به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از خبرگزاری ایرنا :
عملیات حفاری نفت مغان تحت عنوان چاه اکتشافی اورتاداغ از سال ۱۳۹۹ شروع شده و هم اکنون به مرحله نهایی رسیده و در حال حاضر مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران اجرای آن را به شرکت ملی حفاری ایران محول کرده و برای حفر آن دستگاه حفاری ۵۴ فتح با توان ۲ هزار اسب بخار و امکان حفر چاههای نفت تا عمق ۶ هزار متر به کارگرفته میشود.
اکتشاف نفت مغان پس از اتمام عملیات حفاری و مشخص شدن نوع و کیفیت نفت در۲ حالت امکانپذیر است ، یکی اینکه این طرح یا بهصورت پالایشگاه فعال خواهد بود و یا اینکه نفت خام بهدست آمده در این اکتشاف به نقاط دیگر استان برای پالایش انتقال داده میشود که نتیجه آن بعد از اتمام حفاری مشخص خواهد شد.
مغان در منطقه قیرلو و خلیفهلو از توابع شهرستان بیلهسوار دارای ۲ بلوک نفتی است که ذخایر این ۲ بلوک بیش از چهار میلیارد بشکه نفت برآورد شده است، نفت این بلوکها سبک بوده و از نظر کیفیت و پالایش فرآوری و فرآوردههای نفتی خوب و با ارزش است.
نخستین بار در سال ۱۹۵۰ آثار تراوشهای مواد نفتی در منطقه قیر درهسی در مغان مشاهده و بعد از یک سال مطالعات سه تاقدیس اصلاندوز ، آج اشمه و گنبد شاهآباد (دشت مغان) برای عملیات اکتشافی معرفی شد و بعد از مدتی اقدامات لازم برای به حقیقت پیوستن رویای نفت مغان در سال ۱۳۸۷ عملیاتی و مجوز اکتشافی آن از سوی وزارت نفت در سال ۱۳۹۹ صادر شد.
در گذشته شرکت نفتی آی ان ای کرواسی و سپس شرکتهایی از اوکراین و کره جنوبی اقدامهای اکتشافی را در منطقه انجام داده و در همان سالهای اول با حفر چند دهنه چاه وجود نفت در عمق چهار تا ۶ هزار متری در مناطقی از گرمی مغان و بیلهسوار مغان و عمق سه هزار متری بخش اصلاندوز شهرستان پارسآباد مغان به اثبات رسیده است که در مرحله اول وزارت نفت در منطقه خلیفهلو و اورتاداغ اقدام به سرمایهگذاری و اکتشاف نفت کرده و در بلوکهای بعدی هم امکان اکتشاف بعد از اتمام این طرح وجود دارد.
مطالعات کارشناسان نشان داده که دشت مغان جزو مهمترین مناطق دارای ذخایر نفتی کشور است و استخراج و صدور نفت از این حوزه به لحاظ شرایط جغرافیایی و دسترسی آسان به دریای خزر از موقعیت و امتیاز ویژهای برخوردار است.
بهرهمندی مناطق محروم استان اردبیل از مزایای نفت مغان
یکی از مزایای استخراج و اکتشاف نفت مغان بهرهمندی مناطق محروم استان از درآمدهای حاصله آن است که بنا به مصوبه مجلس شورای اسلامی، دولت موظف است ۲ درصد درآمد حاصل از صادرات نفت خام و گاز طبیعی به استانهای نفتخیز و شهرستانها و بخشهای محروم اختصاص دهد تا صرف امور عمومی همانند گازرسانی روستایی ، آبرسانی ، راه روستایی ، بهسازی روستایی و برق رسانی روستایی شود.
سیدحامد عاملی ، استاندار اردبیل در بازدید سه ماه گذشته از عملیات حفاری اکتشاف نفت مغان با تاکید بر لزوم تسریع عملیات حفاری نفت مغان گفت: اکتشاف نفت در مغان علاوه بر ایجاد اشتغال اصلی، شغلهای جانبی بیشتری را برای ساکنان منطقه بوجود آورده و باعث رونق اقتصادی در منطقه میشود.
وی افزود: در گذشته بهدلیل نبود سرمایهگذاری بخش خصوصی و یا فاینانس خارجی اکتشاف نفت مغان معطل مانده بود که نهایتا وزارت نفت اکتشاف نفت مغان را در اولویت قرار داد و هماکنون هم در مرحله حفاری قرار دارد.
استاندار اردبیل گفت: عملیات حفاری کاری بسیار حساس و نیازمند تجربه و دانشفنی و تخصصی ویژه است که متخصصان شرکت ملی حفاری ایران از آن برخوردار هستند.
عاملی با بیان اینکه دکل حفاری برای اکتشاف نفت مستقر شده است ، افزود: این دکل با توان ۲ هزار اسب بخار قادر است تا عمق ۶ هزار متری زمین حفاری کند.
وی ادامه داد: تکمیل این طرح علاوه بر اینکه نقشی موثر در تولید و اقتصاد کشور دارد بیشک منجر به تحول اقتصادی، اشتغال و درآمد استان خواهد شد.
استاندار اردبیل اظهار کرد: استخراج نفت در این منطقه نه تنها به تحول اقتصادی و درآمد مردم کمک خواهد کرد بلکه زمینه حضور سرمایهگذاران در صنایع مرتبط بهویژه پالایشگاه نفت و پتروشیمی را به وجود میآورد.
اشتغالزایی یک هزار نفری در نفت مغان
منطقه مغان به علت همجواری با جمهوری آذربایجان از اهمیت ویژهای در مراودات تجاری بینالمللی برخوردار بوده و اکتشاف و استخراج نفت مغان علاوه بر توسعه مراودات با کشورهای آسیای میانه و حوزه قفقاز توسعه و رونق اقتصادی منطقه را با اشتغالزایی یک هزار نفر بهدنبال خواهد داشت.
عباس جهانگیرزاده ، نماینده مردم پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز در مجلس شورای اسلامی به ایرنا گفت: با برآورد نهایی نفت مغان در عمق ۶ هزار متری زمین استخراج و اکتشاف شده و به تحول اقتصادی منطقه کمک خواهد کرد.
وی اظهار کرد: حفاری در محل اکتشاف نفت در جعفرآباد بیلهسوار بهسرعت پیش میرود و با تلاش دفتر حفاری شرکت نفت، مقرر است عملیات حفاری بهزودی به اتمام برسد.
جهانگیرزاده با بیان اینکه کارگاه و تکمیل نیروی انسانی متخصص در این بخش تجهیز شده است، بیان کرد: در کنار استفاده از نیروهای متخصص از ظرفیت جوانان و بیکاران منطقه نیز برای اشتغال در این مجموعه استفاده شده که این خود به رضایتمندی مردم منطقه در اکتشاف نفت مغان و عایدات آن به نفع مردم منطقه کمک کرده است.
نماینده پارسآباد و بیلهسوار در مجلس شورای اسلامی گفت: مرحله اکتشاف و استخراج نفت با برآورد نهایی انجام خواهد شد که قطعا این امر به تحول اقتصادی منطقه و اشتغال بیشتر از ۱۲۰ نفر نیروی کار حاضر کمک خواهد کرد.
وی بیان کرد: ما از شرکت نفت خواستهایم تا علاوه بر منطقه بیلهسوار، در پارسآباد و اصلاندوز نیز گمانهزنیها و حفاریهای اولیه انجام شود تا بعد از برآورد ذخیره نفتی در مغان استخراج انجام شده و فعالیتها به شکل مطلوب ادامه پیدا کند.
نماینده مردم پارسآباد و بیلهسوار در مجلس شورای اسلامی در مورد راهاندازی صنایع مرتبط با نفت به ویژه پالایشگاه و همچنین مواد پتروشیمی اضافه کرد: رایزنیها در این زمینه با شرکتها و سرمایهگذاران بخش خصوصی در حال انجام است که قطعا اکتشاف نهایی و استخراج نفت در این منطقه به ایجاد چنین صنایع پایین دستی کمک خواهد کرد.
جهانگیرزاده با بیان اینکه اکتشاف نفت در مغان به مرحله نهایی رسیده است، افزود: هماکنون اکتشاف نفت در منطقه مغان به مرحله نهایی رسیده است و امیدواریم تا اوایل اسفندماه شاهد استخراج نفت در منطقه مغان باشیم.
وی با اشاره به اینکه طرح اکتشاف و استخراج نفت در مغان بسیار حائز اهمیت بوده، گفت: اکتشاف نفت دستاورد بزرگی برای استان اردبیل و منطقه مغان خواهد داشت و علاوه بر آن فرآوردههای نفتی نیز در این زمینه ایجاد میشود.
جهانگیرزاده ادامه داد: میدان نفتی مغان از این جهت حائز اهمیت است که میتواند نفت پالایشگاه تبریز را تامین کند و دیگر نیازی به انتقال نفت از جنوب به شمال کشور نخواهد بود.
صاحبعلی اصغری ، فرماندار بیلهسوار مغان هم در این باره به ایرنا گفت: اکتشاف نفت مغان یکی از مطالبات اصلی مردم منطقه بیلهسوار بود که پس از سالها پیگیری تحقق یافته که در آینده توسعه منطقه را به لحاظ اشتغالزایی و رونق تولید بهدنبال خواهد داشت.
وی افزود: هماکنون عملیات حفاری به خوبی پیش میرود و بنا به گفته کارشناسان این حفاری به لکه نفتی رسیده و پیشبینی شده تا پایان سال حفاریها به اتمام برسد.
فرماندار بیلهسوار مغان اظهار کرد: پس از اتمام حفاری درباره نحوه فعالیت نفت مغان مبنی بر اینکه که نفت خام از این منطقه به جاهای دیگر انتقال داده شود و یا در همان منطقه پالایش شود، تصمیمگیری خواهد شد.
اصغری ادامه داد: هنوز کیفیت و مشتقات نفت مغان مشخص نیست و احداث پالایشگاه در این مکان نیازمند بررسی مباحث فنی و مشخص شدن نتایج حفاریهاست.
وی اظهار کرد: در یک نقطه دیگر بنام قیرلو هم احتمال نفت وجود دارد که بعد از اتمام حفاری نفت اورتاداغ و خلیفهلو در صورت سرمایهگذاری بخش خصوصی، اکتشاف نفت در آن منطقه انجام خواهد شد.
فرماندار بیلهسوار بیان کرد: دشت مغان با ۲۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی یکی از حاصلخیزترین مناطق ایران در تولید محصولات کشاورزی است اما مطالعه اکتشافات نفتی نشان داده که مغان علاوه بر منابع و محصولات کشاورزی، دارای ذخایر سرشار نفتی نیز است.
با توجه به اجرای طرح اتصال خط آهن به جمهوری آذربایجان و توافقهای اولیه مسئولان ۲ طرف در این ارتباط، طرح ایجاد منطقه آزاد تجاری و صنعتی و اتمام پروژه بزرگ پایاب خدا آفرین در مغان ، افزایش یک میلیون تن بر تولیدات کشاورزی منطقه، سرمایهگذاری بخش خصوصی در اکتشاف نفت مغان بسیار ضروری و تحقق آن موجب گسترش روابط اقتصادی و تجاری با کشور های همسایه خواهد بود.