به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از ایسنا، رضا اردکانیان روز دوشنبه هفتم تیرماه، در نخستین کنفرانس روئینتنسازی سیستان که با هدف اصلاح الگوی توسعه و ارتقای وضعیت اقتصادی- اجتماعی و محیطزیستی منطقه سیستان برگزار میشود، گفت: اجرای پروژه شیرین سازی و انتقال آب دریای عمان، آغاز شده و در نخستین فاز بهره برداری، آب انتقالی از دریای عمان به زاهدان میرسد. همچنین یک خط لوله دیگر نیز بین زابل و زاهدان در حال بهرهبرداری است که بخشی از آب شرب زاهدان را از چاهنیمهها (هیرمند) تامین میکند.
او افزود: قرار است این خط انتقال با اعمال اصلاحاتی جزئی، معکوس عمل کند و این بار آب شیرین و انتقالی از دریای عمان را از زاهدان به زابل و زهک برساند؛ این اقدام، منجر به کاهش بارگذاری بر روی منابع آبی سیستان و هیرمند نیز میشود.
وزیر نیرو ادامه داد: پهنه آبرفتی گزیک-حرمک منبع آبی دیگری با ظرفیت مناسب است که برنامهریزی شده تا به عنوان پشتیبان در مواقع اضطراری، بخشی از آب شرب مورد نیاز منطقه را تامین کند. بجز این موارد، کاهش بارگذاری سیستان از طریق مدیریت مصرف و اجرای طرحهای سازگاری با کمآبی نیز مد نظر قرار گرفته است.
اردکانیان تصریح کرد: استحصال آب از پساب فاضلابهای خانگی و صنعتی زاهدان و استفاده از آن برای آبیاری فضای سبز، بخشی از آب مورد نیاز این شهرستان را تامین میکند. در واقع، با تحویل آب جایگزین به شبکه توزیع زاهدان، درجه اطمینانپذیری تامین آب افزایش یافته و از میزان بارگذاری چاهنیمهها کاسته میشود. این موضوع، خود باعث کاهش نیاز به ذخیره آب در چاهنیمهها و در نتیجه کاهش میزان تبخیر آنها نیز میشود.
دولت افغانستان تعهد خود را بر تحویل حقابه مورد نظر به ایران ابراز داشته است
وزیر نیرو با بیان اینکه روئینتنسازی سیستان به معنای بینیازی یا صرف نظر از حقابه تعیین شده ایران در معاهده ۱۳۵۱ رودخانه هیرمند به میزان ۸۲۰ میلیون مترمکعب در سال نیست، گفت: ایران با صلابت بر سر موضع خود ایستاده و دولت افغانستان نیز همواره تعهد خود را بر تحویل حقابه مورد نظر به ایران ابراز داشته است. به همین منظور، سامانه دریافت و اندازهگیری حقابه در مرز ایران راه اندازی شده است..
اردکانیان با اشاره به مسئله تالابهای بین المللی هامون، بیان داشت: در طرح روئینتن سازی سیستان اگرچه آب مورد نیاز برای شرب، کشاورزی و صنعت، از محل حقابه و از محل آب انتقالی از دریای عمّان یا دیگر منابع جدید تضمین میشود، اما نگرانی برای تامین نیازهای محیط زیستی رودخانه هیرمند و تالابهای بینالمللی هامون همچنان پابرجاست.
او ادامه داد: منطقه سیستان و هامون به لحاظ جغرافیایی در دلتای رودخانه هیرمند قرار گرفته و از گذشته تاکنون وابسته به آب رودخانه هیرمند و دیگر رودخانههای منتهی به هامون بودند. محیطزیست و تبعات حاصل از تخریب محیطزیست مرز نمیشناسد و در چارچوب مسئولیت بینالمللی دولتها نسبت به حفاظت از محیط زیست تعهد دارند.
اقدامات وزارت نیرو به منظور حفاظت از محیط زیست در منطقه هیرمند
وزیر نیرو درباره اقدامات این وزارتخانه به منظور حفاظت از محیط زیست، گفت: وزارت نیرو به دقت هرگونه اقدام مغایر با ملاحظات محیطزیستی در رودخانههای مرزی بهخصوص در منطقه هیرمند را پایش و در زمان درست و از طریق مجاری رسمی، یادداشتها و پیامهای لازم را به کشورهای همسایه منعکس میکند. در مورد بند کمالخان نیز به طور ویژه، موضوع در سازوکار کمیساران آب هیرمند و نشستهای مرتبط با آن مطرح شده است و البته این نشستها و رایزنیها همچنان ادامه دارد.