رئیس شورای سیاست گذاری جایزه تعالی صنعت پتروشیمی، گفت: صنعت پتروشیمی ایران در دهه آینده با تغییرات سریع و شگرفی روبروست و شرکت های پتروشیمی باید با تطبیق سریع خود با شرایط نوین، برتری رقابتی خود را در بازار حفظ کنند.
به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از نیپنا؛ علی محمد بساق زاده رئیس شورای سیاست گذاری جایزه تعالی صنعت پتروشیمی در این نشست ضمن خوشامدگویی و خیر مقدم از دکتر اشنایدر ، عضو هیئت علمی بنیاد مدیریت کیفیت اروپا و اقای دکتر گاردوف مدیرعامل موسسه خدمات مدیریت کیفیت اروپا (QMS)،گفت: امروزه، صنعت ارزش آفرین پتروشیمی که نفت و گاز را به انواع محصولات مورد نیاز بشر نظیر انواع کودها و پلاستیک گرفته تا دستگاه های دیجیتال ، تجهیزات پزشکی ، شوینده ها یا لاستیک ها تبدیل می کند، از جایگاه ویژه ای برخوردار است و جزء لاینفک جوامع مدرن محسوب می شود.
وی با بیان اینکه، اقتصاد جهانی طی سالهای اخیر سریعتر ، جامع تر و غیرقابل پیش بینی بیش از هر زمان دیگری تغییر کرده و حتی پیچیده تر شده است، افزود: چالش های پیش رو در بازارهای جهانی نامشخص است و نمی توان تأثیر آن را به وضوح پیش بینی کرد.
مشاور معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به تاثیر برخی از ابر روندهای مهم بر اکوسیستم ، اظهار کرد: صنعت پتروشیمی ایران در یک فضای پرتلاطم و بازار رقابتی جهانی کار می کند. رقابت در این حوزه بسیار شدید است و به دلیل تحریم های اعمال شده، توسعه کسب و کار در این صنعت بسیار دشوار شده است.
وی افزود: تامین مواد اولیه و خوراک در این عرصه هر روز سخت تر می شود. مواد پتروشیمیایی تولید شده از نفت و گاز حدود 90٪ کل مواد اولیه را تشکیل می دهند که به عنوان مواد اولیه شناخته می شوند. بقیه از زغال سنگ و سایرمواد حاصل می شود.
رویارویی صنعت پتروشیمی با چالش های تغییرات اقلیمی
به گفته علی محمد بساق زاده، تأثیر روز افزون انتشار مواد آلاینده، نهادهای حاکمیتی مختلف را به تنظیم مقررات سختگیرانه زیست محیطی ترغیب کرده است، بنابراین پتروشیمی ها با مجموعه ای از چالش های تغییرات اقلیمی در مورد آب و هوا ، کیفیت هوا و آلودگی آب روبرو هستند.
وی با بیان اینکه، شرکت های پتروشیمی در دنیا هم اکنون به عنوان یکی از اکوسیستم های موثر در راستای خلق آینده پایدار و اقتصاد با هدف صرفه جویی در انرژی و منابع فعالیت می کنند، خاطر نشان کرد: تحولات دیجیتالی سبب نوآوری در اکثرصنایع بزرگ می شود و صنعت پتروشیمی نیز در پذیرش این روند و وقوف به قدرت تحولات دیجیتالی از دیگر صنایع مستثنی نیست.
بساق زاده با تاکید بر نقش و تاثیر فن آوری های دیجیتالی بر عملکرد فعالیت های صنعت پتروشیمی به ویژه در روند عملیاتی شدن پروژه ها، گفت: فن آوری های دیجیتالی در جمع آوری و پردازش داده ها و ایجاد بینش از آن برای دستیابی به بهبود تولید با هزینه های کمتر ، برنامه ریزی برای نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه برای به حداقل رساندن زمان خرابی و تسهیل برنامه ریزی دقیق موجودی برای جلوگیری از فرسودگی تجهیزات و اقلام موجود در انبارهای اقلام مصرفی ومواد شیمیایی و به شرکت های پتروشیمی کمک می کند .
وی با بیان اینکه دیجیتالی شدن منجر به افزایش درآمد و کاهش هزینه های شرکت های پتروشیمی می شود، افزود: ترکیبی از اقتصاد در حال رشد جهانی، افزایش جمعیت و توسعه فناوری منجر به تقاضای فزاینده برای محصولات پتروشیمی متنوع می گردد.
به گفته رئیس شورای سیاست گذاری جایزه تعالی، صنعت پتروشیمی ایران در دهه آینده با تغییرات سریع و شگرفی روبرو خواهد شد. شرکت های پتروشیمی باید سریعاً خود را تطبیق دهند تا برتری رقابتی خود را حفظ کنند ، بر چالش ها غلبه کنند و از فرصت های جدید بازار استفاده کنند.
وی در خصوص سیاست های راهبردی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در نقشه راه صنعت پتروشیمی در برنامه جهش دوم گفت: نقشه راه توسعه صنعت پتروشیمی با عنوان جهش دوم با تمرکز بر محصولات متنوع، توسعه و تکمیل زنجیره ارزش و افزایش درآمد صنعت پتروشیمی با 40 درصد افزایش ظرفیت تولید طراحی شده است.
پتروشیمی؛ صنعتی متعالی و پیشرو در منطقه
بساق زاده با اشاره به دستاوردهای طلایی صنعت پتروشیمی در سال1399، ادامه داد: ما در صنعت پتروشیمی دستاوردهای برجسته ای در زمینه افزایش ظرفیت، تامین خوراک، افزایش درآمد و ارزآوری، خودکفایی در ایجاد دانش فنی و تولید کاتالیست های مورد نیاز مجموعه ها داشته ایم. برای نمونه طی سال گذشته 17 پروژه جدید بهره برداری رسیدند و 25 میلیون تن به ظرفیت تولید افزوده و مجموعا به 90 میلیون تن در سال افزوده شد.
مشاور مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: در حال حاضر 67 واحد تولیدی در صنعت پتروشیمی فعال است که با اجرای گام دوم (جهش دوم صنعت پتروشیمی ) به 77 واحد افزایش خواهد یافت. ما 40 نوع محصولات شیمیایی و بیش از 240 گرید پلیمری تولید می کنیم که با اجرای گام دوم بیش از 20 گرید جدید به سبد محصولات متنوع ما افزوده خواهد شد.
وی با بیان اینکه، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی برای نخستین بار موفق شده است لیسانس و دانش فنی بومی واحد تولید پلی اتیلن سنگین به ظرفیت 310 هزار تن در سال را ایجاد کند، اظهار کرد: صنعت پتروشیمی ثابت کرده است که یک حوزه بسیار موفق است که به طور قابل توجهی به توسعه ایران کمک می کند ، اما ما به این اکتفا نکرده و می خواهیم صنعت متعالی و پیشرو در منطقه باشیم . ما می خواهیم این جهش را انجام دهیم و این بخش خوب را به یک صنعت عالی تبدیل کنیم!
به استقبال تغییر می رویم
رئیس شورای سیاست گذاری جایزه تعالی صنعت پتروشیمی در خصوص پیاده سازی مدل های جامع EFQM در صنعت پتروشیمی گفت: مدل EFQM یک چارچوب مدیریتی شناخته شده در سطح جهانی است که به سازمانها امکان می دهد تا با اندازه گیری جایی که در مسیر تحول هستند ، شکاف ها و خلاهای موجود در مسیر را شناسایی نموده و با اتخاذ راه حله ای توصیه شده و توانمند سازی کارکنان خود ، به موفقیت برسند.
وی گفت: از زمان شکل گیری بنیاد مدیریت کیفیت اروپا، مدل EFQM برای سازمان های سراسر اروپا و فراتر از اروپا فرهنگ عملکرد و نوآوری را ارائه داده است. ویرایش جدید مدل EFQM به سازمانها این امکان را می دهد تا از تغییرات استقبال کنند، عملکرد را هدایت کنند و برای آینده متحول شوند.
بساق زاده گفت: سفر به سوی سرآمدی برای ما یک افتخار ویژه است و تصمیم برای استفاده از مدل تعالی کسب و کار EFQM و ایجاد اولین دوره جایزه تعالی صنعت پتروشمی بر اساس این مدل در سال 2010 اتخاذ شده است. همکاری با موسساتی مانند EFQM و شریک و همکار معتبر آن ، QMS ،به عنوان مجموعه هایی که به گردهم آوردن شرکت های زیادی کمک می کنند و به اشتراک گذاری عملیاتی تجربیات برتر جهانی را تسهیل می کند.
علی محمد بساق زاده در خاتمه تاکید کرد: EFQM نه تنها اعتبار صنعت پتروشیمی را به عنوان یک حوزه صنعت یکپارچه ارتقا می بخشد، بلکه فرصت را برای سازمان ها برای به اشتراک گذاشتن به- روش ها و ایجاد داستان های موفقیت بیشتر در این بخش فراهم می کند.
لازم به ذکر است، نشست تخصصی بین المللی تعالی سازمانی به میزبانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی صبح امروز (19 خرداد) برگزار شد.