به گزارش اقتصادانرژی، به نقل از هفته نامه صنایع پتروشیمی تفاهمنامههای موجود به ارزش ۴۰ میلیارد دلار میان دو کشور ایران و روسیه امضا شده و ایران برای جذب سرمایهگذاری فعالان اقتصادی روسیه در بخش نفت و گاز و پتروشیمی آمادگی دارد.
اوجی بر افزایش همکاریهای ایران با کشورهای همسایه دریای خزر، در حوزه ترانزیت، پتروشیمی، سرمایهگذاریهای مشترک، تأمین تبادلات محصولات کشاورزی و تولید محصولات دانشبنیان تاکید کرد
جواد اوجی وزیر نفت ایران که به همراه معاون اول رئیسجمهوری و هیئت ایرانی برای شرکت در دومین همایش اقتصادی خزر به روسیه سفر کرده بود، در حاشیه این مجمع با اشاره به همکاریهای ایران و روسیه در حوزه انرژی اظهار کرد: ایران و روسیه بهعنوان کشورهای صادرکننده گاز همکاریهای فراوانی در حوزه سوآپ انرژی انجام دادهاند و در سفر به روسیه هم تفاهمهای تازهای برای ایجاد تأسیسات و بهرهبرداری از میدانهای گازی مشترک ایجاد میشود.
وی با اشاره به جایگاه شرکت گاز پروم روسیه در صنایع نفت و گاز در دنیا از سرمایهگذاری مشترک برای تولید الانجی (گاز طبیعی مایع) و فناوریهای مرتبط با تأسیسات گازی خبر داد و تصریح کرد: خوشبختانه با این شرکت و شرکتهای دیگر مذاکرات خوبی انجام شده است که سقف تفاهمنامههای آن تا ۴۰ میلیارد دلار میرسد و این شرکتها در میدانهای نفت و گاز کشورمان سرمایهگذاری میکنند و هزینههای آن را پس از بهرهبرداری از بخش تولید برداشت خواهند کرد.
وزیر نفت همکاری دو کشور ایران و روسیه در میدانهای پارس شمالی، کیش و فشارافزایی میدان پارس جنوبی را موضوعی مهم برشمرد و اظهار کرد: در زمینه صادرات گاز به پاکستان و عمان نیز تفاهمنامههایی امضا کردهایم و احداث خط لوله صادرات به این دو کشور همسایه بهصورت مشترک میان ایران و روسیه انجام خواهد شد.
اوجی با اشاره به سوآپ فرآوردههای نفتی نظیر بنزین در دریای خزر و نیز تهاتر اقلام غیرنفتی با نفت گفت: دو کشور قادر هستند تا ۱۰ میلیون تن سوآپ فرآوردههای نفتی و غیرنفتی داشته باشند که خوشبختانه تأسیسات زیربنایی آن وجود دارد.
وی همکاری ایران با کشورهای حوزه خزر در موضوع نفت و گاز و انرژی را راهبردی خواهند و افزود: قطع گاز صادرات روسیه به اروپا و تغییر شرایط بینالمللی سبب شده تا ایران بتواند پل انتقال فرآوردههای نفتی و گازی روسیه به سایر کشورها باشد و به قطب گازی منطقه تبدیل شود.
وزیر نفت به موضوع ترانزیت برق نیز اشاره و تصریح کرد: در این زمینه خطوط انتقال نیرو در کشور ظرفیت مناسبی برای انتقال برق از آذربایجان و ترکمنستان به کشورهای دیگر و حتی سوآپ با کشورمان را فراهم کرده است و تلاش میکنیم از نظر فنی همه اشکالات این موضوع را رفع و رجوع کنیم.
اوجی به سایر همکاریهای دو کشور در حوزه ترانزیت، پتروشیمی، سرمایهگذاریهای مشترک، تأمین تبادلات محصولات کشاورزی و تولید محصولات دانشبنیان اشاره کرد و گفت: تولیدات مشترک شرکتهای دو کشور در بخشهای مختلف نظیر پمپهای درونچاهی افزون بر تأمین نیاز داخلی به بازارهای منطقه نیز صادر میشود و ایران در این بخش دانش و فناوری لازم را بومی خواهد کرد.
جواد اوجی وزیر نفت همچنین در دیدار با مسوولان و فعالان اقتصادی و صنعت نفت وگاز و پتروشیمی فدراسیون روسیه، از آمادگی ایران برای جذب سرمایهگذاری فعالان اقتصادی روسیه در بخش نفت و گاز، مشارکت در میدانها، سوآپ فرآوردههای نفتی و صادرات محصولات پتروشیمی خبر داد.
همچنین محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهوری در دومین همایش اقتصادی خزر در مسکو که با حضور نخست وزیران چهار کشور ساحلی دیگر برگزار شد، با تأکید بر اینکه ایران از ظرفیت لازم برای صدور و سوآپ نفت، گاز و فرآوردههای نفتی به بازارهای مختلف منطقه و جهان برخوردار است، گفت: در این زمینه در سال گذشته، خوشبختانه تجربه خوب از سرگیری سوآپ نفت و گاز از طریق ایران با برخی کشورهای ساحلی را داشتهایم. این قبیل همکاریها با دیگر کشورهای ساحلی نیز قابل گسترش است. برای توسعه همکاریها در این بخش، پیشنهاد میکنیم کمیته همکاری نفت، گاز و فرآوردههای نفتی کشورهای حاشیه دریای خزر تشکیل شود.
وی همچنین در نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه ایران و روسیه که در حاشیه دومین همایش اقتصادی خزر برگزار شد، گفت: سرعت بخشیدن به قراردادهای نفتی و گازی و ایجاد منطقه آزاد مشترک میان ایران و روسیه با جدیت پیگیری میشود.
معاون اول رئیسجمهوری بر عزم جدی دولت سیزدهم برای توسعه روابط با شرکتها و فعالان اقتصادی روسیه تأکید کرد و گفت: فارغ از مسئله تحریمها، مصلحت اقتصادی دو کشور حکم میکند که روابط اقتصادیشان به بالاترین سطح گسترش یابد.
مخبر با مدیران ۱۵ شرکت بلندپایه روسی در حوزههای مختلف انرژی، کشتیرانی، محصولات کشاورزی و … که دستیار ویژه رئیسجمهوری روسیه نیز حضور داشت، نشستی برگزار و ضمن شنیدن گزارش فعالیتها و مراودات آنها با بخشهای خصوصی و دولتی در ایران، موانع رفع چالشهای پیشروی و گسترش سطح تعاملات را بررسی کرد.
در این نشست که وزیران نفت، اقتصاد، جهاد کشاورزی، قائم مقام بانک مرکزی و معاونین وزرای خارجه، صمت و راه و شهرسازی نیز حضور داشتند، معاون اول رئیسجمهوری، عزم جدی دولت سیزدهم برای توسعه روابط با شرکتها و فعالان اقتصادی روسی را مورد تأکید قرار داد و گفت: فارغ از مسئله تحریمها، مصلحت اقتصادی دو کشور حکم میکند که روابط اقتصادیشان به بالاترین سطح گسترش یابد.
معاون اول رئیسجمهوری برنامهریزی برای تولیدات مشترک را یکی از زمینههای مهم برای توسعه روابط اقتصادی برشمرد و از مدیران شرکتهای عالیرتبه روسی خواست تا با سفر به ایران و بررسی شرایط از نزدیک، توافقهای فعلی را هرچه زودتر عملیاتی کنند
وی با اشاره به دیدار مدیران برخی شرکتهای عالیرتبه روسی با هیئت ایرانی افزود: در این دیدار در خصوص سرمایهگذاری این شرکتها در میدانهای نفتی و همچنین در بخش کشاورزی، مالی، بانکی و ترانزیت و حملونقل گفتوگو و تصمیمهایی اتخاذ و مقرر شد طرفین برنامه زمانبندی برای اجرا ارائه دهند.
معاون اول رئیسجمهوری حملونقل، ترانزیت، انرژی و فعال کردن کریدور شمال – جنوب را از مهمترین محورهای همکاری ایران و روسیه برشمرد و تصریح کرد: ایجاد بانک مشترک، برقی کردن راهآهن گرمسار – اینچهبرون و سرعت بخشیدن به قراردادهای نفتی و گازی و ایجاد منطقه آزاد مشترک از دیگر زمینههای همکاریهای مورد نظر است که باید با جدیت پیگیری کنیم.
توسعه روابط ایران و روسیه بهترین پاسخ به تحریمهای غیرقانونی
میخائیل میشوستین، نخستوزیر روسیه نیز در این دیدار با اشاره به روابط دوستانه و حسن همجواری میان دو کشور گفت: مسکو نسبت به گسترش و تعمیق همکاریها با تهران در تمام عرصهها اهتمام دارد.با وجود تحریمها، شرکتهای دو کشور در حال همکاری هستند و شرکتهای روسیه اقدامهای خوبی در زمینه سرمایهگذاری و همکاری مشترک در بخش انرژی و میدانهای جدید نفت و گاز انجام دادهاند.
ظرفیت صدور و سوآپ نفت و گاز
معاون اول رئیسجمهوری گفت: ایران از ظرفیتهای مناسبی برای صدور و سوآپ نفت، گاز و فرآوردههای نفتی به بازارهای مختلف منطقه و جهان برخوردار است.
دولت سیزدهم بهدنبال تعامل همهجانبه با کشورهای همسایه
مخبر اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران همسو با سیاست خارجی دولت سیزدهم، بهدنبال گسترش همکاری و تعامل همهجانبه با کشورهای همسایه بهویژه با کشورهای ساحلی دریای خزر است و با توجه به موقعیت ژئوپولتیکی و ژئواکونومیکی خود بهعنوان محل اتصال دریای خزر به کرانههای جنوبی و آبهای گرم خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند، برای ایجاد تحرک در همکاریهایاقتصادی و تجاری میان کشورهای ساحلی دریای خزر عزم جدی دارد.
کمیته همکاری نفتی کشورهای حاشیه دریای خزر
مخبر با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به لحاظ جغرافیایی و دارا بودن منابع و ذخایر بالقوه و بالفعل انرژی و معدنی، از ظرفیتهای بسیار مناسبی برای صدور و سوآپ نفت، گاز و فرآوردههای نفتی به بازارهای مختلف منطقه و جهان برخوردار است، گفت: در این زمینه در سال گذشته، خوشبختانه تجربه خوب از سرگیری سوآپ نفت و گاز از طریق ایران با برخی کشورهای ساحلی را داشتهایم. این قبیل همکاریها با دیگر کشورهای ساحلی نیز قابل گسترش است. برای توسعه همکاریها در این بخش، پیشنهاد میکنیم کمیته همکاری نفت، گاز و فرآوردههای نفتی کشورهای حاشیه دریای خزر تشکیل شود.
افزایش مبادلات ایران و قزاقستان به ۳ میلیارد دلار
معاون اول رئیسجمهوری در دیدار با علیخان اسماعیلاف، نخستوزیر قزاقستان گفت: سطح مبادلات تجاری ایران و قزاقستان با توجه به ظرفیتهای موجود دو کشور میتواند به سرعت به ۳ میلیارد دلار برسد.
نخستوزیر قزاقستان نیز بر اهمیت ارتقاء سطح همکاریهای تهران – آستانه در بخشهای سوآپ نفت، صنعت، کشاورزی و علمی و فرهنگی تأکید کرد و گفت: همچنین منشور سند امنیت غذایی تهیه شده و بسیاری از کشورها آن را تأیید کردهاند و میتواند در تأمین امنیت غذایی منطقه اثرگذار باشد.
تقویت همکاری با باکو
محمد مخبر در دیدار علیاسدف، نخستوزیر آذربایجان با اشاره به دستور رئیسجمهوری کشورمان در خصوص توسعه همکاریهای حوزه حملونقل با کشور آذربایجان اظهار کرد: ظرفیتهای گستردهای برای توسعه همکاریهای دو کشور در بخش حملونقل وجود دارد و تهران مصمم به تقویت همکاریهای خود با باکو است.
میخائیل میشوستین، نخستوزیر روسیه نیز در این دیدار با اشاره به روابط دوستانه و حسن همجواری میان دو کشور گفت: مسکو نسبت به گسترش و تعمیق همکاریها با تهران در تمام عرصهها اهتمام دارد.