به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از خبرگزاری ایرنا :
این سفر با هدف تامین پایدار سوخت فسیلی برای کشور آسیایی صورت گرفته است. کیشیدا در دوحه پس از دیدار دو روزه از عربستان سعودی و امارات متحده عربی که با هدف تقویت «دیپلماسی منابع» با منطقه خاورمیانه، صورت گرفته بود، با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر دیدار کرد.
خاورمیانه برای ژاپن که بیش از ۹۰ درصد از نیازهای انرژی خود را از این منطقه تامین می کند، از نظر استراتژیک از اهمیت فراوانی برخوردار است. در سالیان گذشته، ژاپن همواره کوشیده است روابط دوستانه خود را با کشورهای منطقه غنی از منابع انرژی از جمله منطقه خاورمیانه حفظ کند …
به گفته تحلیلگران، با ناپایدار شدن قیمت جهانی انرژی از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، ژاپن مشتاق تر شده است تا اقدامات لازم را برای تهیه نفت خام و گاز طبیعی مایع از خاورمیانه به طور پیوسته انجام دهد.
در همین حال، بسیاری از کشورهای خاورمیانه با توجه به اینکه ارزش سوخت فسیلی ممکن است در آینده در بحبوحه روند کربن زدایی جهانی کاهش یابد، در تلاش برای کاهش وابستگی به نفت هستند …
بر اساس این گزارش، این نخستین مرتبه است یک نخست وزیر ژاپن پس از سه سال از خاورمیانه دیدن می کند.
به باور تحلیلگران، چین در حال حاضر با انجام اقداماتی مانند میانجیگری برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان سعودی در حال نفوذ خود در منطقه خاورمیانه است.
در جریان سفر نخست وزیر ژاپن به عربستان سعودی، ریاض و توکیو ۲۶ قرارداد و تفاهمنامه در زمینههای مختلف از انرژیهای تجدیدپذیر، فضا، فناوری و هوش مصنوعی امضا کردند.
این قراردادها در حاشیه سفر هیات اقتصادی و سیاسی ژاپن به ریاست فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن به عربستان سعودی امضا شد.
خالد الفالح وزیر سرمایه گذاری عربستان سعودی در کنفرانس مطبوعاتی که با هیات ژاپنی برگزار شد، گفت: یادداشتهای تفاهم و قراردادهای امضا شده به تقویت روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور و گسترش دایره مشارکت تجاری بین توکیو و ریاض کمک میکند.
عربستان سعودی روابط اقتصادی و سرمایه گذاری خود را با خارج از کشور در چارچوب چشم انداز ۲۰۳۰ گسترش داد که هدف آن گسترش اقتصاد بدون نفت است که در حال حاضر بزرگترین منبع درآمد عربستان سعودی است.
وزیر سرمایه گذاری عربستان سعودی با بیان اینکه ریاض سومین شریک تجاری ژاپن است، گفت: توافقات با ژاپن مشارکت اقتصادی را در آینده به سطوح جدیدی خواهد رساند.
فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن نیز به نوبه خود، سفر خود به عربستان سعودی را تقویت روابط راهبردی با این کشور دانست و تاکید کرد که ریاض یک شریک راهبردی مهم برای توکیو است.
وی با بیان اینکه ۱۱۰ شرکت ژاپنی در عربستان فعالیت میکنند، افزود: برای تحقق اهداف چشم انداز ۲۰۳۰ با عربستان همکاری خواهیم کرد.
سفر روز یکشنبه فومیو کیشیدا اولین سفر یک رهبر سیاسی ژاپنی به خاورمیانه از ژانویه ۲۰۲۰ محسوب میشود. در آن زمان شینزو آبه نخست وزیر سابق ژاپن از عربستان سعودی، امارات متحده عربی و عمان بازدید کرد.
نخست وزیر ژاپن تابستان سال گذشته نیز در پی سفر به خاورمیانه بود، اما به دلیل ابتلا به ویروس کرونا مجبور شد این سفر را به تعویق بیندازد.
سفر نخست وزیر ژاپن به امارات پس از سفر یک روزه وی به عربستان سعودی در روز یکشنبه (۲۵ تیرماه) انجام شد که طی آن ریاض اعلام کرد به تامین نفت برای ژاپن متعهد است و به همکاری با توکیو در زمینه هیدروژن پاک، آمونیاک و سوختهای کربن بازیافتی ادامه خواهد داد.
کیشیدا در یادداشتی که توسط خبرگزاری دولتی امارات متحده عربی، وام، منتشر شد، نوشت: «تامین انرژی ایمن و مطمئن از امارات، سال هاست که پشتیان و حامی رشد اقتصادی ژاپن بوده است.»