به گزارش اقتصاد انرژی، یادداشت ریاستجمهوری امنیت ملی ترامپ و تمرکز آن بر جنگ اقتصادی علیه ایران نگرانیهای بیشتری را در مورد ثبات انرژی جهانی ایجاد میکند. با توجه به هدف حذف صادرات نفت ایران، انتظار میرود چین و روسیه در برابر تبعیت از تحریمهای آمریکا ایستادگی کنند. تلاشهای قبلی برای منزوی کردن ایران از نظر اقتصادی موفقیت محدودی داشت، زیرا تهران از طریق شبکههای تجاری جایگزین و روابط عمیقتر با شرکای غیر غربی خود را سازگار کرد. تلاش برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران ممکن است به نوسان قیمت جهانی انرژی کمک کند. بار اقتصادی تنشهای تازه به ایران محدود نخواهد شد و بازارهای جهانی احتمالا شوکهای قیمتی و اختلالات زنجیره تامین را تجربه کنند.
اولویتهای انرژی ترامپ
ترامپ از نخستین روز حضورش در کاخ سفید تلاشهای قابل توجهی در بخش انرژی انجام داده و هدف آن تغییر شکل انرژی آمریکا برای کاهش نرخ تورم تجربه شده در دوران ریاست جمهوری بایدن است. این تلاشها به شرح زیر است:
خروج از توافقنامه آب و هوای پاریس: ترامپ در اولین روز حضورش در کاخ سفید با صدور فرمان اجرایی برای خروج از توافقنامه آب و هوای پاریس که در دسامبر ۲۰۱۵ امضا شد و شامل ۱۹۵ کشور متعهد به کاهش داوطلبانه انتشار کربن بود، مسیر مشابهی را برای اولین دوره ریاست جمهوری خود دنبال کرد. ترامپ عقب نشینی خود را با زیر سوال بردن مبانی علمی گرمایش جهانی و کذب آن توجیه کرد.
تأسیس شورای ملی انرژی: ترامپ قصد داشت شورای ملی انرژی را ایجاد و با کاهش بوروکراسی بر تسلط انرژی آمریکا نظارت کند. حفاری و فروش نفت و سایر منابع انرژی به متحدان در اروپا و در سطح جهانی را با اختیارات همهجانبه بر آژانسهای فدرال در صدور مجوز انرژی، تولید، مقررات، حمل و نقل و نوآوری سرمایهگذاری خصوصی مدیریت میکند.
افزایش تولید نفت و گاز آمریکا: ترامپ متعهد به تسریع فرآیند صدور مجوز برای حفاری است. او فرمان اجرایی در آلاسکا برای تسهیل شرایط تولید نفت و گاز در آنجا صادر و قول داد که همه اشکال تولید انرژی را برای رشد اقتصاد آمریکا گسترش دهد. او در جریان مراسم تحلیف خود اعلام کرد که عصر طلایی آمریکا از امروز آغاز میشود و پیشنهاد کرد که «طلای مایع» زیر پای آمریکاییها به رهایی شهروندان از فقر ناشی از بایدن کمک میکند.
از بین بردن دستور کار انرژی بایدن: ترامپ از طریق یک سری دستورات اجرایی در روز اول خود به دنبال برچیدن سیاستهای انرژی بایدن است که برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و مبارزه با تغییرات آب و هوایی با تکیه بر انرژی پاک طراحی شده بود. او تفاهمنامه ۲۰۲۳ بایدن مبنی بر ممنوعیت حفاری نفت در حدود ۱۶ میلیون هکتار از قطب شمال را لغو و دستور اجرایی برای لغو تعلیق مجوزهای جدید صادرات گاز طبیعی مایع، تسریع در تصویب نامههای معلق و پایان دادن به اجاره مزارع بادی و همچنین ممنوعیت قراردادهای جدید انرژی بادی امضا کرد.
توسل به قانون فدرال انرژی: ترامپ احتمالاً از قانون فدرال انرژی برای صدور دستوراتی برای کار نیروگاهها با ظرفیت کامل استفاده میکند و محدودیتهای آلودگی هوا را نادیده میگیرد – قانونی که از زمان جنگ جهانی دوم به ندرت مورد استناد قرار گرفته است. او همچنین ممکن است تحت قانون هوای پاک برای تسریع ورود به بازار بنزین معافیتهایی صادر کند که به طور بالقوه استانداردهای کیفیت هوای فدرال را نقض میکند. قابل توجه است که بسیاری از روسای جمهور گذشته در صورت نیاز به کنترل قیمتها به چنین معافیتهایی اعتماد کرده اند.
لغو اختیارات خودروهای برقی: ترامپ قصد داشت دستوری اجرایی برای حذف اجبار خودروهای برقی صادر کند و با ابتکارات بایدن برای کاهش استانداردهای آلایندگی به عنوان مشوقی برای تولیدکنندگان خودرو برای فروش بیشتر خودروهای برقی و مصرف کنندگان برای خرید آنها مقابله کند. او همچنین قصد دارد دستور بایدن را لغو کند که هدف آن این بود که نیمی از خودروهای جدید فروخته شده تا سال ۲۰۳۰ برقی باشند. همچنین، انتظار میرود که اعتبار مالیاتی فدرال ۷۵۰۰ دلاری برای خرید یک خودروی الکتریکی جدید را لغو کند.
اعلام وضعیت اضطراری در بخش انرژی: ترامپ از ابتدای دولتش برای تحقق وعدههای انتخاباتی خود تلاش کرده و برای تسریع پروژههای خود مانند حفاری، خطوط لوله جدید، پالایشگاههای جدید و حتی نیروگاههای هستهای در ۱۰۰ روز اول خود، وضعیت اضطراری انرژی ملی اعلام کرده است. این امر به او اجازه میدهد تا از انتظار تایید کنگره اجتناب کند و در عین حال متعهد به پر کردن ذخایر استراتژیک آمریکا و تسهیل صادرات انرژی در سراسر جهان باشد.