به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از خبرگزاری ایرنا :
این روزنامه افزود این هفته شرکت های اکسون موبیل، شورون، شل، توتال، اکوینتور و انی هریک گزارش دادند که درآمد سه ماهه دوم سال آنها حدود ۵۰ درصد در مقایسه با سطوح ثبت شده در مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.
شرکت بریتیش پترولیوم نیز قرار است روز سه شنبه گزارش خود را اعلام کنند و تحلیلگران کاهش درآمدی مشابهی را برای این شرکت اعلام کرده اند.
فایننشال تایمز نوشت: حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ باعث افزایش بهای نفت و گاز شد و سود شرکت های نفت و گاز را به شکل بی سابقه ای افزایش داد و باعث گردید در ۱۸ ماه گذشته بیشترین تمرکز این شرکت ها به جای طرح های کربن زدایی، بر مساله امنیت عرضه متمرکز شود.
بنابر این گزارش، پنج شرکت بزرگ – اکسون موبیل، شورون، شل، توتال انرژی و بی پی (بریتیش پترولیوم) در مدت پنج سه ماهه -از ژانویه ۲۰۲۲ تا مارس ۲۰۲۳- در مجموع ۲۳۸ میلیارد دلار درآمد داشتند و مبالغ بی سابقه ای را در سود سهام و بازخرید سهام به سرمایه گذاران بازگرداندند.
در مقایسه با سطوح بی سابقه درامدی این شرکت ها، درآمد آنها در سه ماهه دوم سال جاری همچنان قوی بود. درآمد خالص ۷.۹ میلیارد دلاری اکسون که روز جمعه اعلام شد، بالاتر از هر یک از درامدهای سه ماههای این شرکت بین سپتامبر ۲۰۱۴ تا اکتبر ۲۰۲۲ بود. با این حال، رونق در سود ناشی از جنگ روسیه به پایان خود نزدیک شده است.
افزایش درآمد شرکت های فعال در صنعت نفت و گاز، ابتدا ناشی از افزایش تقاضا در اواخر سال ۲۰۲۱ و همزمان با رها شدن اقتصاد کشورها از محدودیت های کرونایی بود و سپس با اختلال در بازارها انرژی به دلیل جنگ اوکراین تشدید شد.
کلودیو دسکالزی (Claudio Descalzi) مدیر اجرایی شرکت انی به فایننشال تایمز گفت: با رفع نگرانی ها درباره امنیت انرژی و به حالت عادی برگشتن سود شرکت ها، تمرکز سرمایه گذاران و تصمیم گیرندگان سیاسی بر طرح های کربن زدایی خواهد بود.
دسکالزی گفت: برغم تحولات ۱۸ ماه گذشته، طرح انتقال انرژی شرکت انی – که بر افزایش سهم گاز در تولیدات آن و استفاده از انرژی تجدیدپذیر متمرکز بود – بدون تغییر باقی مانده است.
فایننشال تایمز افزود: شرکت بریتیش پترولیوم که در اوایل سال جاری سرعت عقب نشینی خود از تولید نفت و گاز را کاهش داد، در مجموع تغییری در طرح کربن زدایی خود ایجاد نکرده است.
در آمریکا، دو شرکت اکسون موبیل و شورون از هر گونه تغییر مسیر به سمت انرژی های تجدیدشدنی خودداری کرده اند و در مقابل پیشنهاد داده اند که بودجه سرمایه گذاری این شرکت ها در بخش های دیگری از جمله در زمینه جذب کربن و هیدروژن افزایش یابد.
پاول مولچانوف، تحلیلگر بانک سرمایه گذاری ریموند جیمز، گفت: انرژی های تجدیدپذیر و سایر راه حل های انرژی کم کربن، حدود ۳۰ درصد از کل هزینه های سرمایه گذاری در شرکت های بزرگ اروپایی را تشکیل می دهند که این رقم در آمریکا به کمتر از ۱۰ درصد می رسد.
انرژی کم کربن یا با اقتصاد سوخت فسیلی اندک، شامل حداقل تولید گاز گلخانه ای به ویژه دیاکسید کربن است.