به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از خبرگزاری ایرنا :
پس از سالها انتظار و مطالبهگری با روشن شدن شعله گاز در سیستان و بلوچستان، وعده دولت به مردم در راستای تحقق یک آرزوی دیرینه محقق شد و هم اکنون بیش از ۱۳۱ هزار مشترک خانگی در این استان از گازشهری برخوردار هستند.
سالها بود که در پی عدم نظارت، مدیریت کافی و همچنین وعده عملی نشده متولیان امر مبنی بر اجرای پروژه گازرسانی، کمر مردم سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از پهناورترین استانهای کشور زیر سنگینی سیلندرهای یازده کیلویی گاز خمیده شده بود به گونهای که روزانه در فصول مختلف سال شاهد تشکیل صفهای طولانی در شهرهای مختلف، معطلی چندین روزه مردم برای دستیابی به یک سیلندر و گاهاً راهاندازی کارناوال در پی جستجوی ماشینهای توزیع گاز بودیم.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم و با نگاه عدالت محوری که بر دولت مردمی حاکم است گازرسانی به شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان با سرعت بسیار زیادی آغاز شد و هم اکنون تمامی شهرهای این استان پهناور در زمینه گازرسانی تعیین وضعیت شده و هیچ شهر بلاتکلیفی وجود ندارد.
شبکه انتقال گاز در اولین صحنه خود بعد از گذر از پیچ و خمهای متعدد وارد سیستان و بلوچستان شد، طرحی که با اجرای پروژه عظیم انتقال گاز از عسلویه به این استان به طول ۹۰۷ کیلومتر با لولههایی به قطر ۵۶ اینچ در شهریور ۸۹ به بهرهبرداری رسید و در فروردین سال ۹۳ طرح گازرسانی به زاهدان، چابهار، زابل، کنارک و صنایع موجود منطقه با اعتبار یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار از محل بند ق تبصره ۲ قانون بودجه سال ۹۳ تصویب شد.
با این وجود سیستان و بلوچستان با گستره ۱۸۸ هزار و ۲۲۲ کیلومترمربع (معادل ۱۱. ۵ درصد مساحت کشور) و بیشاز ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر جمعیت در حالی آخرین استان فاقد شبکه گاز کشور به شمار میرود که عملیات گازرسانی به این خطه از سال ۸۹ با اجرای خط انتقال از عسلویه به ایرانشهر آغاز شد.
خط انتقال گاز از ایرانشهر به چابهار با ۲۷۰ کیلومتر نیز در چهار فاز در حال اجراست که با اتمام این طرح، بزودی گازرسانی به شهرهای چابهار، کنارک، زرآباد و دشتیاری انجام میشود.
هماکنون شهرهای زاهدان، زابل، ایرانشهر، خاش، بمپور، محمدان و بزمان گازدار شده و عملیات گازرسانی به شهرهای ادیمی، دوست محمد، محمد آباد، زهک، علی اکبر، میرجاوه، دلگان، اسماعیل آباد، روستاهای خاش و روستاهای ایرانشهر و بمپور در دست اجراست.
خط انتقال گاز شهری ششم شهریور پارسال در منطقه سیستان افتتاح شد و زابل در مجموع ۵۰۰ کیلومتر شبکه گازرسانی نیاز داشت که تا کنون از ۴۶۶ کیلومتر کارشده ۲۵۰ کیلومتر گازدار است
خط لوله ۳۶ اینچ انتقال گاز زاهدان – دوراهی دشتک – زابل به طول ۱۱۰ کیلومتر نیز با اعتبار ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان با تلاش قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) پارسال در هفته دولت به بهره برداری رسید.
در زاهدان ۴۱۰ صنعت هدف وجود دارد که از این تعداد ۹۳ صنعت مصرف کننده عمده گاز، سه مصرف کننده نیروگاهی، ۸۸ صنعت در دست اجرا و ۲۰۳ صنعت دارای قابلیت گازدار شدن است.
تحقق آرزوی دیرینه مردم
هرچند اواخر سال ۱۳۸۴ بود که شرکت ملی گاز ایران طرح انتقال گاز به مناطق شرقی و جنوب شرقی کشور را با عنوان خط انتقال گاز هفتم سراسری در دستور کار قرار داد که این خط انتقال گاز اهداف چندگانهای مانند گازرسانی به نیروگاهها، صنایع پتروشیمی، واحدهای صنعتی و ساخت خطوط فرعی و شبکههای شهری برای مصارف خانگی، تجاری و صنعتی در استانهای واقع در طول مسیر، بویژه گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان را دنبال میکرد.
سیستان و بلوچستان با وجود دارا بودن ظرفیتهای فراوان صنعتی و اقتصادی سالهای طولانی از گاز طبیعی بیبهره بود که سبب صرف هزینههای زیاد برای مردم و واحدهای تولیدی و مشکلات تأمین سوخت برای نیروگاهها، صنایع و واحدهای صنعتی و اقتصادی میشد تا اینکه بزرگترین طرح توسعه گازرسانی کشور اسفند ۱۳۹۵ با آغاز گازرسانی به زاهدان آغاز شد و گازرسانی به این شهر بهعنوان آخرین مرکز استان بدون گاز، محرومیتزدایی از آن را نوید داد.
مطابق تصمیم شرکت ملی گاز ایران، بزرگترین طرح گازرسانی به شهر زاهدان شامل اجرای ۴۳۳ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع، نصب و راهاندازی یکایستگاه سی جی اس دروازه ورودی شهر با ظرفیت ۱۰۰ هزار متر مکعب در ساعت، احداث ۱۱ایستگاه تقلیل فشار درون شهری مجموعا به ظرفیت ۱۱۵ هزار متر مکعب در ساعت و سهایستگاه حفاظت کاتدیک بر عهده خراسان رضوی به عنوان استان معین گذاشته شد.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم قطار پیشرفت سرعت گرفت به گونهای که در حوزه خطوط انتقال گاز بین شهری، بهرهبرداری از خط انتقال گاز زاهدان به زابل و همچنین بهرهبرداری از خط انتقال گاز ایرانشهر – پاییزان – خاش و خاش – میرجاوه با هدف بهرهمندی مردم شهرستانهای خاش، میرجاوه، زابل، هیرمند، نیمروز، زهک و هامون و همچنین صنایع و صنوف مستقر در این شهرستانها از گاز طبیعی شدند.
افزون بر آن طرح انتقال گاز از زاهدان به زابل نیز به عنوان یکی از آرزوهای دیرینه مردم سیستان به منظور تأمین گاز شهرها و روستاهای واقع در مسیر خط لوله شهر زابل و کارخانه سیمان سیستان طراحی و اجرا شد.
بهرهمندی بیش از ۱۱۰ هزار مشترک گاز در زاهدان
مدیرعامل شرکت گاز سیستان و بلوچستان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا از بهرهمند شدن بیش ۱۱۰ هزار و ۶۵۰ مشترک گاز خانگی و غیرخانگی از گاز شهری تنها در کلانشهر زاهدان خبر داد و اظهارکرد: در این شهر یک هزار و ۴۰۰ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع گاز مورد نیاز بوده که به طور کامل اجرا شده است.
محمدرضا میرشکاری افزود: متراژ شبکه گازدار شده در حال حاضر یک هزار و ۳۸۶ کیلومتر است که در این راستا ۶۲ هزار و ۸۴۳ علمک نصب شده و هماکنون این شهر دارای ۱۰۸ هزار ۷۲۵ مشترک خانگی هست، این در حالیست که این شرکت زمینه بهرهمندی ۱۴۰ هزار مشترک از گازشهری را فراهم کرده است.
وی ادامه داد: در منطقه سیستان، شهر زابل از مجموع ۴۹۸ کیلومتر شبکه مورد نیاز ۴۸۸ کیلومتر آن اجرایی و از این میزان ۴۱۲ کیلومتر گازدار شده و تاکنون هفت هزار و ۲۸۶ علمک نصب شده است؛ و بر اساس برآورد صورت گرفته و پیشبینی ما در این شهر ۳۵ هزار مشترک از نعمت گاز طبیعی بهره مند میشوند که تاکنون یکهزار و ۹۸۷ خانوار مصرفکننده گاز طبیعی هستند.
این مقام مسوول افزود: در شهرهای ادیمی و دوست محمد نیز ۱۴۳ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع مورد نیاز بوده که تماماً اجرا و در شهرهای محمد آباد و زهک از ۱۳۵ کیلومتر شبکه مورد نیاز ۱۲۷ کیلومتر آن عملیاتی و همچنین شهرعلی اکبر نیز از ۴۱ کیلومتر شبکه موردنیاز ۳۸ کیلومتر آن اجرایی شده و بقیه در دست اجراست که در آیندهای نه چندان دور این شهرها نیز به شبکه گازی وصل میگردند همچنین عملیات اجرایی شبکهگذاری در شهرهای بنجار و جزینک آغاز شده است.
وی افزود: در محدوده روستاهای حوزه زابل و نیمروز ۱۹۰ کیلومتر شبکه موردنیاز است که ۱۰ کیلومتر آن اجرا شده و بقیه در دست اقدام بوده که بعد از اتمام کار، شبکه گاز دار میشود.
آخرین وضعیت گازرسانی به جنوب سیستان و بلوچستان
میرشکاری اظهار کرد: در شهر ایرانشهر نیز ۴۴۰ کیلومتر شبکه توزیع گاز مورد نیاز است که با احتساب گسترش شهر و انجام توسعه شبکه، ۴۵۶ کیلومتر شبکه اجرا شده و از این میزان ۳۷۱ کیلومتر گازدار و ۱۴ هزار و ۲۶۸ علمک تاکنون نصب شده و شبکه احداث شده ظرفیت بهرهمندی ۲۷ هزار مشترک از این نعمت خدادادی را داراست که هم اکنون این شهر۱۶ هزار و ۴۴۳ مشترک خانگی دارد.
وی گفت: در شهر چابهار ۴۵۰ کیلومتر شبکه موردنیاز است که تاکنون ۶۸ کیلومتر آن اجرایی شده در حال حاضر این محدوده به گاز شهری متصل نیست و مشترک هم ندارد، عملیات گازرسانی به این محدوده توسط استان معین “خراسان رضوی” در دستور کار هست و همچنین نیروگاه سیکل ترکیبی چابهار به زودی به گاز طبیعی متصل میشود.
مدیرعامل شرکت گاز سیستان و بلوچستان در بیان آخرین وضعیت گازرسانی به شهرهای این خطه عنوان کرد: در شهر خاش ۳۹۱ کیلومتر شبکه توزیع مورد نیاز هست که ۳۹۱ کیلومتر بطور کامل اجرا شده به عبارتی ۱۰۰ درصد شبکه توزیع آن انجام شده و از این متراژ ۲۴۵ کیلومتر گازدار و چهار هزار و ۴۴۵ علمک نصب شده و هدف ما بهرهمندی ۱۴ هزار و ۵۰۰ مشترک خانگی هست.
وی خاطرنشان کرد: در شهرهای میرجاوه، ده رئیس، ریگ ملک و نوک آباد در مجموع ۲۷۸ کیلومتر شبکه مورد نیاز است که ۱۱۰ کیلومتر کار شده در حال حاضر این محدودهها به گاز شهری متصل نیست و عملیات گازرسانی به این محدوده نیز توسط استان معین “فارس” در دستور کار است، افزون بر آن در شهر سر جنگل نیز ۱۳۶ کیلومتر شبکه موردنیاز هست که ۱۶ کیلومتر تاکنون اجرا شده است.
به گفته میرشکاری؛ در شهر بمپور نیز ۱۰۰ کیلومتر شبکه مورد نیاز هست که ۷۴ کیلومتر اجرایی شده و از این مقدار ۶۶ کیلومتر گازدار و دارای علمک است، در این منطقه تعداد مشترک پیشبینی شده سه هزار و ۱۰۰ مشترک بوده که تاکنون ۸۷۲ مشترک خانگی از گاز شهری بهرهمند هستند.
این مقام مسوول ادامه داد: در شهرمحمدان ۶۰ کیلومتر شبکه مورد نیاز هست که ۵۷ کیلومتر آن اجرایی شده از این میزان ۵۳ کیلومتر گازدار بوده، تعداد مشترکین پیش بینی شده ۲ هزار و ۵۰۰ خانوار هست و در حال حاضر ۷۳۳ مشترک خانگی از این نعمت استفاده میکنند.
وی بیان کرد: شهر بزمان نیز ۶۵ کیلومتر شبکه مورد نیاز دارد که ۶۲ کیلومتر اجرایی و گاز دار شده، پیشبینی ما بهرهمندی یکهزار و ۳۵۰ خانوار از این موهبت الهی هست که تاکنون هیچ مشترکی ندارد.
میرشکاری با بیان اینکه در شهر دلگان ۱۰۶ کیلومتر شبکه مورد نیاز است که از این میزان ۱۰۳ کیلومتر اجرایی و در خصوص شهر اسماعیل آباد و روستاهای خاش نیز افزود: در این مناطق ۴۰۰ کیلومتر شبکه مورد هست که با افزایش تعداد روستاها ۴۶۹ کیلومتر اجرایی شده، در حال حاضر به گاز شهری متصل نیست.
وی ادامه داد: روستاهای اطراف شهرستانهای ایرانشهر و بمپور نیز نیازمند ۳۷۳ کیلومتر شبکه گاز هستند که ۳۵۸ کیلومتر آن اجرایی شده که از این میزان ۲۷۹ کیلومتر گازدار است، تاکنون سه هزار و ۷۰۲ علمک نصب شده که پیشبینی ما بهرهمندی پنج هزار خانوار از گازشهری هست و تاکنون ۲ هزار و ۶۹۸ مشترک خانگی از آن استفاده میکنند.
مدیرعامل شرکت گاز سیستان و بلوچستان با بیان اینکه ۹۱ هزار و ۲۲۳ علمک تاکنون نصب شده است، گفت: در مجموع تاکنون ۱۳۱ هزار و ۴۵۸ مشترک خانگی از این نعمت بهرهمند شدهاند.