به گزارش اقتصاد انرژی، در سمپوزیوم گزارش دهی پایداری؛ فراتر از اعداد که روز چهار شنبه اول اسفند در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد؛ از دستورالعمل گزارش دهی پایداری اتحادیه اروپا رونمایی شد.
حسین محمودی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی؛ سمیه رضوی مشاور مرکز پایش مسئولیت اجتماعی جهاد دانشگاهی و سامان صاحب جلال کارشناس ارتباطات شرکت مپنا بویلر ترجمه این استاندارد بین المللی گزارش دهی پایداری را انجام داده اند.
بخشی از گزارش ارائه شده در این سمپوزیوم به شرح زیر است:
دنیای صنعت در حال عبور از نسل چهارم به پنجم است و در این دوران که ممکن است آخرین فرصت برای حفظ محیط زیست و سیاره زمین باشد، تدوین گزارشهای پایداری اهمیت ویژهای پیدا کرده است. به ویژه در شرایطی که توجه به پایداری محیط زیست و جوامع انسانی ضروری است، سوالی که مطرح میشود این است که تدوین گزارشهای پایداری چگونه میتواند به شرکتهایی که به آینده توجه دارند، کمک کند؟
پایداری، به ویژه پایداری محیط زیستی، پدیدهای جهانی است و مشکلات ناشی از توسعه ناپایدار به شکلی فراگیر در دنیا اثر میگذارد. رفع این مشکلات نیازمند اقداماتی هماهنگ و همگام با استانداردهای جهانی است. در دنیای کسب و کار نیز همراستایی با استانداردها و پروتکلهای جهانی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این میان، امید به باز شدن درهای تجارت جهانی به روی ایران موجب شده که شرکتهای ایرانی نیازمند آشنایی با رویهها و دستورالعملهای جهانی، از جمله الزامات الزامی گزارشگری پایداری، باشند.
یکی از این الزامات، دستورالعمل گزارشگری پایداری اتحادیه اروپا (CSRD) است که از تاریخ 5 ژانویه 2023 برای شرکتهای اروپایی الزامآور شد و به زودی برای تمامی شرکتهایی که در زنجیره ارزش اتحادیه اروپا فعالیت دارند نیز اجرایی خواهد شد. طبق این قانون، شرکتهای بزرگ و فهرست شده باید گزارشهایی منظم از خطرات اجتماعی و زیستمحیطی که با آن مواجه هستند، ارائه دهند و نحوه تأثیرگذاری فعالیتهای خود بر مردم و محیط زیست را مشخص کنند. این امر به سرمایهگذاران، سازمانهای جامعه مدنی، مصرفکنندگان و دیگر ذینفعان کمک میکند تا عملکرد پایداری شرکتها را در چارچوب قرارداد سبز اروپا ارزیابی کنند.
این دستورالعمل که بر اساس قوانین پیشین گزارشگری غیرمالی (NFRD) تنظیم شده است، شفافیت و پاسخگویی در گزارشهای پایداری را در اتحادیه اروپا افزایش میدهد و محدودیتهای نسخه قبلی را برطرف میکند. علاوه بر این، هدف از این دستورالعمل، تغییر شیوههای تجاری به سمت اهداف پایداری اتحادیه اروپا است تا دنیای تجارت به سمت اقتصادی مسئولانهتر حرکت کند.
طبق الزامات CSRD، تمامی شرکتها باید اطلاعات مربوط به ریسکها و فرصتهای ناشی از مسائل زیستمحیطی، اجتماعی و حکومتی را در گزارشهای خود ارائه دهند. این گزارشها علاوه بر تأثیر آنها بر جامعه و محیط زیست، به سرمایهگذاران این امکان را میدهند که ریسکها و فرصتهای مالی ناشی از تغییرات اقلیمی و دیگر مسائل پایداری را ارزیابی کنند.
این گزارشها از سال مالی 2024 برای گزارشهای منتشر شده در سال 2025 شروع به اجرا میشود و طبق استانداردهای جدید گزارشگری پایداری اروپا (ESRS) خواهد بود. شرکتهای مشمول باید در گزارشهای خود بخش ویژهای را به پایداری اختصاص دهند که شامل موضوعات زیستمحیطی، اجتماعی و حکومتی، ریسکها و فرصتها، فرآیندهای دقتسنجی و پیشرفت به سمت اهداف پایداری باشد. این الزامات همچنین به شرکتها کمک میکند تا در فضای رقابتی، ابتکارات پایداری خود را بهبود دهند و از شهرت و اعتماد بیشتری در بازار برخوردار شوند.
در نهایت، این دستورالعملها با هدف ایجاد شفافیت و هماهنگی در سطح بینالمللی طراحی شدهاند و میتوانند به عنوان الگویی برای دیگر کشورهای جهان عمل کنند.