به گزارش اقتصادانرژی و به نقل از ایرنا، آب خاکستری به پساب تولید شده در مصارف خانگی، به جز پساب توالتها و در مواردی پساب آشپزخانهها گفته میشود. در کاربریهای خانگی، بین ۵۰ تا ۸۰ درصد فاضلاب تولیدی از نوع آب خاکستری است.
بنابراین، تصفیه و استفاده مجدد از آب خاکستری، بهعنوان یکی از روشهای کاهش نیاز به منابع آب جدید در محیطهای شهری مطرح بوده است. باتوجهبه اینکه بازچرخانی آب خاکستری، معمولاً با پکیجهای تصفیه درجا در محل تولید آب خاکستری و با استفاده از روشهای ساده تصفیه صورت میگیرد، استفاده مجدد از پساب تولیدی برای موارد خاصی توصیه میشود که مخاطرات بهداشتی ایجاد نکند.
اگر آب خاکستری در سطح خانگی و در محدوده یک ساختمان مسکونی تصفیه شود، معمولاً برای سیفون توالتها و آبیاری زیرسطحی فضای سبز که گیاهان غیرخوراکی در آن پرورش داده میشود، قابلاستفاده است. در مجتمعهای مسکونی، هتلها یا مراکز تجاری بزرگ در صورت استفاده از پکیجهای پیشرفته بازچرخانی آب خاکستری، میتوان آن را برای مصارف متنوعتری مثل شستشوی محوطه یا آبیاری سطحی فضای سبز استفاده کرد.
مدیر یکی از مجتمعهای مسکونی واقع در شمال تهران در اقدامی ابتکاری و قابلتحسین، با طراحی و اجرای پکیج بازچرخانی آب خاکستری، ضمن مدیریت صحیح مصرف آب در این مجتمع ۸۰ واحدی، امکانات دیگری ازجمله دو باب استخر و کارواش شستشوی خودرو برای ساکنان مجتمع فراهم کرده است تا آنان بتوانند بدون دغدغه استفاده از آب شهری و پرداخت هزینههای اضافی، بخشی از نیازهای رفاهی و خدماتی خود را بدون اتلاف وقت و در محل مسکونی خود برطرف کنند.
«سعید افرازی» همچنین با طراحی و اجرای سامانه زهکشی آبیاری فضای سبز، با بهرهوری حداکثری از آب، فضای عمومی آرامشبخش و دلپذیری را برای ساکنان این مجتمع واقع در خیابان بازدار منطقه نیاوران شمال تهران ایجاد کرده است.
افرازی که افسر بازنشسته نیروی دریایی ارتش است، با یادآوری حساسیتهای شخصی خود به موضوع حفاظت از محیطزیست و مراقبت از آب، میگوید: درحالیکه بسیاری از کشورهای پرآب جهان بهویژه آمریکا اهمیت فراوانی برای حفظ منابع طبیعی و صرفهجویی در مصرف آب قائل هستند، اما در کشور ما که در منطقهای خشک و نیمهخشک قرار گرفته و در سالهای اخیر با پدیده خشکسالیهای پیاپی و کاهش بارندگی مواجه بوده است، به موضوع کمآبی و پیامدهای ناشی از آن توجه چندانی نمیشود و بیم آن میرود با ادامه روند موجود، جبران این نادیدهگرفتنها در سالهای آینده ممکن نباشد.
وی با بیان اینکه مراقبت از محیطزیست و منابع آبی و رعایت فرهنگ صحیح مصرف باید از خود افراد آغاز شده و به کل جامعه تعمیم یابد، میافزاید: موضوع کمآبی در قرن حاضر یک چالش جهانی است که تقریباً همه افراد از آن آگاه هستند؛ بنابراین برای مقابله با این چالش نباید در انتظار یک منجی باشیم و مدیریت صحیح آب باید بهعنوان یک مسئولیت فردی و اجتماعی موردتوجه همگان باشد.
افرازی با درک این موضوع، سالهاست که با بهکارگیری روشهای صحیح مصرف آب در مجموعههای مدیریتی خود، درصدد ایفای مسئولیت فردی و اجتماعی خود برآمده و نتیجه کار نشان داده است که اگر هر فردی به مسئولیت خود درباره رفتار صحیح با آب عمل کند، نگرانیها از آینده آبی سرزمین تا حد زیادی کاسته خواهد شد.
به گفته وی، برای اجرای این سامانه دو مخزن هشت هزار و ۱۰ هزارلیتری در مجتمع تعبیه شده و با جمعآوری آب خاکستری و تزریق مواد شیمیایی و بازچرخانی، آب لازم برای یکسری از مصارف ازجمله مصارف بهداشتی و کارواش مجتمع تأمین شده است.
این مدیرساختمان همچنین از ارائه آموزشهای لازم به کارکنان خدماتی مجتمع در زمینه مراقبت و کنترل سامانههای فنی و نیز پاکبانی فضای عمومی این مجتمع خبر داده و میگوید: با مجموعه اقدامهای انجام شده و با وجود استفاده مستمر ساکنان از امکانات رفاهی و خدماتی، آببهای پرداختی هر کدام از واحدها کمتر از ۱۰۰ هزار تومان در هر دوره است درحالیکه در مجتمعهای مشابه، ساکنان باید چندین برابر این مبلغ را پرداخت کنند.
مدیر دفتر مدیریت مصرف آب و کاهش آب بدون درآمد شرکت آب و فاضلاب منطقه یک شهر تهران نیز که با حضور در این مجتمع از نزدیک در جریان اقدامهای انجام شده برای مدیریت مصرف آب در این مجتمع قرار گرفته است، با قدردانی از احساس مسئولیت مدیر و ساکنان این مجتمع، میگوید: کمآبی نگرانی و دغدغه بسیار مهمی است و هنوز باور عمومی کمآبی در میان مردم شکل نگرفته است.
مسئولان آبفای منطقه یک شهر تهران طراحی و اجرای پکیج بازار خانه آب خاکستری در این مجتمع را الگوی مناسبی برای بسیاری از مجتمعهای مسکونی و غیرمسکونی میدانند و معتقدند با وجود الزامهای مقررات ملی ساختمان، کنترل و نظارت مناسبی برای رعایت این مقررات در ساختمانها صورت نمیگیرد و این در شرایطی است که تنها راه مقابله با چالشهایی نظیر کمبود انرژی و آب، بهکارگیری روشهای مدیریت مصرف ازجمله بازچرخانی آب خاکستری در ساختوسازهاست و اقدامهای فنی شرکتهای آب و فاضلاب بهتنهایی برای مقابله با تنش کمآبی کافی نخواهد بود.