به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از ایسنا، هزینه گاز طبیعی در اکثر بازارهای بزرگ به رکورد فصلی بالایی صعود کرده و به نظر میرسد افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد که تهدیدی برای روند احیای اقتصادی از پاندمی کووید ۱۹ به شمار می رود.
زمستانی که در پیش است ممکن است درس سختی به همه درباره این که چطور گاز برای اقتصاد فراگیر و حیاتی شده است، بدهد. قیمتهای بالا ممکن است توان خرید خانوارها را فلج کرده و باعث ضعیف شدن دستمزد نسبت به تورم شود و بانکهای مرکزی را با گزینههای سیاست پولی دشواری روبرو کند. بدتر از همه کمبود عرضه ممکن است بخشهای وسیعی از صنعت را از کار انداخته یا حتی باعث خاموشی در کشورهای در حال توسعه و برانگیخته شدن نارضایتی اجتماعی شود.
همزمان با بهبود تقاضا از اوج بحران پاندمی کووید ۱۹ و محدودیت عرضه، هزینههای انرژی در سراسر جهان افزایش پیدا می کند. نفت روند صعودی طولانی را طی میکند که از اواخر سال ۲۰۲۰ آغاز شده و در ژوییه تا بالای ۷۵ دلار در هر بشکه پیش رفت.
افزایش قیمت گاز در ابتدای تابستان نیمکره شمالی و زمانی که مشخص شد عرضه کافی در اروپا برای پر کردن مخازن پیش از زمستان وجود ندارد، آغاز شد. روسیه که بزرگترین صادرکننده گاز به اروپاست، صادرات خط لوله را به دلایلی شامل تقاضای داخلی بالا، اختلالات تولید و توافق برای ترانزیت کمتر گاز از طریق اوکراین، محدود کرده است.
در اروپا قیمت گاز از نفت فراتر رفته اما مشکل مذکور به این منطقه محدود نبوده است. اگرچه محدودیت عرضه روسیه مستقیما روی مصرفکنندگان در آسیا تاثیر نمیگذارد اما آنها همچنان باید با اروپا برای دریافت محمولههای LNG دریابرد رقابت کنند و در نتیجه ناچار شدهاند پول بیشتری برای دریافت این محمولهها پرداخت کنند.
بازار LNG به وجه مشترکی میان اروپا، آسیا و آمریکا تبدیل شده و قیمتهای بالا، صادرات بیشتر LNG را تشویق کرده است. معاملات گاز طبیعی در نیویورک امسال ۸۰ درصد رشد کرده و به بالاترین حد از سال ۲۰۱۸ رسیده اما همچنان بسیار پایینتر از سایر بازارهای جهانی بزرگ است.
نینا فاهی، تحلیلگر گاز طبیعی در شرکت انرژی اسپکتس در این باره گفت: بازار اروپا و بازار آمریکا در آستانه فصل گرمایش در وضعیت مشابهی قرار دارند. اگر هوا سردتر از حد معمول باشد با توجه به پیشبینی که از صادرات بالای LNG وجود دارد، نگرانیها نسبت به وجود عرضه کافی مطرح خواهد شد.
در سراسر جهان تبعات اقتصادی صعود قیمت گاز طبیعی در حال آشکار شدن است. شرکت ترئوس که بزرگترین تولیدکننده شکر در فرانسه است، ماه گذشته هشدار داد قیمت گاز روی تولید شکر در اروپا تاثیر گذاشته و هزینههای تولید را فوقالعاده افزایش می دهد.
پاسکال لوروی، نایب رییس شرکت غذایی روکت فِرر فرانسه میگوید قیمتهای بالای انرژی روی هزینههای دیگر فشار تورمی ایجاد کرده اند که در نهایت به دوش مصرف کننده خواهد افتاد.
در چین که بزرگترین واردکننده گاز در جهان است، کارخانههای سرامیک به دلیل قیمتهای بالا در استانهای گوانگ دونگ و جیانگشی، مجبور شدهاند تولید خود را کاهش دهند. به گفته شکیل احمد، مدیرعامل موگال استیل، افزایش هزینه برق کسب و کار موگال استیل در پاکستان را مختل کرده است.
شرکت جی پی مورگان اند چیس هفته جاری اعلام کرد شاخص مدیران تولید جهانی در اوت به پایینترین حد در شش ماه گذشته نزول کرد با این حال همچنان رشد را نشان میدهد.
بعضی از کشورهای فقیرتر مانند بنگلادش نمیتوانند انرژی را به میزان کافی تامین کنند تا فعالیتهای اقتصادی به شکل روان جریان پیدا کند. بعضی از سیستمهای آبیاری در این کشور به دلیل سهمیهبندی احتمالی برق، تنها قادر هستند شبها کار کنند.
لئونید میخلسون، مدیرعامل شرکت تولیدکننده LNG نوواتک روسیه در این باره اظهار کرد: قیمتهای فعلی LNG به هیچ وجه عادی نیستند. ممکن است مشتریان به دلیل عدم توانایی خرید حاضر به دریافت محمولهها نباشند.
به گفته فاهی، تولیدکنندگان آمریکایی هنوز از افزایش هزینههای گاز آسیب بزرگی ندیدهاند زیرا بسیاری از صنایع انرژی بر مانند فولاد و پتروشیمی شاهد افزایش قیمت محصولاتی بوده اند که عرضه می کنند.
بر اساس گزارش بلومبرگ، بحرانی که اکنون گریبانگیر صنعت در اروپا و آسیا شده ممکن است به زودی به عرصههای سیاسی و اقتصاد کلان گسترش پیدا کند. اگر خانوارها و شرکتهایی که با افزایش هزینه برق روبرو میشوند بخواهند دستمزدها یا قیمت اجناسی که میفروشند بالاتر برود، فشارهای تورمی که در حال حاضر هم به دلیل محدودیتهای زنجیره تامین ایجاد شدهاند، تشدید خواهند شد.