به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از خبرگزاری ایرنا :
علیرضا مهدیزاده و هیئت همراه به مناسبت هفته پژوهش، از آزمایشگاهها و پایلوت تولید پژوهشکده علوم پایه جهاد دانشگاهی بازدید کرد و گفت: ما از تولید بار اول و بومیسازی ماده بیولوژیکی امحاکننده لکههای نفتی دریایی در کشور حمایت میکنیم.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران و هیئت همراه در این بازدید از نزدیک با اقدامها و فرآیندهای انجامشده در پروژه بومیسازی دانش فنی و تولید ماده بیولوژیکی امحاکننده لکههای نفتی دریایی (Biological Oil Spill Degrader) آشنا شدند.
این بازدید همسو با مسئولیتهای اجتماعی شرکت نفت فلات قاره ایران در صیانت از محیط زیست دریایی خلیجفارس و حمایت از مجموعههای دانشبنیان ایرانی انجام شد و امکانات آزمایشگاهی، زیرساختها و فرآیندهای پایلوت تولیدی، همچنین نتایج پژوهشهای انجامشده و محصولات تولیدشده در این مجموعه مربوط به پروژه بومیسازی دانش فنی و تولید ماده بیولوژیکی امحاکننده لکههای نفتی دریایی مورد بررسی قرار گرفت.
در این بازدید، ابوالحسنیسورکی از پژوهشگران مجموعه جهاد دانشگاهی با قدردانی از مجموعه شرکت نفت فلات قاره ایران، گزارشی از اقدامهای انجامشده ارائه کرد و در ادامه از فرآیندهای آزمایشگاهی در حیطههای سنجش میزان کارایی و اثربخشی محصول در پراکندهسازی لکههای نفتی و تجزیه بیولوژیکی و آزمون سنجش میزان سمیت محصول، همچنین پایلوت BIO OSD بازدید شد.
شایان ذکر است که آلودگیهای نفتی در میدانهای شرکت نفت فلات قاره ایران بیشتر بر اثر حوادثی همانند سوراخشدگی خطوط لوله دریایی به علت خوردگی و حوادث، مواردی ناشی از تخلیه پسابهای نفتی به دریا، حوادث مرتبط با عملیات حفاری و بهرهبرداری و … ایجاد میشوند. با توجه به چالشها و مشکلات مقابله فیزیکی با آلودگیهای نفتی از نظر راهبری بهینه ادوات و تجهیزات و نیازمندی به سرمایهگذاری بالا در زیرساختهای مربوطه (تأمین و استفاده از شناورهای تخصصی OSRV، بوم و اسکیمر و…) بهویژه در شرایط نامناسب دریا، همچنین کمبودهای موجود از نظر تیمهای واکنش آموزشدیده، استفاده از مواد امحاکننده لکههای نفتی در صورتی که زیستسازگار باشند بهعنوان روش عملیاتی مناسبی پیشنهاد و ارزیابی میشود. وقتی از موادی با پایه بیولوژیکی زیستسازگار استفاده شود آثار سوء اکوسیستمی در دریا حداقل خواهد بود. زمانی که نفت به دریا راه مییابد، محیط زیست دریایی را بهشدت تحت تأثیر قرار میدهد.
نفت ریزش یافته به محیط دریا میتواند تأثیر بسیار سوئی بر زندگی آبزیان و موجوداتی که به هر نحوی با محیط دریایی در تماس هستند، بگذارد. این اثرها علاوه بر سمیت ترکیبات نفتی، شامل تخریب زیستگاههای آنها نیز میشود.
BIO OSD محصولی است بیولوژیک و زیستسازگار که از بیوسورفکتانتهای میکروبی و آنزیمهای باکتریهای طبیعی بومی ایران تولید شده و با طی چند مرحله بهینهسازی مستمر و انطباق با انواع نفت سبک و سنگین مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران، این قابلیت را یافته است تا با بیشترین بازده و اثربخشی، لکههای نفتی ناشی از نفتریزیهای میدانهای این شرکت و سایر شرکتهای فعال در این حیطه را در محیطهای دریایی و سواحل به بهترین نحو پراکنده و امحا کند. این محصول افزون بر جلوگیری از تأثیر لکههای نفتی بر سواحل، روند تجزیه بیولوژیکی ترکیبات نفتی را در دریا تسریع میکند.
طراحی و توسعه و بهبود مستمر این محصول از دو سال پیش با اعلام نیاز واحد بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) با توجه به نیاز بسیار بالای شرکت نفت فلات قاره در این خصوص، بهمنظور کاهش هزینههای بسیار گزاف تأمین محصولات مشابه خارجی که با هزینه زیاد و تأخیر فراوان به علت شرایط ظالمانه تحریمی انجام میشد، در دستور کار اداره پژوهش و فناوری قرار گرفته است. در این زمینه پس از جلسات متعدد فنی، علمی و پژوهشی با دانشگاهها، مؤسسههای علمی و شرکتهای دانشبنیان ایرانی، مجموعه جهاد دانشگاهی و شرکت دانشبنیان وابسته به آن بهعنوان متولی این کار انتخاب شد.
از مهمترین فعالیتهای انجامشده در این زمینه میتوان به انجام آزمون سنجش مقدار کارآیی محصول در پراکندهسازی لکههای نفتی بر اساس استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا، انجام آزمون سنجش میزان کارایی محصول در تجزیه بیولوژیکی (زیستپالایی) هیدروکربنهای نفتی در محیط آب دریا، انجام آزمون سنجش مقدار سمیت محصول روی گونههای بومی خلیجفارس و دریای عمان و… اشاره کرد، همچنین بررسی صحت آزمونهای مربوطه توسط آزمایشگاههای مجموعه جهاد دانشگاهی، بررسی مجدد صحت آزمونهای مربوطه ازسوی آزمایشگاههای مورد تأیید سازمان حفاظت محیط زیست و آزمون موفق میدانی اثربخشی محصول BIO OSD در منطقه عملیاتی خارک در مانوری که به همین منظور طراحی و اجرا شد با حضور مسئولان و کارشناسان واحدهای مربوطه از ستاد و منطقه خارک انجام شده است.
این محصول دانشبنیان ایرانی دارای مزیتها و کارکردهای چندگانهای بهصورت همزمان است که از جمله میتوان به کاهش نیازمندی به محصولات خارجی، صرفهجویی ارزی قابل توجه برای کشور، بازده قابل قبول در احجام متناسب مصرفی در مقایسه با محصولات خارجی، سهولت تأمین و استفاده و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.