به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از خبرگزاری ایرنا :
محمدصادق خیاطیان (سه شنبه) در جریان بازدید از ناحیه نوآوری شریف در نشست مشترکی با رئیس دانشگاه صنعتی شریف، رئیس پارک علم و فناوری و رئیس صندوق پژوهش و فناوری شریف ضمن ابراز خرسندی از دستاوردها و توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان و فناور مستقر در ناحیه نوآوری شریف اظهارداشت: امروز ناحیه نوآوری شریف به یک زیستبوم مثالزدنی در کشور تبدیل شده است. دستاوردها و اقدامات انجامشده در دو دهه گذشته این مرکز میتواند الگویی برای سایر بخشها و زیستبومهای نوآوری کشور باشد.
وی افزود: به نظر میرسد که باید الگوی فعالیتها و کارهای ناحیه نوآوری شریف را به دیگر بخشهای نوآوری کشور نیز تسری داد.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین گفت: یکی از مسایل مهم ما در حوزه برنامهریزی فناوری، به رسمیت شناختن تنوع پارکهای علم و فناوری است. با توجه به رشد روزافزون زیستبوم نوآوری کشور دیگر یک مدل و الگو از پارکهای علم و فناوری پاسخگوی نیاز زیستبوم فناوری کشور نیست و باید برنامهریزیهایی برای ایجاد مدلهای متنوعی از پارکهای علم و فناوری با کارکردهای متفاوت را تعریف کنیم.
خیاطیان با تاکید بر اینکه امروز زیستبوم نوآوری در همه استانهای کشور با رشد بسیار چشمگیری مواجه شده است، تصریح کرد: در همه استانهای کشور، شرکتهای دانشبنیان و دیگر اجزای زیستبوم نوآوری رشد بسیار خوبی داشته و امروز توان حل مسایل بزرگ ملی را پیدا کردهاند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: رویدادها و برنامههای دانشجویی در دانشگاهها به خصوص در دانشگاه صنعتی شریف علاوه بر نتایج و ثمرات بسیاری که دارد، میتواند همچنان ایدهها و خلاقیتهای نوآورانه دانشجویان را به بدنه زیستبوم نوآوری کشور متصل کند.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، رکن و محور اصلی زیستبوم نوآوری در هر کشوری را نیروی انسانی آن کشور عنوان کرد و گفت: اگر نیروی تربیتیافته و کارآمدی وجود نداشته باشد، در عمل فناوری توسعه نمی یابد؛ بنابراین همه تلاش ما باید این باشد که نیروی انسانی مبدع، کارآمد و متعهدی تربیت کنیم که بتواند نقش خود را در توسعه فناوری کشور ایفا کند.
خیاطیان به تلاشهای صندوق نوآوری و شکوفایی در سالهای گذشته برای فراهم ساختن ابزارهای مختلف تامین مالی فناوری با همکاری سایر بازیگران زیستبوم اشاره کرد و افزود: در این دوره نیز ابزارهای جدید متنوعی را طراحی کردهایم. همچنین با مشارکت خوب شبکه بانکی کشور توانستیم حجم زیادی از فرآیند تامین مالی را تسهیل کنیم.
وی ادامه داد: رساندن شرکتها به منابع بانکی نیز از ماموریتهای این صندوق است و از سوی دیگر، بازار سرمایه و برش اقتصاد مردمی در حوزه دانشبنیانی نیز استفاده از تامین مالی جمعی است که در این باره، نشستهای خوبی با رییس سازمان بورس داشتیم.
وی با بیان اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی این قابلیت را دارد که ابزارهای جدیدی را برای توسعه فعالیت شرکتهای دانشبنیان تعریف کند، گفت: شرکتها میتوانند به صندوق بگویند که چه ابزاری نیاز دارند تا متناسب با نیازشان آن را تعریف کنیم. از سوی دیگر، برنامه ما این است که از منابع دولتی فاصله بگیریم و بازیگران متعدد زیستبوم تامین مالی را ارتقاء بخشیم.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با یادآوری ورود شرکتهای بزرگ به حوزه حمایت از شرکتهای دانشبنیان تصریح کرد: قانون جهش تولید دانشبنیان نیز در این مسیر ظرفیتهای خوبی را برای این شرکتهای بزرگ ایجاد کرده است تا ظرفیتهای خود را به میدان توسعه اقتصاد دانشبنیان بیاورند.
خیاطیان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی به نوبه خود در شکلبخشیدن به ناحیه نوآوری شریف ایفای نقش کرده است، یادآور شد: به طور مثال، در برج فناوری طرشت حدود ۸۰ شرکت دانشبنیان و فناور مستقر هستند که ۱۶ شرکت در مجموع ۳۰ میلیارد تومان برای استقرار در این برج از محل خط اعتباری از صندوق نوآوری و شکوفایی، تسهیلات استقرار دریافت کردند.
وی همچنین تامین خط اعتباری صندوق پژوهش و فناوری شریف را از دیگر اقدامات صندوق نوآوری و شکوفایی برشمرد و گفت: صندوق دانشگاه یکی از بازیگران مهم ناحیه نوآوری شریف است که سرمایه اولیه آن ۱۳۰ میلیارد تومان است و ما نیز ۵۴ میلیارد تومان خط اعتباری و ۷۵ میلیارد تومان تسهیلات جعاله به این صندوق اعطا کردهایم.
باید مسیر ایدهپردازی را برای دانشجویان هموار کنیم
براساس گزارش صندوق نوآوری و شکوفایی، در ادامه این نشست رسول جلیلی رئیس دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه این دانشگاه امروز یکی از مراجع علمی کشور است و بالاترین رتبهبندی دانشگاهی را در کشور دارد و در جهان نیز زبانزد بسیاری از مجامع علمی است، افزود: این دانشگاه در حال حاضر جایگاه خیلی خوبی پیدا کرده است. بسیاری از مقامات سیاسی منطقه، دانشگاه شریف را میشناسند و این جز با سرمایهگذاری جمهوری اسلامی و تلاش دانشجویان و اساتید اتفاق نیفتاده است.
وی با بیان اینکه ما نیز باید این کانون را حفظ کنیم و حفظ آن با نگاه عادلانه ممکن است، خاطرنشان کرد: فرسودگی تجهیزات و قواعد بروکراتیک مانع از ایدهپردازی دانشجویان شده و باعث میشود که از ماندن و راهاندازی ایدههای فناورانه خود در داخل کشور منصرف شوند، بنابراین باید تلاش کنیم مسیر را برای ایدهپردازی آنها هموار کنیم.
در سالهای گذشته صندوق نوآوری حمایتهای مختلفی را از صندوق پژوهش و فناوری شریف به عمل آورده است
سیاوش ملکیفر معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی هم در این نشست با بیان اینکه صندوق در سالهای گذشته تلاش کرده است تا در کنار زیستبوم نوآوری شریف باشد، گفت: در سالهای گذشته صندوق نوآوری حمایتهای مختلفی را از صندوق پژوهش و فناوری شریف به عمل آورده است، چرا که این صندوق، موتور تامین مالی طرحهای ناحیه نوآوری شریف بوده است.
وی افزود: البته نباید فراموش کنیم که امروز نیاز شرکتهای دانشبنیان ناحیه نوآوری شریف افزایش پیدا کرده و در این راستا، صندوق نوآوری و شکوفایی با ابزارهای خود به حمایت مستقیم از این شرکتها میپردازد، برای مثال یکی از شرکتهای دانشبنیان زیستبوم نوآوری شریف تاکنون بیش از ۵۰ میلیارد تومان تسهیلات از صندوق نوآوری دریافت کرده است.
ملکیفر در ادامه اظهار امیدواری کرد که روند همکاریهای صندوق نوآوری و شکوفایی و ناحیه نوآوری شریف بیش از پیش توسعه یابد و در راستای توسعه اکوسیستم نوآوری، اتفاقات خوبی را شاهد باشیم.
برگزاری سالانه ۱۰۰ رویداد در حوزه نوآوری در دانشگاه شریف
همچنین بهنام طالبی رئیس پارک علم و فناوری شریف در این نشست با بیان اینکه دانشگاه شریف سابقه بسیار درخشان و طولانی در زمینه فراهمسازی زمینههای توسعه نوآوری دارد، گفت: در بسیاری از ساختارهایی که تاکنون برای توسعه فناوری در کشور به وجود آمده، دانشگاه شریف جز اولینها بوده است، برای مثال پارک علم و فناوری شریف از نخستین مراکزی بود که در آغاز دهه ۸۰ به وجود آمد. صندوق پژوهش و فناوری شریف نیز در سال ۱۳۸۸ به عنوان سومین صندوق پژوهش و فناوری در کشور شکل گرفت. مجتمع فناوری شریف نیز سال ۱۳۹۲ ایجاد شد و به ارائه خدمات به زیستبوم نوآوری پرداخت. شتاب دهنده شریف نیز نخستین شتابدهنده دانشگاهی بود.
وی تصریح کرد: مجموع این ساختارها، ناحیه نوآوری شریف را به وجود آورده است که امروز جایگاه خود را در زیستبوم نوآوری کشور به خوبی پیدا کرده است. برج فناوری طرشت نیز بدون بودجه دولتی در پارک علم و فناوری کشور شکل گرفته است.
رئیس پارک علم و فناوری شریف با بیان اینکه در محدوده پارک، زندگی عادی جریان دارد، تصریح کرد: در واقع پارک علم و فناوری شریف مانند دیگر پارکهای علم و فناوری، مرز خود را با فضای شهری روشن نکرده و از آن جدا نشده است. این مسئله، ظرفیتها، فرصتها و البته برخی محدودیتها را نیز برای پارک ایجاد کرده است.
طالبی افزود: از دهه گذشته تا امروز، دانشگاه شریف توانسته نقاط اتصال خوبی میان دانشجویان و زیستبوم نوآوری باشد. از جمله میتوان به این نکته اشاره کرد که دانشگاه شریف سالیانه ۱۰۰رویداد را در حوزه نوآوری برگزار میکند. در این رویدادها بیش از ۲۶ هزار ساعت دوره آموزشی و کارگاههای متفاوت تعریف شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فعالیت شتابدهنده شریف، اولویت اصلی این شتابدهنده را پرداختن به مسئله ایدهپردازی دانشجویان و کمک به توسعه ایدهها عنوان کرد و یادآور شد: استفاده از شبکه سرمایهگذاران نیز از دیگر برنامههای شتابدهنده شریف است. در یک دهه گذشته شتابدهنده شریف ۱۶۷ تیم فناور را پذیرش کرده است که حدود ۲۵ درصد آنها موفق به جذب سرمایه شدند.
تامین مالی شرکتهای دانشبنیان کوچک بازدهی بسیار مطلوب و چشمگیری دارد
در ادامه این نشست، سادات رسول مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری شریف با یادآوری اینکه تا امروز کارهای پربار بسیاری در همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق پژوهش و فناوری شریف انجام شده است، گفت: یکی از شاخصترین این کارها، شکلگیری مجموعه برج فناوری طرشت بود که صندوق نوآوری، بسته خاصی برای آن طراحی کرد.
وی با بیان اینکه امروز ضرورت حمایت از شرکتها و تیمهای کوچکتر دانشبنیان بیشتر احساس میشود، خاطرنشان کرد: تامین مالی شرکتهای دانشبنیان کوچک، اگرچه مدت زمان زیادی نیاز دارد و در عمل سختتر و پرهزینهتر است اما در طولانیمدت میتواند بازدهی بسیار مطلوب و چشمگیری داشته باشد و سبب رشد سهم اقتصاد دانشبنیان در تولید ناخالص داخلی شود.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در جریان بازدید از ناحیه نوآوری شریف در نشست مشترکی با رئیس دانشگاه صنعتی شریف، رئیس پارک علم و فناوری و رئیس صندوق پژوهش و فناوری شریف، به بحث و بررسی پیرامون راهکارهای توسعه فعالیتها و جهش تولید شرکتهای دانشبنیان مستقر در ناحیه نوآوری شریف پرداخت.