اقتصاد انرژی- انرژی بادی بهترین و مقرون به صرفه ترین راهکار تولید برق در مناطق و نواحی باد خیز است. باید بپذیریم تولید الکتریسیته با سوخت های فسیلی دیگر مقرون به صرفه نیست. اگر چه خود سوخت های فسیلی به خصوص در کشور ما ارزان است ولی هزینه فایده تولید تا مصرف آنها در نهایت رقم بالاتری خواهد بود و البته به محیط زیست آسیب جدی می رساند.
به گزارش پایگاه خبری اقتصاد انرژی، بیشتر کشورهای اروپایی و نواحی شرقی آسیا چند دهه است که به استفاده از انرژی بادی روی آورده اند. در آسیا توربین های بادی بیش از هر زمان دیگری در حال روییدن هستند. حتی آمریکا به عنوان بزرگترین مصرف کننده سوخت های فسیلی نیز این مسیر را در پیش گرفته است. همه به دنبال راهی برای حفاظت بیشتر از کره زمین می گردند.
شرکت های زیادی نیز در سراسر جهان به فعالیت در زمینه تولید، نصب و نگهداری توربین های بادی مشغولند. وستاس مشهورترین آنهاست. شرکتی که در دهه هفتاد نیروگاه منجیل را با ظرفیت 92 مگاوات به کمک شرکای ایرانی اجرا کرد. اکنون این شرکت صدها گیگاوات توربین بادی با ظرفیت های مختلف در سراسر دنیا نصب کرده است.
مشهورترین و البته پرفروش ترین پلتفرم وستاس، توربین ۴ مگاواتی است. این توربین برای طیف وسیعی از بادها در نواحی خشکی و دریا طراحی و ساخته شده است. قابلیت اطمینان بالا و جذب انرژی استثنایی مهمترین ویژگی این نسل از توربین های جدید بادی است.
اکنون بیش از ۵۱ گیگاوات توربین ۴ مگاواتی وستاس در سراسر جهان وجود دارد. قطر روتور آنها بین ۱۰۵ تا ۱۵۵ متر و توان خروجی نامی تا ۴.۵ مگاوات است. بازدهی این توربین ها در تمام شرایط بادی و آب و هوایی عالی است.
• توربین اکو و کاهش هزینه تولید برق
چالش برانگیزترین اقدام وستاس ساخت توربین های ECO است. این توربین بادی که قطر بزرگی دارند در سایت های کم باد نصب می شود. هدف این است که بتوان با حداقل نیروی باد انرژی الکتریکی تولید کرد. مشتریان زیادی در نقاط مختلف جهان از این روش بهینه استقبال کردند به طوری که اکنون بیش از 12 واحد از این نیروگاه ها آماده بهره برداری است.
مقامات وستاس عقیده دارند با توربین های ECO هزینه تولید انرژی بادی کاهش خواهد یافت. کارکرد مولد این توربین ها در صورت عدم بروز مشکل حداقل برای دو دهه تضمین شده است.
وستاس می گوید در مجموع بیش از 154 گیگاوات توربین بادی با توان ها و اندازه های مختلف را در 87 کشور نصب و راه اندازی کرده که از این تعداد 132 گیگاوات توربین بادی در حال سرویس است. هدف وستاس این است که راه حل های تولید انرژی پایدار با استفاده از منابع بادی را در جوامع کوچک و محلی توسعه دهد.
آمار و ارقام منتشر شده از سوی این شرکت نشان می دهد توربین های انرژی بادی وستاس تاکنون از انتشار 1.5 میلیارد تن گاز CO2 در جو زمین جلوگیری کرده اند.
9 درصد انرژی جهان سهم نیروی باد
هوا در سراسر کره زمین 1.1 درجه سانتی گراد گرم تر شده است. چنانچه از سرعت تغییرات آب و هوایی کاسته نشود احتمال افزایش دما تا 1.5 درجه سانتی گراد وجود دارد که پیامدهای مخربی را برای سیاره ما و تمام موجودات زنده رقم می زند.
افزایش دما عمدتاً به دلیل بالا رفتن غلظت CO2 در جو زمین صورت می گیرد و تولید و مصرف انرژی به عنوان عامل اصلی همواره به عنوان یک چالش جدی مطرح است. بنابراین تغییر فوری در ترکیب انرژی جهان لازم و ضروری است.
براساس گزارش آژانس بین المللی انرژی کاهش 40 درصدی انتشار گازهای گلخانه ای تا سال 2030 مستلزم این است که تقریباً 75 درصد برق تولیدی جهان از منابع تجدید پذیر تامین شود.
شاید تعجب کنید ولی امروزه انرژی بادی و خورشیدی در مجموع تنها 9 درصد ترکیب تولید برق جهان را تشکیل می دهند. بنابراین واضح است که استقرار انرژی های تجدید پذیر باید به طور قابل توجهی سرعت بگیرد تا دمای هوا هرگز به 1.5 درجه سانتی گراد نرسد.
مصرف کنندگان اصلی برق تجدید پذیر اکنون مشترکان خانگی و خدماتی هستند. با این وجود بخش هایی مانند حمل و نقل سنگین، کارخانجات فولاد سازی و برخی صنایع دیگر به دلیل انرژی بر بودن فرآیندهای تولیدی همچنان به نیروگاه های فسیلی وابسته هستند. محققان و شرکت های فعال در زمینه ساخت نیروگاه های بادی تلاش می کنند با طراحی راهکارهای جدید امکان استفاده از برق تجدید پذیر را برای صنایع انرژی بر نیز فراهم کنند.
پیش بینی می شود با تحقق این اقدامات از اثراث منفی مخاطرات زیست محیطی کاسته شده و کیفیت زندگی برای نسل های آینده تضمین شود. حامیان انرژی های پایدار می کوشند استانداردهای جدیدی را با همکاری شرکت های تولیدی فعال در این بخش تدوین و اجرا کنند.