیز پنجشنبه گذشته اظهار کرد: انتظار ندارد اقدامات جدیدی از سوی اوپک پلاس در نشست وین انجام شود. روزنامه ایزوستیا به نقل از نواک نوشت: تصور نمیکنم اقدامات جدیدی وجود داشته باشد، زیرا درست یک ماه قبل، تصمیماتی در خصوص کاهش داوطلبانه تولید نفت از سوی وضعیت کشور ها به دلیل این حقیقت گرفته شد که روند کننده احیای اقتصادی جهانی را مشاهده کردیم و نواک بعدا در بیانیهای اعلام کرد اوپک پلاس تصمیمی را خواهد گرفت که برای بازار نفت بهترین خواهد. سه منبع آگاه از مواضع فعلی روسیه هفته گذشته به رویترز گفتند روسیه تمایل دارد حجم تولید نفت بدون تغییر بماند.
عراق
حیان عبدالغنی، وزیر نفت عراق، ۱۲ مه به رویترز گفت: در نشست اوپک پلاس کاهش بیشتر تولید از سوی اوپک پلاس وجود نخواهد داشت و عراق خواستار هیچگونه کاهش بیشتر تولید نشده است.
ایران
سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران شنبه هفته جاری به هیثم الغیص، دبیرکل اوپک گفت: امیدوار است تولیدکنندگان نفت بتوانند بازار را آرام کنند و خواستار اتحاد اعضای اوپک شد.
پیش بینی تحلیلگران از احتمال توافق اوپک پلاس برای کاهش بیشتر تولید نفت
تولیدکنندگان اوپک پلاس برای مذاکره درباره این که آیا باید تولید نفت به میزان بیشتری کاهش پیدا کند روز یکشنبه در وین دیدار می کنند.
به گزارش ایسنا گروه اوایل آوریل باکس با اعلام کاهش تولید به میزان ۱.۱۶ میلیون بشکه در روز بازار ها را غافلگیر کرد و باعث افزایش قیمت ها شد. اما در استانه نشست وزیران اوپک پلاس این گروه سیگنال های گوناگونی درباره این که آیا احتمال کاهش بیشتر تولید وجود دارد داده و باعث نوسانی شدن قیمت نفت شده است.
رویترز در گزارشی، نظر تحلیلگران در خصوص برآیند این نشست را مرور کرده است
گلدمن ساکس
بانک سرمایه گذاری آمریکایی گلدمن ساکس اعلام کرد: ما انتظار داریم ۹ تولید کننده بزرگ اوپک پلاس که در آوریل کاهش تولید داوطلبانه را اعلام کردند، سطح فعلی تولید را بدون تغییر نگه دارند اما تا حدودی از اظهارنظرهایی استفاده میکنند که از قیمتها پشتیبانی می کند. تحلیلگران این بانک افزودند: قدرت قیمت گذاری بالاتر اوپک به این گروه اجازه می دهد اگر قیمت نفت در نیمه دوم امسال پایین ۸۰ دلار در هر بشکه بماند، کاهش بیشتر تولید را اعمال کنند.
اچ اس اس بی سی
بانک اچ اس اس بی سی اعلام کرد تصور می کنیم اوپک پلاس منتظر مشاهده تاثیر دور جدید کاهش تولید پیش از از اعمال تغییرات بیشتر در عرضه خواهد بود. ما همچنان تصور می کنیم که اوپک پلاس رویکرد منعطفی را اختیار می کند و اگر کمبود پیش بینی شده عرضه در تابستان محقق نشود، ممکن است شاهد کاهش بیشتر تولید از سوی این سازمان باشیم. این بانک انتظار دارد مجموع کاهش اخیر بعلاوه تقاضای قویتر برای نفت از سوی چین و غرب از تابستان به این طرف، بازار را در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ دچار کمبود کند.
ویکتور کاتونا، تحلیلگر نفت ارشد شرکت کپلر
ویکتور کاتونا، تحلیلگر نفت شرکت اطلاعات انرژی کپلر گفت: تصور می کنیم که اوپک پلاس ناچار شود واکنش نشان داده و به شکلی تسلیم کاهش تولید شود. با این حال، اوپک پلاس نیاز دارد که بازار به این امر واقف شود که مسائل عرضه و تقاضا اهمیت دارند و همه چیز تحت تاثیر سیگنالهای کلان نیست.
رابو بانک
تحلیلگران رابوبانک اعلام کردند: ما شاهد آن هستیم که اوپک پلاس، به روند کاهش تولید ادامه داده و اعلام کاهش تولید غیرمنتظره در آوریل، قیمتها را به مدت حدود سه هفته، به میزان پنج تا هفت دلار افزایش داد. دور دوم کاهش تولید، به شکل آشکارتری ضعف تولید را نشان داد و تصور می کنیم دور دیگر کاهش تولید، به عنوان یک سیگنال منفی دیده می شود مگر این که این کاهش، فوق العاده قابل توجه باشد.
آمارپریت سینگ تحلیلگر بارکلیز
آمارپریت سینگ، تحلیلگر بانک بارکلیز اظهار کرد: اوپک پلاس احتمالا با هدف اصلی اجتناب از استمرار مازاد عرضه، پیشگیرانه عمل خواهد کرد و از نظر ما افزایش شدید ذخایر و ادامه وخامت بیشتر احساسات، ممکن است به افزایش قابل توجه نوسان در بازارهای نفت منتهی شود. کمبود عرضه در نیمه دوم سال را پیشبینی میکنیم زیرا رشد عرضه تولیدکنندگان خارج از گروه اوپک پلاس کند می شود و کشورهای اوپک پلاس در بحبوحه رونق فصلی، تقاضا تولیدشان را محدود نگه می دارند.