یک کارشناس بینالملل حوزه نفت گفت: تا زمانی که ویروس کرونا ریشهکن نشده ایران باید در سایه احیای برجام به بازار جهانی نفت برگردد زیرا استمرار واکسیناسیون کرونایی نرخ جهانی نفت را افزایش میدهد.
نرسی قربان در گفتگویی اختصاصی با اشاره به اینکه قیمت جهانی نفت در بازه بین 70 تا 80 دلار همچنان با نوسان روبروست؛گفت: قیمت جهانی نفت با شیوع یا ریشهکنی ویروس کرونا ارتباط دارد به طوری که هر چه شاهد افزایش واکسیناسیون کرونایی در کشورهای جهان هستیم قیمت جهانی نفت هم تمایل به گران شدن دارد.
وی با بیان اینکه نفت 100 دلاری دور از ذهن نیست؛افزود: با توجه به اینکه هنوز به طورکامل ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان ریشهکن نشده است؛ ایران باید در سایه احیای برجام سهم خود را از بازار جهانی نفت پس بگیرد زیرا با ریشه کنی ویروس کرونا حجم تولید و صادرات نفت در کشورهای صادرکننده طلای سیاه بالا خواهد رفت و ایران از این قافله جا خواهد ماند.
این کارشناس حوزه بینالملل نفت با اشاره به اینکه اگر قیمت جهانی نفت بین 60 تا 70 دلار نوسان کند و در این بازه تثبیت شود به نفع تمام کشورهای صادرکننده و واردکننده خواهد بود؛ گفت: عرضه زیاد نفت در جهان قیمت را ثابت نگه میدارد به شرطی که برای تولیدکننده و واردکننده به یک اندازه منافع اقتصادی را تامین کند اما اگر قیمت جهانی نفت به بالای 100 دلار برسد در آن زمان میتوان به کاهش میزان عرضه در بازار جهانی اشاره کرد که وقوع این اتفاق برای ایران هم چندان خوشایند نیست. در حقیقت تا زمانی که تحریم نفتی در کشورمان داریم نباید با افزایش قیمت جهانی نفت به رفع مشکلات بودجهای دل خوش کنیم.
قربان بازگشت ایران به بازارهای جهانی نفت را راحتتر از گذشته عنوان کرد و افزود: اگر برجام احیا شود و راه تبادلات بانکی با دنیا باز شود می توان به صادرات بیش از 4 میلیون بشکه در روز در کوتاهمدت امیدوار بود زیرا رقیب جدی نفتی ایران در منطقه عربستان سعودی است که بر طبق توافق اوپک پلاس میزان تولید نفت خود را به زیر 9 میلیون بشکه در روز کاهش داده که وقوع این اتفاق موجب خواهد شد تا سهم نفتی ایران در بازارهای جهانی بیشتر از گذشته و به بیش از 4 میلیون بشکه در روز برسد.
وی به 2 موضوع فروش و سرمایهگذاری در صنعت نفت ایران در دولت سیزدهم اشاره و تصریح کرد: وزیر پیشنهادی نفت دولت آقای رئیسی به تنهایی نمیتواند 250 میلیارد دلار سرمایه لازم برای به حرکت درآوردن صنعت نفت کشور و خروج از رکود کنونی را به صنایع مهم نفتی ایران تزریق کند بلکه وقوع این اتفاق نیازمند همکاری تمام دستگاههای دولتی و حکومتی است.
این کارشناس حوزه بینالملل صنعت نفت با بیان اینکه تمام میادین نفتی فعال در کشور افت تولید حدود 10 درصدی را تجربه میکنند؛گفت: وزیر نفت دولت سیزدهم برای بازگشت میزان تولید نفت به گذشته باید برنامه ویژه داشته باشد که اجرای این برنامه باید توام با ورود سرمایه گذار خارجی به صنعت نفت ایران باشد.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که بازگشت ایران به جهان نفت تا قبل از ریشهکنی ویروس کرونا رخ دهد زیرا در شرایط کنونی بسیار از کشورهای تولیدکننده نفت در جهان در زمان استراحت به سر میبرند که این فرصت طلایی را برای بازپسگیری سهم نفتی ایران از دنیا را فراهم میکند.