نظرسنجی رویترز نشان داد افزایش تولید نفت اوپک در نوامبر کمتر از سقف توافق شده با متحدانش بوده است و عدم وجود ظرفیت کافی تولید برخی از اعضای این گروه را در آستانه دیدار هفته جاری اوپک پلاس بارز کرد.
به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از ایسنا، بررسی رویترز نشان داد اوپک در نوامبر ۲۷.۷۴ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده که ۲۲۰ هزار بشکه در روز بالاتر از ماه پیش بود اما کمتر از ۲۵۴ هزار بشکه در روز افزایش تولید تعیین شده تحت توافق اوپک پلاس بود.
اوپک و متحدانش در حال تسهیل تدریجی محدودیت عرضه سال ۲۰۲۰ هستند اما بسیاری از تولیدکنندگان کوچک نمیتوانند عرضه را افزایش دهند و سایرین نگران افزایش بیش از حد تولید در صورت تجدید محدودیتهای کرونایی هستند.
وزیران اوپک پلاس روز پنج شنبه دیدار میکنند. تحلیلگران میگویند اقدام آمریکا و کشورهای مصرف کننده بزرگ دیگر برای آزادسازی نفت از ذخایر استراتژیک و شیوع واریانت جدید اُمیکرون، افزایش برنامه ریزی شده تولید این گروه به میزان ۴۰۰ هزار بشکه در روز در ژانویه را در هالهای از ابهام فرو برده است.
به گفته کارستن فریچ، تحلیلگر کومرس بانک، فشار روی اوپک پلاس افزایش پیدا میکند. افزایش تولید به میزان ۴۰۰ هزار بشکه در روز در ژانویه با در نظر گرفتن جدیدترین تحولات بازار، غیرقابل تصور است.
به گفته نمایندگان اوپک پلاس، سقوط قیمتهای نفت از رکورد ۸۶ دلار در اکتبر به ۷۰ دلار در روز سهشنبه، نگرانیهایی را ایجاد کرده است. هر چند وزیر انرژی عربستان سعودی روز دوشنبه اظهار کرده بود نگرانی نسبت به اُمیکرون ندارد.
تحت توافق اوپک پلاس، مقرر شد تولید اعضای این گروه در نوامبر مجموعا ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کند که از این میزان، ۲۵۳ هزار بشکه در روز سهم ۱۰ عضو اوپک بود که در توافق کاهش تولید مشارکت کرده اند. با تولید کمتر از سقف برنامه ریزی شده، نرخ پایبندی اوپک به محدودیت عرضه در نوامبر به ۱۲۰ درصد در مقایسه با ۱۱۸ درصد در اکتبر افزایش یافت.
انتظار نمی رود اوپک پلاس در نشست روز پنج شنبه با تغییر سهمیههای تولید، به تولید کمتر بعضی از تولیدکنندگان واکنش نشان دهد.
بزرگترین افزایش تولید در نوامبر مربوط به عربستان سعودی و عراق بود که هر دو کشور تولیدشان را طبق توافق افزایش دادند. کویت، امارات متحده عربی و الجزایر هم مطابق با سهمیههای تولید تعیین شده برای نوامبر، تولیدشان را بالا بردند. تولید نیجریه که اغلب با اختلالات غیربرنامه ریزی شده روبرو میشود، در نوامبر با لغو وضعیت فورس ماژور بهبود یافت.
تولید در کشورهای آنگولا، گینه استوایی و گابن تغییری نداشت یا کاهش یافت. بزرگترین کاهش تولید به میزان ۵۰ هزار بشکه در روز مربوط به آنگولا بود که صادراتش در نوامبر به رکورد پایینی سقوط کرد. دومین کاهش بزرگ تولید در لیبی بود که یکی از اعضای معاف از مشارکت در توافق کاهش تولید اوپک بوده است.
تولید نفت ایران در نوامبر ثابت بود.
نظرسنجی رویترز با هدف رصد عرضه به بازار نفت انجام میگیرد و بر مبنای آمار نفت صادراتی منابع خارجی، آمار رفینیتیو آیکان، اطلاعات شرکتهای رصد کننده نفتکش مانند پترو لجستیک و کپلر و همچنین اطلاعات فراهم شده توسط منابع آگاه در شرکتهای نفتی، اوپک و شرکتهای مشاوره تهیه می شود.