به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از خبرگزاری ایرنا :
به دنبال مناقصات صورتگرفته قبلی برای احداث ۴ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در چهارچوب ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، شهریورماه امسال مراسم امضای ۱۵۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در محل ساتبا برگزار شد که ۱۲۲۰ مگاوات آن مربوط به اعضای انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران است.
بر اساس این گزارش، سه شرکت عضو انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران که مسئولیت احداث ۱۲۲۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی را بر عهده گرفتند شامل شرکتهای مشعل پویا (زیر مجموعه پترو پالایش اصفهان) با ظرفیت یک هزار مگاوات، شرکت مانا انرژی پاک با ظرفیت ۱۰۰ مگاوات، شرکت توسعه انرژی دماوند ایران (زیرمجموعه هلدینگ ایرسا) با ظرفیت ۱۰۰ مگاوات و شرکت مانا مهر انرژی با ظرفیت ۲۰ مگاوات میشود.
علیرضا افسر عضو انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران و مدیرعامل شرکت ایرسا، در خصوص تحقق این قرارداد، گفت: مسائل مختلف از جمله کمبود منابع مالی در کشور، محدودیتهای بانکها در زمینه اعطای تسهیلات، نیاز به ارائه وثایق سنگین خارج از طرح برای دریافت وام، تأخیرات به وجود آمده در پرداختهای وزارت نیرو در پروژههای مشابه قبلی، ارزبری پروژهها و مشکلات مربوط به فرایند تخصیص و تأمین ارز، تأمین منابع مالی پروژه را با دشواریهایی مواجه ساخته است، لذا اجرای این پروژهها علاوه بر روشهای قبلی مانند استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، نیاز به رویکردها و روشهای جدیدی دارد.
به گفته وی، صدور ضمانتنامه پرداخت (شناسه یکتا) برای پروژهها بر اساس مصوبه هیئت وزیران بهمنظور اطمیناندادن به سرمایهگذاران و تأمینکنندگان مالی جهت پرداخت بهموقع تعهدات قراردادی دولت، پذیرش طرح و قرارداد خرید تضمینی بهعنوان وثایق قابلقبول، اختصاص بخشی از منابع ارزی نزد بانک مرکزی برای تأمین ارز موردنیاز این پروژهها، صدور ضمانتنامههای دولتی بهمنظور تأمین مالی خارجی و پیشفروش سوخت صرفهجویی شده پروژهها در قالب اوراق آتی از جمله مهمترین راه کارها برای اجراییشدن این پروژههاست.
همچنین کمیل محمدی عضو انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران و مدیرعامل شرکت مانا انرژی پاک، با تأکید بر مشکلات تأمین مالی پروژهها متذکر شد: به دلیل کمبود نقدینگی دولت، پرداخت صورتوضعیتهای سرمایهگذاران معمولاً با تأخیر مواجه میشود و لذا باید از مدلهای تهاتری استفاده شود.
به گفته وی، از جمله این روشها، تخصیص گاز صرفهجویی شده در این پروژهها به سرمایهگذاران با مجوز فروش به صنایع انرژی بر است.
محمدی مشکل دیگر از دیدگاه خود را کمبود زیرساختها و موارد لجستیکی برای اجرای ۴ هزار مگاوات پروژه در کشور دانست و بیان کرد: میزان تولید تجهیزات موردنیاز در این پروژهها و نیز تعداد پیمانکاران و نیروی متخصص برای اجرای این میزان پروژه ظرف دو سال وجود ندارد که نیاز است در این زمینه تمهیداتی اندیشیده شود.
وی در ادامه تأکید کرد: تعریف فرمولهای مالی مناسب و تأمین نقدینگی پروژهها از طریق فاینانس و خط اعتباری ایران و چین امری بسیار حیاتی است؛ در غیر این صورت منابع مالی محدود موجود در کشور تکافوی منابع موردنیاز این پروژهها را نمیدهد. حتی در صورت تأمین منابع ریالی این پروژهها، تخصیص و تأمین ارز تبدیل به نقطه بحرانی پروژهها میشود.
در پایان، بهزاد آسایی عضو انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران و مدیرعامل شرکت مانا مهر انرژی، با اشاره به مشکل تأمین ارز عنوان کرد: پروسه دریافت تخصیص ارز از بانک مرکزی و تأمین آن بسیار سخت و پیچیده است. بهعنوانمثال سرمایهگذار باید همزمان با درخواست تخصیص از بانک مرکزی، ۵ درصد از مبلغ مورد درخواست را بلوکه کند.
به گفته وی، پس از دریافت این تخصیص، اگر به هر دلیل سرمایهگذار طی یک ماه نتواند ارز خود را در بازار تأمین کند، فرایند تخصیص باید دوباره طی شود و میزان بلوکه نیز از ۵ به ۱۰ درصد افزایش مییابد!
آسایی، مشکل دیگر در مسیر این پروژه را زمان بر بودن پروسه تحویل زمین به سرمایهگذاران اعلام و خاطرنشان کرد: برای دریافت زمین نیاز به اخذ مجوزهای مختلف از دولت است و دریافت این مجوزات برخی مواقع ۴ تا ۵ ماه به طول میانجامد که این زمانبندی برای پروژهای که قرار است طی ۶ تا ۱۲ ماه وارد مدار شود، بههیچعنوان پذیرفته شده نیست.