در پی دور شدن آمارهای رشد اقتصادی در چین، دومین مصرف کننده بزرگ نفت خام جهان، از برآوردهای پیشین و بهدنبال آن افزایش نگرانیها درباره کند شدن روند رشد تقاضای این کشور و تضعیف ارزش دلار آمریکا و پیرو آن کاهش اشتهای ریسک سرمایهگذاران، قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه (۲۷ دیماه) بیش از یک دلار سقوط کرد.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در ساعت ۱۱ و ۵۸ دقیقه روز چهارشنبه به وقت گرینویچ با یک دلار و ۲۶ سنت یا ۱.۶ درصد کاهش به ۷۷ دلار و سه سنت برای هر بشکه رسید.
نفت خام دبلیوتیآی آمریکا در روز چهارشنبه با یک دلار و ۳۵ سنت یا ۱.۹ درصد افت، ۷۱ دلار و پنج سنت به ازای هر بشکه داد و ستد شد.
حمله حوثیهای یمن به کشتیهای تجاری در دریای سرخ، با وجود افزایش نگرانیها درباره توقف یا تغییر مسیر نفتکشها، افزایش هزینههای حملونقل و کاهش مقدار محمولههای تحویلی، تأثیر چندانی بر تحولات قیمتی بازار نفت نداشته است.
اقتصاد چین در سه ماه چهارم سال ۲۰۲۳ میلادی نسبت به دوره مشابه سال ۲۰۲۲ میلادی با رشد ۵.۲ درصدی روبهرو بوده است، در حالی که این عملکرد با انتظارهای تحلیلگران فاصله داشته است و پیشبینیها مبنی بر تأثیرگذاری تقاضای چین برای بهبود تقاضای نفت در سال ۲۰۲۴ میلادی را زیر سوال میبرد.
پریانکا ساچدوا، تحلیلگر ارشد بازار در مؤسسه «فیلیپ نوا» در این باره گفت: دادههای اقتصادی به روند کند بهبود تقاضای نفت خام پایان نمیدهد، چشمانداز چین برای سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ میلادی همچنان تیره و تار است.
بازار نفت اعتقاد داشت که با وجود مسیر پر از دستانداز بهبود تقاضا، تقاضای نفت چین انعطافپذیر خواهد بود و برآورد میشود در سال ۲۰۲۴ به سطوحی بیسابقه میرسد.
با این حال، توان عملیاتی پالایشگاههای نفت چین در سال ۲۰۲۳ میلادی با ۹.۳ درصد افزایش به بالاترین حد خود رسید بهطوری که این موضوع نشاندهنده افزایش تقاضاست، در حالی که این رقم از برآوردهای برخی تحلیلگران عقب بماند.
افزون بر این، پس از گفتههای مقامهای بانک مرکزی آمریکا که انتظارها برای افت شدید نرخ بهره را کاهش داد، ارزش دلار آمریکا در روز چهارشنبه نزدیک به بالاترین حد یک ماهه رسید.
دلار ضعیفتر، نفت خام را برای دارندگان ارزهای دیگر ارزانتر میکند و اغلب تقاضای نفت را افزایش میدهد.