به گزارش اقتصادانرژی، آذربایجان تا به امروز دارای ذخایر نفتی است که حدود 7 میلیارد بشکه تخمین زده می شود و بیش از 800000 بشکه در روز تولید می کند. بیشتر این ذخایر نفتی صادر می شوند زیرا مصرف داخلی کشور به دلیل وسعت آن نسبتاً ناچیز است.
شروع تولید نفت آمریکا
در سال 1859، مردی به نام ادوین دریک اولین چاه نفت را در آمریکا حفر کرد. بر اساس منابع تاریخی، این چاه همچنین اولین چاهی بود که عملاً حفر شد، زیرا تا آن زمان نفتی که به داخل خاک نفوذ می کرد استخراج می شد.
چاه نفت در Titusville پنسیلوانیا، آغاز رسمی صنعت نفت آمریکا را رقم زد. اولین چاه کمتر از 70 فوت عمق داشت و در نهایت ایالات متحده را به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل کرد.
چشمه های نفت
چهار ماه پس از این کشف، یک جنتلمن ماجراجو دیگر به نام Lyne Taliaferro Barret شروع به جستجوی نفت در بخش شرقی تگزاس در منطقه ای به نام Oil Springs کرد. بارت هنوز نفت کشف نکرده بود که کار بر روی چاه به دلایلی مانند جنگ داخلی و جدایی تگزاس از اتحادیه متوقف شد. پس از پایان جنگ داخلی عملیات اکتشاف نفت از سر گرفته شد و بارت در سال 1866 نفت کشف کرد. این اولین چاه نفت در تگزاس بود.
دوران فوران
اگر کشفی وجود داشته باشد که مسلماً از آن دو چاه نفت اول در آمریکا مشهورتر باشد، آن Spindletop است: اولین فوران هیچ نام مناسب دیگری برای یکی از بزرگترین اکتشافات نفتی جهان گذاشته نشده است.
در 10 ژانویه 1901، یک آبفشان نفت خام از تپه اسپیندلتاپ در تگزاس فوران کرد و این چاه در نهایت به تولید شگفت انگیز 100000 بشکه در روز رسید نرخی که در آن روزها چندان معمول نبود.
ایران خاستگاه نفت در خاورمیانه
اولین چاه نفت در خاورمیانه همانطور که شاید انتظار برود؛ در عربستان سعودی کشف نشد. نفت اولین بار در ایران، به لطف یک بریتانیایی به نام ویلیام ناکس دارسی، که یک امتیاز 60 ساله از دولت ایران دریافت کرده بود، کشف شد.
دارسی این عملیات را تأمین مالی کرد و بهره برداری رسمی از آن در سال 1903 آغاز شد، در حالی که حفاری توسط جورج برنارد رینولدز مهندس نفت برجسته انجام شد. میدان نفتی مسجد سلیمان در سال 1908 کشف شد و در سال 1928 به اوج تولید رسید.
به طرز شگفت انگیزی، این میدان هنوز هم تا به امروز تولید می کند، اما انتظار می رود سال 2023 آخرین سال فعالیت آن باشد. این کشف منجر به ایجاد چیزی شد که ما اکنون به عنوان بریتیش پترولیوم می شناسیم، یکی از بزرگترین شرکت های نفتی در جهان.
ظهور پادشاهی صحرا
سه دهه پس از کشف میدان مسجد سلیمان، در سال 1938 مهندسان آمریکایی شرکت استاندارد اویل در شبه جزیره بیابانی معروف به عربستان سعودی تاسیس کردند و هیچ کس نمی دانست که ستاره جدیدی در حال تولد است.
کشف ظهران تا آن زمان بزرگترین کشف تاریخ بود و همه چیز را تغییر داد نه فقط برای عربستان سعودی بلکه برای جهان. این کشور از یک مردم عمدتاً عشایری که نگران امور جهانی نبودند، به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل شد و این عنوان را برای چندین دهه حفظ کرد.
در عین حال، کشف ظهران (Dhahran) یک گام دیگر در مسیر خاورمیانه برای تبدیل شدن به تامین کننده بزرگ نفت جهان بود. به دنبال آن اکتشافات نفت در عراق، کویت و امارات متحده عربی انجام شد که برخی از آنها تا به امروز بزرگترین مخازن تاریخ هستند.
نفت آمریکای جنوبی
میدان ساحلی بولیوار در سال 1917 توسط شل کشف شد و هنوز هم یکی از بزرگترین میدان های جهان است. تا سال 1958، این میدان بیش از 1.4 میلیون بشکه در روز تولید می کرد و ذخایر آن 11.1 میلیارد بشکه برآورد می شد.
این میدان اولین فرورفتگی در حوضه ماراکایبو بود یک مخزن عظیم نفتی که عمدتاً در زیر دریاچه ماراکایبو ونزوئلا قرار دارد. مخزن زیر دریاچه حاوی بخش قابل توجهی از کل ذخایر نفت ونزوئلا است که بزرگترین ذخایر در جهان است.
آخرین اکتشافات بزرگ
بیشتر اکتشافات عظیم میدان نفتی در جهان قبل از اواخر دهه 1980 انجام شده است. از آن زمان تاکنون، اکتشافات میدان های عظیم از نظر تعداد ناچیز بوده است. در واقع، تنها کشف واقعا بزرگ نفت در 30 سال گذشته، میدان کاشاگان در بخش قزاق دریای خزر بود. این میدان دارای حداکثر ظرفیت تولید 380000 بشکه در روز است. توسعه آن عاری از مشکلات، هزینه های بیش از حد و تاخیر نبوده است، اما همچنان بخش قابل توجهی از تولید نفت قزاقستان را تامین می کند.
گویانا (Guyana)
ظهور گویانا به عنوان یک کانون جدید نفتی به روزهای اکتشافات بزرگ نفت بازمی گردد. اکسون و هس حدود 11 میلیارد بشکه ذخایر نفتی در بلوک استابروک را به دست آوردهاند و همچنان به دنبال نفت در آنجا هستند.
تولید کنونی گویانا 360000 بشکه در روز است که دو برابر کمتر از دو سال پیش است. برای سال 2030، تولید روزانه 1.6 میلیون بشکه پیش بینی می شود.
سوالات متداول کشف نفت
1. بزرگترین اکتشاف نفت چه بود؟
بزرگترین کشف نفت تا به امروز، میدان غوار است که در شرق عربستان سعودی واقع شده است. تخمین زده می شود که تا 75 میلیارد بشکه ذخایر نفتی داشته باشد و از سال 1951 در حال تولید بوده است. با این حال، شایان ذکر است که اکتشافات جدید و پیشرفت های تکنولوژیکی می توانند در آینده از این میزان پیشی بگیرند.
2. اولین کشف بزرگ نفت چه بود؟
اولین اکتشاف بزرگ نفت جهان در سال 1859 در پنسیلوانیا، ایالات متحده آمریکا انجام شد. این کشف که به چاه دریک معروف است، حدود 25 بشکه در روز تولید می کرد و جهان را با پتانسیل نفت به عنوان منبع انرژی آشنا کرد. این اولین رونق نفتی در ایالات متحده بود و پیشروی صنعت نفت جهانی بود.
3. چه کسی اولین بار نفت را در جهان کشف کرد؟
اولین کشف نفت در جهان به سختی به یک فرد یا فرهنگ نسبت داده می شود، زیرا هزاران سال است که نفت برای اهداف مختلف شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. به عنوان مثال سومریان باستان از آسفالت برای ضد آب کردن قایق های خود استفاده می کردند و نشت نفت در مصر باستان و چین برای اهداف دارویی استفاده می شد. با این حال، صنعت نفت مدرن در اواسط قرن 19 سرچشمه گرفته است، با اولین چاه نفت تجاری توسط ادوین دریک در پنسیلوانیا، ایالات متحده، در سال 1859 حفر شد.
4. عمیق ترین نفتی که یافت شده چیست؟
عمیق ترین چاه نفت جهان چاه Z-44 Chayvo است که در جزیره ساخالین روسیه قرار دارد. این حفاری توسط شرکت Exxon Neftegas Limited در سال 2005 انجام شد و عمق آن 12.376 کیلومتر (7.716 مایل) است. این چاه به عنوان یک چاه “دسترسی گسترده” یا “افقی” شناخته می شود زیرا بیش از 11 کیلومتر (6.8 مایل) به صورت افقی در زیر کف دریا گسترش یافته است. این نفت در منطقه پروژه ساخالین 1 در دریای اوخوتسک، در نزدیکی سواحل سیبری قرار دارد.