به گزارش اقتصاد انرژی خبرنگار شانا، فریدون کردزنگنه، مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران در این نشست که صبح امروز (دوشنبه، ۲۱ آذرماه) در مرکز همایشهای تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) برگزار شد، اظهار کرد: این نشست با هدف معرفی فرصتهای سرمایهگذاری در پروژههای ساخت و بهرهبرداری مخازن ذخیرهسازی نفت خام موردنیاز شرکت ملی نفت ایران در قالب قراردادهای احداث، تملک و بهرهبرداری (BOO)، قرارداد ساخت، بهرهبرداری و واگذاری (BOT) و اجرا و ساخت با شرط تأمین مالی (EPCF) برگزار شده است.
وی رویکرد شرکت ملی نفت ایران را حمایت از بخش خصوصی واقعی بیان و تأکید کرد: تلاش ما این است که افزون بر تأمین منافع شرکت ملی نفت ایران منافع بخش خصوصی را هم تأمین کنیم، بخش خصوصی از خودمان است و انتظار داریم شرکتهای عملیاتی نیز در این مسیر به ما کمک کنند.
مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه بر اساس قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران مصوب مجلس شورای اسلامی، راهبری و مدیریت زنجیره ارزش تولید نفت خام از مرحله اکتشاف تا صادرات و تحویل به مصرفکنندگان جزو وظایف این شرکت است، افزود: یکی از حلقههای مهم این زنجیره، احداث مخازن ذخیرهسازی نفت خام است که تاکنون با محور سرمایهگذاری مستقیم شرکت ملی نفت بیش از ۶۰ میلیون بشکه ظرفیت ذخیرهسازی نفت خام در کشور ایجاد شد.
کردزنگنه ادامه داد: متناسب با توسعه میدانهای نفتی و افزایش ظرفیت تولید نفت در کشور، موضوع ایجاد ظرفیتهای ذخیرهسازی نفت خام نیز حائز اهمیت بسیار بوده که میتواند ضمن ایجاد سهولت در عملیات نفت خام، در حوزه فروش و تأمین نیاز مشتریان نیز مؤثر بوده و منافع قابلتوجهی را برای کشور فراهم کند.
وی افزود: شرکت ملی نفت ایران بهمنظور افزایش ظرفیت ذخیرهسازی نفت خام با محوریت استفاده از ظرفیت مالی و توانمندی فنی و اجرایی بخش غیردولتی بهعنوان اصلیترین تکلیف مقرر در سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی، طرح ایجاد ظرفیت ذخیرهسازی نفت خام به میزان ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه را در قالب قراردادهای BOO به تصویب رساند.
مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه شرکت ملی نفت ایران ضمن امضای قرارداد خرید خدمات ذخیرهسازی نفت خام با سرمایهگذار نسبت به پرداخت حقالزحمه ذخیرهسازی نفت خام در طول دوره قرارداد اقدام میکند، تصریح کرد: همه مسئولیتهای مرتبط با تأمین مالی، طراحی، تأمین کالا، احداث، راهاندازی، تعمیر و نگهداری در طول دوره قرارداد بهعهده سرمایهگذار است و شرکت ملی نفت ایران هیچگونه دخل و تصرفی در این باره نخواهد داشت.
کردزنگنه تصریح کرد: این الگوی قراردادی میتواند سبب تقویت توان فنی و اجرایی و از همه مهمتر ایجاد اشتغال پایدار و ساماندهی کسبو کارهای مستقل بر پایه منابع مالی بخش خصوصی شود که ضمن بهبود بهرهوری و کاهش هزینههای غیرضرور، افزایش کیفیت خدمات مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران را نیز به همراه دارد.
وی با اشاره به اینکه در نشست امروز فرصتها و چارچوب سرمایهگذاری طراحیشده برای این طرح در قالب قرارداد BOO ارائه میشود، افزود: پیرو این همایش، تشریفات قانونی برگزاری مناقصات از سوی شرکتهای تابع شرکت ملی نفت ایران آغاز میشود.
مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران افزود: امیدواریم با مشارکت فعال شما، اراده شرکت ملی نفت ایران برای تحقق اصل مردمیسازی اقتصاد نفت و گاز مشهود شود و از این طریق شاهد تحولی سازنده در مدیریت منابع خدادادی سرزمینمان باشیم.
کردزنگنه با اعلام این خبر که آییننامه اجرایی معافیت مالیاتی در مدل قراردادیBOO، BOT و EPCF به تصویب دولت رسید و ابلاغ شد، افزود: این بدان معناست که افراد حقیقی و حقوقی که در قالب این قراردادها مشارکت میکنند در دوره ساخت و بهرهبرداری از پرداخت مالیات معاف هستند.
تبیین چارچوب قراردادی طرح احداث مخازن ذخیرهسازی نفت خام
امیر مقیسه، معاون امور سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران در این نشست به تشریح چارچوب سرمایهگذاری در پروژههای ذخیرهسازی نفت خام پرداخت و اظهار کرد: بخش ذخیرهسازی نفت خام از دو جهت استمرار تولید و مدیریت بازار و ایجاد ارزشافزوده ناشی از فروش نفت بسیار حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه تمام تلاشمان این است که دو طرف به منافع خود دست یابند، افزود: نخستین بار است که فرصت سرمایهگذاری در پروژههای ذخیرهسازی نفت خام از سوی شرکت ملی نفت ایران در اختیار بخش خصوصی قرار میگیرد، البته پیش از این بخش خصوصی در پروژه احداث مخازن ذخیرهسازی در پایانه جاسک و قشم فعال بوده، اما این همکاریها با ترک تشریفات مناقصات بوده است.
معاون امور سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران به چارچوب و ساختار قراردادی در پروژههای ذخیرهسازی نفت خام اشاره کرد و گفت: بر اساس قرارداد، شرکت ملی نفت ایران فقط نفت خام را با مشخصات تعیینشده به سرمایهگذار تحویل میدهد و بقیه امور از جمله طراحی، ساخت، احداث، تأمین مالی، ذخیرهسازی، نگهداری و تحویل نفت خام به شرکت نفت بر عهده سرمایهگذار است.
مقیسه مدت زمان قرارداد پروژه مخازن ذخیرهسازی نفت خام را حداکثر ۱۸ سال اعلام کرد و گفت: دوره احداث فاز نخست حداکثر ۲۴ ماه از تاریخ امضای قرارداد، دوره احداث فاز دوم حداکثر ۱۲ ماه پس از فاز نخست و دوره ذخیرهسازی نفت خام نیز حداکثر ۱۵ سال پس از خاتمه دوره در نظر گرفته شده است.
به گفته وی، مالکیت نفت خام در این قرارداد تحت هر شرایطی به شرکت ملی نفت ایران و مالکیت مخازن و تأسیسات جانبی در مدت قرارداد و پس از آن به سرمایهگذار تعلق دارد.
معاون امور سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران با تعهدات شرکت ملی نفت ایران در قبال سرمایهگذاران طرح احداث مخازن ذخیرهسازی نفت خام اشاره کرد و افزود: تحویل نفت خام به سرمایهگذار برای ذخیرهسازی، دریافت نفت ذخیرهشده از سرمایهگذار و خرید خدمات ذخیرهسازی نفت و پرداخت حقالزحمه از جمله تعهدات شرکت ملی نفت ایران است.
مقیسه به تضامین قراردادی اشاره کرد و گفت: ضمانتنامه انجام تعهدات دوره احداث و ضمانتنامه شرکت در فرآیند ارجاع گاز بر اساس آیین تضامین مشارکت عمومی – خصوصی است. در ضمن ضمانتنامه انجام تعهدات دوره بهرهبرداری یکساله و قابل تمدید در پایان هر سال است.
وی با بیان اینکه در صورتی که شرکتهای سرمایهگذار کالاهای مورد نیاز خود را از شرکتهای دانشبنیان تأمین کنند، شرکت ملی نفت ایران خدمات ذخیرهسازی را تا سقف ۲۰ درصد یک سال دوره بهرهبرداری پیشخرید میکند در مورد نحوه پرداخت به سرمایهگذاران هم گفت: پرداختها بهصورت ماهانه و ارزی محاسبه و بهصورت نقدی و ریالی پرداخت میشود. در ضمن پرداخت صورتحسابها هم بر اساس نرخ نیما است. اگر قرار باشد پرداختها به سایر ارزها انجام شود بر اساس ضوابط و دستورالعملهای بانک مرکزی عمل میشود.
انعطاف عملیاتی با احداث مخازن ذخیرهسازی
فتحآبادی، رئیس امور طراحی مدلهای تقاضای انرژی مدیریت برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران هم در ادامه این نشست اظهار کرد: هدف از احداث مخازن ذخیرهسازی در دنیا ایجاد انعطاف عملیاتی، ایجاد تغییرات در بازار و قیمت نفت خام و میعانات گازی، همچنین تأمین خوراک پالایشگاههای داخلی و انجام تعهدات صادراتی است.
وی با اشاره به آمار مخازن ذخیرهسازی نفت خام و میعانات گازی کشور گفت: در کشور ۱۳۰ میلیون بشکه مخازن ذخیرهسازی نفت خام موجود است که از این تعداد ۱۱۰ میلیون بشکه موجود و ۲۰ میلیون بشکه در دست احداث است، در ضمن ۳۵ میلیون بشکه از این ظرفیت در اختیار شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و ۹۵ میلیون بشکه در اختیار شرکت ملی نفت ایران است. مخازن ذخیرهسازی میعانات گازی نیز دارای ظرفیت ۳۰ میلیون بشکهای است.
رئیس امور طراحی مدلهای تقاضای انرژی مدیریت برنامهریزی تلفیقی افزود: شرکت ملی نفت ایران افزون بر احداث مخازن جدید در بخش تکمیل و بازسازی مخازن جدید، همچنین تعمیرات و نگهداری مخازن موجود نیاز به سرمایهگذاری دارد و سرمایهگذاران میتوانند در این بخشها هم ورود کنند.
ضرورت سرمایهگذاری در پروژههای تعمیر و نگهداری مخازن
حمیدرضا شاهدوست، مدیر عملیات شرکت پایانههای نفتی ایران در ادامه این نشست، مأموریت اصلی شرکت پایانههای نفتی ایران را صادرات نفت خام و میعانات گازی، انجام عملیات کشتیرانی و سوآپ نفت خام از طریق پایانه نفتی شمال اعلام کرد و گفت: از اواخر دولت گذشته وظیفه صادرات بخشی از نفت خام کشور از پایانه نفتی جاسک نیز به شرکت پایانهها واگذار شده است.
وی با اشاره به مخازن ذخیرهسازی تحت مالکیت شرکت پایانههای نفتی در جزیره خارک گفت: در این منطقه ۴۸ مخزن با ظرفیتهای متفاوت ۲۵۰ هزار تا یک میلیون بشکه وجود دارد که نفت صادراتی در آن ذخیره میشود. در پایانه شمال نیز ۹ مخزن ۱۵۰ هزار بشکهای موجود است.
مدیر عملیات شرکت پایانههای نفتی ایران ذخیرهسازی نفت خام در جزیره خارک را ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز اعلام کرد و افزود: بر اساس بررسیها و تصمیمهای اتخاذشده از سوی معاونت سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران قرار است سرمایهگذاری برای احداث سه مخزن یک میلیون بشکهای و ۲ مخزن ۶۰۰ هزار بشکهای در این منطقه انجام شود.
شاهدوست در پایان سخنانش از بخش خصوصی خواست نگاهی به پروژههای تعمیرات و نگهداری مخازن ذخیرهسازی موجود داشته باشند.
احداث مخازن راهبردی نفت خام در منطقه عملیاتی چشمهخوش
یاسر فرنیا، نماینده مدیریت فنی شرکت نفت مناطق مرکزی نیز با اشاره به مأموریت شرکت نفت مناطق مرکزی در حوزه تولید نفت و گاز در مناطق خشکی کشور اظهار کرد: سهم این شرکت احداث مخزن ذخیرهسازی با ظرفیت ۵۰۰ هزار بشکه در منطقه راهبردی چشمهخوش در غرب ایران و در مرز مشترک با کشور عراق است.
وی با اشاره به شرایط عملیاتی و تکلیفی که میتوانند سبب کاهش برداشت از میدانهای نفتی شود، اظهار کرد: ساخت این مخازن کمک میکند که در شرایط ویژه بتوانیم تولید ۱۰ روز را ذخیرهسازی کنیم و فرصت رفع مشکل را داشته باشیم.
نماینده مدیریت فنی شرکت نفت مناطق مرکزی تصریح کرد: شرکت نفت مناطق مرکزی میتواند از نظر تأمین منابع آبی و برق به شرکتهای سرمایهگذار کمک کند، در ضمن برای واگذاری زمین نیز از طرف منابع طبیعی مشکلی وجود ندارد و زمینها بهراحتی برای احداث مخازن و تأسیسات قابل واگذاری است.