به گزارش اقتصاد انرژی، هر 100 هزار بشکه نفت در روز، میتواند سالانه 2.8 میلیارد دلار درآمد برای کشور ایجاد کند. افزایش تولید نفت و ظرفیت پالایشگاهها، به افزایش توان اقتصادی و منابع ارزی دولت منجر میشود. با وجود ذخایر هیدروکربنی مایع بیش از 153 میلیارد بشکه، افزایش تولید نفت و ظرفیت پالایشی از اولویتهای اصلی است، زیرا درآمدهای ارزی قابل توجهی به همراه خواهد داشت و توان اقتصادی دولت را تقویت میکند.
اگرچه دولت سیزدهم برنامههایی برای افزایش تولید نفت خام داشت، اما اهمیت این موضوع ایجاب میکند که دولت چهاردهم نیز آن را به طور جدی پیگیری کند. بررسی برنامههای وزیر پیشنهادی نفت، محسن پاکنژاد، نشان میدهد که بر روی افزایش تولید نفت میدان به میدان و پروژه به پروژه، کار شده است. پاکنژاد در برنامه خود اشاره میکند که تولید نفت خام ایران پس از برجام و پیش از بازگشت مجدد تحریمها در سال 1397 به طور متوسط 3826 هزار بشکه در روز بوده است. این میزان اکنون به حدود 3400 هزار بشکه در روز کاهش یافته است، که به تأخیر در اجرای طرحهای توسعه میادین نفتی و عدم اجرای کافی برنامههای نگهداشت تولید نسبت داده میشود. اگر این روند ادامه یابد، طی چهار سال آینده تولید نفت کشور ممکن است تا 2750 هزار بشکه در روز کاهش یابد، که این مسئله چالشهای جدی در تأمین درآمدهای دولت ایجاد خواهد کرد.
برای جلوگیری از این چالشها، لازم است برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت برای افزایش تولید نفتخام با تمرکز بر میادین مشترک و افزایش ضریب بازیافت اجرا شود. در اقدامات کوتاهمدت، به بازگردانی توان تولید میادین موجود و تسریع در اجرای قراردادهای توسعه و نگهداشت تولید پرداخته میشود. همچنین برنامههای بلندمدت شامل دستیابی به افزایش تولید بیش از 400 هزار بشکه در روز و اجرای قراردادهای توسعه میادین نفتی مشترک است. با اجرای این برنامهها، ظرفیت تولید نفت خام کشور در یک سال به حدود 3850 هزار بشکه در روز خواهد رسید و هدفگذاری دولت چهاردهم دستیابی به تولید حدود 5 میلیون بشکه در روز است.
رشد اقتصادی گروه نفت و گاز در سال 1401 به 10 درصد و در سال 1402 به 20 درصد رسیده است. تولید نفت تا امروز به 3.6 میلیون بشکه در روز افزایش یافته و طبق برآوردها تا پایان امسال به 4 میلیون بشکه در روز خواهد رسید. با اجرای برنامههای وزیر پیشنهادی، تحقق این هدف به دور از انتظار نیست.