به گزارش اقتصادانرژی و به نقل از سرمقاله هفته نامه صنایع پتروشیمی به عبارت دیگر، این افزایش عمدتا نتیجه افزایش قیمت دلار، حمایت منابع حقوقی ها، صندوق توسعه ملی و… بوده است در حالی که افزایش قیمت دلار، اثرمنفی بسیاری بر تمام بخش های اقتصاد و رشد تورم خواهد داشت.
در روز پنج شنبه 12 آبان ماه قیمت دلار توافقی به 33600 تومان و قیمت دلار آزاد به 34800 تومان، و ارز نیما به ۲۷۳۶۰ تومان رسید و به دنبال آن شاخص کل بورس نیز افزایش یافت. برخی کارشناسان معتقدند که شاخص سهام به دلیل افزایش قیمت دلار رشد کرده و در صورت ثبات نرخ دلار، دوباره روند کاهشی خواهد داشت. زیرا در مدت شش ماه گذشته، روند نزولی گرفته و در مدت 40 روز گذشته نیز با 7300 میلیارد تومان خروج سرمایه مواجه شده است.
برخی کارشناسان اعلام کرده اند که قیمت دلار باید متناسب با قیمت طلا و سکه افزایش یابد و به 39 هزار تومان برسد و برخی دیگر از صاحب نظران معتقدند که قیمت طلا و سکه باید متناسب با دلار باشد نه برعکس، این چه بازار سرمایه ای است که نیازمند حمایت صندوق توسعه ملی و افزایش قیمت دلار است تا بتواند اندکی رشد کند. بازار سرمایه باید حامی اقتصاد وتولید باشد نه این که اقتصاد و معیشت مردم و منابع ارزی کشور صرف حفظ شاخص بورس و سود سهامداران باشد.
در شرایطی که قرار بود با حذف ارز ترجیحی قیمت ارز کاهش پیدا کند، در آبان ماه نسبت به اردیبهشت ۱۴۰۱، قیمت دلار آزاد ۵۷۰۰ تومان و قیمت دلار نیما ۲۴۰۰ تومان افزایش یافته است.
قدرت خرید مردم با قیمت بالای دلار و به تبع آن کالاها از بین رفته است. بانک مرکزی در صرافی ها اسکناس دلار را به مردم می فروشد. قیمت های بالای دلار موجب شده درآمد ارزی کشور به جای صرف امور جاری مردم در پستوی خانه ها انبار شود.
افزایش قیمت دلار ۱۸ ماه پس از انتخاب رئیسی، روحانی و احمدی نژاد چگونه بود؟ شاخص های قیمت دلار نشان می دهد که در دوره دولت احمدی نژاد، در 18 ماه اول نرخ دلار تغییری نداشته است اما در دوره 18 ماه نخست دولت روحانی، به دلیل پیگیری مذاکرات برجام و سیاست انضباط پولی و مالی دولت و بانک مرکزی، قیمت دلار 10 درصد نسبت به ابتدای دوره دولت روحانی کاهش داشته است. اما در دوره 18 ماه نخست دولت رئیسی، قیمت دلار رشد 48 درصدی داشته است و اکنون در بازار آزاد قیمت دلار به بالای 34500 تومان رسیده است.
در شرایطی قیمت دلار روند صعودی طی می کند که در دو ریاست جمهوری قبل از رئیسی، قیمت دلار ۵۳۰ درصد افزایش یافته بود.
با این که مقرر بود با حذف ارز ترجیحی قیمت ارز کاهش پیدا کند، در یازدهم آبان ماه نسبت به اردیبهشت ۱۴۰۱، قیمت دلار آزاد ۷۳۰۰ تومان و قیمت دلار نیما ۲۴۰۰ تومان افزایش یافت.
این قیمتهای دستوری دلار مبنای قیمت همه چیز حتی کالاها و خدمات دولتی قرار خواهد گرفت. سیاست افزایش قیمت ها نیز برای کالاهای مختلف و حتی خوراک صنایع، قیمت گاز و برق نیز مورد توجه قرار گرفته است.