یک استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی گفت: اینکه دولتمردان تصورکنند با تغییر دولت در آمریکا تحریم ها برداشته و بلافاصله کشور به تولید و صادرات ۲,۳ میلیون بشکه نفت در روز خواهد رسید این از جهت باور پذیری و قابل تحقق بودن «مسئله» است.
به گزارش اقتصاد انرژی؛ اگر این محقق نشود ناچار به جبران نزدیک به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان درآمدی که برای حوزه نفت، اوراق سلف نفتی و فروش نفت داخل به صورت مجموع دیده شده خواهیم بود که این خود منجر به ایجاد تورم در کشور می شود.
وی اظهارداشت: سابق بر این در خود لایحه بودجه کسری و تامین کسری بودجه از پایه پولی دیده می شد اما در شرایط فعلی اهتمام دولت بر اینکه مطابق تمام مصارفی که پیش بینی می کند منابعی برای آن در نظر بگیرد یعنی این کسری را از محل پولی سازی به حداقل برساند.
این کارشناس اقتصادی گفت: منتها اشکالی که وجود دارد اینکه اگرچه این اهتمام در ظاهر اتفاق می افتد ولی بسیاری از مواردی که در بودجه به عنوان منابع دیده می شود یا محقق نمی شود یا به شکلی محقق می شود که باز هم کسری بودجه منجر به پولی سازی و افزایش تورم خواهد شد.
وی در ادامه افزود: تلاش شده به ظاهر کسری بودجه مهار شود ولی برای اینکه بدانیم عوامل ایجاد کسری بودجه و پولی سازی کسری بودجه در بودجه کجاست باید اجزای بودجه را تفکیک و بازشناسی کرد که کدام یک محقق نمی شود و ایجاد کسری بودجه می کند و کدام یک در دل تحقق خودش ایجاد کسری بودجه و پوسازی کسری بودجه خواهد کرد.
رضوی پور با بیان اینکه بخشی از بودجه در واقع برداشتی از صندوق توسعه ملی است، اظهارداشت: سال گذشته نیز مقام معظم رهبری به درخواست دولت مبنی بر برداشت مبالغی از صندوق توسعه ملی پاسخ مثبت داد.
وی تصریح کرد: اگر برداشت ها از صندوق توسعه ملی بصورت کاغذی صورت می گرفت و بانک مرکزی این توان را داشت که مبالغ مزبور را در بازار ارز عرضه و تبدیل به ریال نماید و معادل آن را هزینه کند، تورم زا نبود.
این کارشناس اقتصادی گفت: اگرچه برداشت از صندوق ملی مطلوب نیست ولی در شرایط تحریمی می توانست علاجی بر مسائل و مشکلات کشور باشد.
وی افزود: بالای ۸۵ درصد این منابع به صورت نقدی و کاغذی قابل دسترسی نبود به دلیل مشکلات تحریمی که در کشور وجود داشت.
رضوی پور بیان کرد: عملا اتفاقی که افتاد این بود که منابع از حساب های مربوط به صندوق توسعه ملی به حساب های دارایی بانک مرکزی منتقل و معادل آن را بانک مرکزی ریال منتشر کرد.
وی ادامه داد: این خود به معنای افزایش پایه پولی و در نتیجه منجر به افزایش تورم شد.
این کارشناس اقتصادی گفت: صندوق توسعه ملی از جمله درگاه های ایجاد تورم در بودجه بود و آن سهمی که از نفت دارد.
وی افزود: درگاه دیگری که می تواند منجر به ایجاد تورم شود درآمدهای که در بودجه پیش بینی اما محقق نمی شود.
رضوی یادآور شد: برای مثال سال گذشته دولت در بودجه پیش بینی کرده بود بیش از یک میلیون بشکه در روز نفت بفروشد ولی تا به حال به طور متوسط روزانه ۴۰۰ هزار بشکه فروش نفت داشته است.