به گزارش اقتصادانرژی سید هاشم اورعی در این نشست خبری اظهار داشت: اقتصاد ما وابسته به انرژی است و مسئله انرژی فقط به مسائل اقتصادی مربوط نیست بلکه بعد اجتماعی و امنیتی را نیز شامل می شود.
وی افزود “طبق آمار رسمی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران متوسط مصرف فعلی بنزین کشور روزانه بین 95 تا 105 میلیون لیتر است”، گفت: به عبارتی به طور متوسط در سال جاری روزی 100 میلیون لیتر مصرف بنزین داشته ایم و طبق آمار رسمی که طی 7 سال گذشته سالانه بین 5 تا 7 درصد افزایش تقاضا یا مصرف بنزین در کشور به ثبت رسیده است.
ادامه داد: تعداد خودروهای ما هر روز در حال افزایش است و هر سال چیزی حدود 800 هزار تا یک میلیون دستگاه خودروی داخلی به حمل و نقل کشور اضافه می شود در صورتی که هیچ خروجی وجود ندارد؛ در واقع زمانی طرح اسقاط خودروهای فرسوده مطرح بود اما امروز، هیچ طرحی وجود ندارد و همچنان افزایش شدید خودروهای جدید و افزایش فرسودگی ناوگان ادامه دارد.
اورعی بیان کرد “تولید بنزین کشور نسبت به سال های گذشته افتی 10 درصدی داشته”و در حال حاضر روزانه 5 تا 7 میلیون لیتر ناترازی تولید و مصرف بنزین داریم که برای جبران آن بخشی از ذخایر استراتژیک بنزین کشور برداشته می شود و بخشی نیز با افزودن برخی مواد، حجم بنزین تولیدی را بالا می برند که این روش برای سلامتی جامعه مضر است و کیفیت بنزین را کاهش می دهد.
وی از طرح تبدیل خودروهای عمومی به دوگانه سوز به عنوان یک طرح کارآمد یاد کرد و گفت: اگر این طرح به صورت جدی اجرایی می شد و توسط دولت در دستور کار قرار می گرفت، می توانستیم روزانه از محل اجرای این طرح، 12 تا 15 میلیون لیتر از مصرف بنزین و حدود 12 میلیون لیتر از مصرف گازوئیل کشور با دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی کاهش دهیم.
وی افزود: در مورد اهمییت اصلاح قیمتی در موضوع مدیریت مصرف ، وقتی تورم رسمی کشور سالانه حدودا 50 درصد است، اگر قیمت بنزین و برق ثابت بماند و افزایش 50 درصدی نسبت به سال قبل نداشته باشد، یعنی این حامل های انرژی را با قیمت ارزان تری داریم به مردم تحویل می دهیم.
اورعی خاطرنشان کرد: وقتی بخش خصوصی سرمایه گذار در یک صنعت میبیند که قیمت برق و گاز و سوختی که به آن تحویل می شود، ارزان است، هیچ صرفه اقتصادی برای اصلاح روند مصرف خود نمیبینید، و صحبت از ارتقای بهره وری در چنین شرایطی بی معنا است؛ در خانه ها نیز همین مسئله صدق می کند، وقتی هزینه مصرف انرژی خانوار در یک ماه برابر با هزینه یک عدد پیتزا است، سرپرست خانواده چه انگیزه ای برای هزینه کرد به منظور بهینه سازی و کاهش مصرف دارد؟
وی اضافه کرد: اصلاح مصرف در بخش گاز نیز مثل دیگر بخش های انرژی کشور، تا امروز در دستور کار جدی نبوده است.
ایشان خاطرنشان کرد: نباید دنبال راهکارهای کوتاه مدت باشیم و این آسیبی بزرگی برای کشور است که هر دولت در بهترین حالت، سیاست هایش تا پایان همان دولت است؛ ما نیاز به برنامه بلندمدت و نقشه راه در زمینه انرژی داریم.
وی در پایان ادامه داد: اگر رفتار مردم در زمینه انرژی صحیح نیست، به خاطر سیاست های دولتی ماست، باید ابتدا سیاست ها اصلاح و مردم نیز دعوت به همکاری شوند، مردم اگر صداقت و شفافیت ببینند و مشکلات به صورت شفاف با مردم درمیان گذاشته شود، در راه اصلاح امور، همراه خواهند بود.