نباید از مصرف بهینه آب غافل شد| کاهش حجم آبخوانها با افزایش چاههای غیرمجازمدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان گفت: چاههای غیرمجاز و برداشت بیرویه از منابع آبی به عنوان یک چالش جدی در استان محسوب میشود، چراکه باعث شده بسیاری از آبخوانها با افت شدید مواجه شوند.
به گزارش خبرنگار اقتصاد انرژی امروزه به دلیل برداشت از آبهای سطحی و زیرزمینی آبخوانها با افت شدید مواجه شده و این مهم سبب کاهش ذخیره آبخوان و نیز منجر به اثرات زیست محیطی زیان بار متعددی از جمله کاهش آبدهی چاه ها، فرونشست زمین، کاهش کیفیت آب زیرزمینی و همچنین کاهش ذخیره منابع آب سطحی دارای ارتباط هیدرولیکی با آبخوان شود؛ بنابراین بررسیها نشان میدهد بیلان آبهای زیرزمینی به دلیل برداشت اضافه منفی بوده و هر ساله بار بیشتری به آبخوانهای کشور تحمیل میکند.
براساس این گزارش کارشناسان براین باورند که متاسفانه آبهای زیرزمینی در بیش از ۹۰ درصد آبخوانهای کشور در حال کاهش است و سالانه میانگین افت نیم متر را ثبت میکنند. بدون تردید ادامه این روند، به خروج بسیاری از آبخوانهای کشور به ویژه آن دستهای که ظرفیت کمتری دارند، در مدت ۱۰ تا ۱۵ سال آینده منجر خواهد شد. همچنین در کنار این موضوع به رغم کاهش میزان بارشها و افزایش دمای هوا، همچنان عامل انسانی مهمترین و اصلیترین عامل افول منابع آبی کشور است.
در همین راستا “علیرضا قاسمی، درباره وضعیت منابع آبی استان سیستان و بلوچستان گفت: این روزها موضوع آب در کشور با توجه به عدم بارش مناسب طی سالهای اخیر به موضوعی راهبردی تبدیل شده است.
وی تصریح کرد: در سیستان و بلوچستان نیز با توجه به این که کم بارانترین استان کشور است و کمترین میزان بارش را طی حداقل ۲۱ سال اخیر شاهد بودیم، روزهای بسیار سختی را سپری میکنیم.
این مقام مسئول افزود: نزدیک به ۵۰ درصد منابع آبی این استان از منابع زیرزمینی تامین میشود که وابستگی مستقیمی به نزولات جوی دارد.
وی با اشاره به این که از سال ۸۰ در سیستان و بلوچستان درگیر خشکسالی هستیم، اضافه کرد: با توجه به وضعیت موجود و کاهش منابع آبی میطلبد که مدیریت مصرف آب مورد توجه ویژه قرار گیرد.
قاسمی اظهار کرد: چاههای غیرمجاز و برداشت بیرویه از منابع آبی باعث شده که بسیاری از آبخوانها با افت شدید مواجه شوند و نزدیک به صفر برسند که احیای آن ممکن است ۱۰۰ سال به طول بیانجامد.
وی با اشاره به کاهش بیش از ۷۰ درصدی بارشها در استان افزود: برای این که بتوانیم امسال پیک مصرف را با کمترین تنش و مشکل پشت سر بگذاریم باید در مصرف آب و برق صرفهجویی جدی را در دستور کار قرار دهیم.
مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان با اشاره به وجود چاههای غیرمجاز در برخی نقاط استان بیان کرد: این چاهها باید حتما مسلوب المنفعه شود، چراکه تاثیر زیادی روی منابع آبی دارد و حتما باید بر چاههای مجاز هم کنتور هوشمند نصب شود تا میزان مصرف بر اساس پروانه بهرهبرداری مشخص باشد که البته شرکت آب منطقهای در ارتباط با این موضوع اقدامهایی را اجرایی کرده است یا در دستور کار دارد.
قاسمی یادآور شد: نباید از مصرف بهینه غافل شویم چراکه در استان کم آبی زندگی میکنیم که تامین آب آن وابسته به بارش هاست.
وی متوسط بارش سالیانه استان را ۱۰۰ میلی متر اعلام و اضافه کرد: باید این منابع را در بهترین حالت حفظ کنیم و بهینه مصرف کردن آب همچون برق در ذهنها نهادینه شود.
به گفته این مقام مسئول، استفاده از کاهندههای مصرف بر روی شیرآلات یکی از راههایی است که کاهش ۵۰ تا ۶۰ درصدی مصرف آب را به همراه دارد، همچنین در صورتی که مدت زمان استحمام به زیر ۱۰ دقیقه کاهش پیدا کند، در هر ماه هزار و ۸۰۰ لیتر به ازای هر نفر در مصرف آب صرفه جویی میشود که در کاهش مبلغ قبض آب نیز تاثیر بسیار زیادی دارد.
وی گفت: در هنگاممسواک زدن و شستوشوی دست و صورت، اگر شیر آب به مدت ۳۰ ثانیه باز باشد، بیش از ۱۲ لیتر آب مصرف میشود، در صورتی که در این امور نیز بهینه استفاده کنیم، از هدر رفت مقدار زیادی آب جلوگیری میشود.
قاسمی اضافه کرد: کولر آبی مصرف زیادی دارد که اگر سایهبان نداشته باشد، مرتب سرویس و جای مناسبی جانمایی نشود، میزان آن به بالای ۴۰۰ لیتر در روز میرسد، بدون تردید صرفهجویی کمک میکند که هم هزینه تمام شده شهروندان کاهش یابد و هم آبفا در خدماتدهی دچار کمتر دچار مشکل میشود.
وی با تاکید بر اینکه فرهنگسازی مهمترین موضوعی است که باید در مصرف بهینه آب به آن توجه داشت، ابراز امیدواری کرد: روزی برسد که با توجه به این که استان از نظر منابع فقیر هست و قیمت تمام شده یک لیتر آب برای دولت بیشتر از آن چیزی است که در اختیار مشترکان قرار میگیرد، قدر آن را بیشتر بدانیم، چراکه آبمایه حیات است و اگر در نقطهای آب نباشد، بدون تردید مهاجرت را رقم میزند و چالشهای بعدی را به همراه دارد.
آیا ایران از بحران برق عبور خواهد کرد؟
به گزارش اقتصاد انرژی، با شروع فصل سرد سال جاری و به دلیل محدودیتهای تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاهها، ظرفیت...