به گزارش اقتصاد انرژی؛ از یورو نیوز، در نخستین جلسه دادگاه، اتحادیه اروپا، شرکت آسترازنکا را متهم کرد که با ارسال دُزهای واکسن به کشورهای دیگر در زمانیکه به ۲۷ کشور عضو اتحادیه وعده تحویل فوری را داده بود، سوء نیت خود را نشان داده است.
بروکسل از دادگاه خواست تا شرکت آسترازنکا را برای هر مورد نقض مفاد قرارداد ۱۰ میلیون یورو جریمه کند و شرکت در آینده نیز برای هر روز تاخیر به ازای هر دُز واکسن، ۱۰ یورو جریمه شود. همچنین اتحادیه اروپا از دادگاه خواست تا این شرکت مجبور به تحویل فوری واکسنهای وعده داده شده شود.
قرار بود تا پایان ماه ژوئن ۳۰۰ میلیون دُز واکسن آسترازنکا به کشورهای عضو اتحادیه اروپا تحویل داده شود اما تنها یک سوم این میزان تامین شده است.
رافائل جفرالی، وکیل اتحادیه اروپا به دادگاه گفت که شرکت اکنون میگوید کل دُزهای وعده داده شده را تا پایان دسامبر تحویل میدهد. وی افزود: «تاخیر شش ماهه، مسلما کوتاهی است.»
وکیل اتحادیه اروپا تاکید دارد که آسترازنکا باید از سایتهای تولید واکسن در داخل اتحادیه و بریتانیا برای تامین واکسن ۲۷ کشور اروپایی بهعنوان بخشی از بند قرارداد که به «بهترین تلاش مناسب» اشاره داشت استفاده میکرد. وی تصریح کرد که ۵۰ میلیون دُز که باید به اتحادیه اروپا تحویل داده میشد، در عوض «با نقض» قرارداد به کشورهای خارج از اتحادیه ارسال شد.
تیم حقوقی اتحادیه اروپا همچنین این شرکت داروسازی را متهم کرد که به جای تحویل دُزهای واکسن به اتحادیه اروپا، آنها را در بریتانیا توزیع کرده است. آسترازنکا می گوید بواسطه قرارداد آکسفورد با دولت بریتانیا در مورد میزان واکسنی که در خاک این کشور تولید می شده تعهداتی داشته است که ملزم به رعایت آنها بود. در همین حال وکلای این شرکت بریتانیایی/ سوئدی بارها تکرار کرده اند که توافق با اتحادیه اروپا الزام آور نبوده و تعهدات شرکت به «تلاش در بالاترین حد منطقی» محدود می شده است.
یکی از وکلای اروپا در این پرونده تصریح کرده که آسترازنکا حتی برای جبران عقب ماندگی در تعهدات خود تلاش هم نکرده است. رافائل جفرالی، گفته است که شرکت آسترازنکا برای تحویل واکسن به اتحادیه اروپا باید از هر چهار کارخانه مندرج در قرارداد استفاده میکرد چراکه این نهاد ۲.۳ میلیارد یورو از جمله ۳۳۶ میلیون یورو برای تامین هزینه تولید سرم آسترازنکا در چهار کارخانه سرمایهگذاری کرده است.
در حالی که اتحادیه اروپا اصرار دارد که شرکت آسترازنکا تعهدات ذیل قرارداد خود را نقض کرده است اما این شرکت میگوید که این توافق را کاملا رعایت کرده است. این شرکت داروسازی استدلال میکند که ساخت واکسن دشوار است و برای تحویل به موقع تمام تلاش خود را انجام داده است.
حکیم بولاربا، وکیل شرکت آسترازنکا گفت که توافق نامه ماه مه سال ۲۰۲۰ این شرکت با دولت بریتانیا و دانشگاه آکسفورد بهعنوان سازنده واکسن به وضوح اولویت را به بریتانیا داده است. بولاربا افزود: «متهم شدن به کلاهبرداری بسیار تکان دهنده است.» وی این موضوع را یک اتهام بیاساس توصیف کرد.
جلسه دوم دادرسی در این پرونده برای روز جمعه در نظر گرفته شده است. پیشبینی میشود طبق دو یا چهار هفته پس از جلسه نهایی دادگاه تصمیم اعلام شود که قابل اعتراض خواهد بود.
کمیسیون اروپا تاکنون تامین بیش از ۲.۵ میلیارد دُز واکسن را ازطریق تولید کنندگان مختلف قطعی کرده است. حدود ۴۶ درصد از جمعیت اتحادیه اروپا تاکنون دستکم یک دُز واکسن را دریافت کردهاند.