وزارت نیرو زمین بازی استخراج رمزارزها را تغییر داد و الگوی جدید برای تامین برق مزارع استخراجکننده رمزهای دیجیتال معرفی کرد. شاهبیت این تغییر مهم، امکان استفاده از برق پاک برای استخراج رمزارزها و اعمال محدودیت در استفاده از برق در ساعتهای اوج بار مصرف است.
به گزارش اقتصاد انرژی؛ وزارت نیرو زمین بازی استخراج رمزارزها را تغییر داد و الگوی جدید برای تامین برق مزارع استخراجکننده رمزهای دیجیتال معرفی کرد. شاهبیت این تغییر مهم، امکان استفاده از برق پاک برای استخراج رمزارزها و اعمال محدودیت در استفاده از برق در ساعتهای اوج بار مصرف است. علاوه بر این، وزارتخانه یادشده تصمیم دارد به سوتزنان و کسانی که مزارع غیرقانونی استخراج رمزارزها را معرفی کنند تا سقف ۲۰ میلیون تومان، آنهم بهصورت نقد، جایزه پرداخت کند.
ویرایش جدید دستورالعمل تامین برق مورد نیاز مزارع استخراج رمزارزها، با هدف پایدارسازی تامین برق و تشویق دارندگان این مزارع به استفاده از برق پاک نظیر برق تولیدی نیروگاههای خورشیدی و بادی و حتی سرمایهگذاری برای افزایش سهم برق پاک است.
ابهامزدایی
سخنگوی صنعت برق تأکید میکند: با تصمیم جدید، علاوه بر ابهامزدایی، شاهد مانعبرداری از پیش پای تولیدکنندگان و سرمایهگذاران نیروگاههای تجدیدپذیر و تشویق صاحبان مزارع استخراج رمزارزها خواهیم بود.
مصطفی رجبیمشهدی، از گشایشی تازه در دستورالعمل جدید تامین برق مورد نیاز واحدهای استخراج رمزارزها خبر میدهد و میگوید: در تصمیم جدید به مزارع و واحدهای استخراج رمزارزها اجازه داده شده تا از برق تولیدی نیروگاههای تجدیدپذیر نظیر برق خورشیدی استفاده کنند و از آنجا که در مصوبه قبلی این مسئله بهطور شفاف تعیینتکلیف نشده بود، ابهامی، هم نزد صاحبان نیروگاههای تجدیدپذیر و هم صاحبان مزارع و واحدهای استخراج رمزارز بهوجود آورده بود که حال این ابهام رفع شده است.
مزیت برای نیروگاهها
این مقام مسئول در پاسخ به این پرسش که تصمیم جدید وزارت نیرو، چه مزیتی برای نیروگاههای برق تجدیدپذیر ایجاد میکند، تأکید میکند: تا پیش از این نیروگاهها با چالش تأخیر در نقدشوندگی مطالبات خود از وزارت نیرو مواجه بودند و با مصوبه جدید میتوانند شاهد افزایش سرعت نقدشوندگی درآمدهای خود از کانال عرضه برق تولیدیشان به مزارع استخراج رمزارزها باشند و دیگر نگران دریافت تدریجی درآمدشان از محل فروش برق به وزارت نیرو نخواهند بود.
سخنگوی صنعت برق توضیح میدهد: با اجراییشدن ویرایش جدید در دستورالعمل تامین برق مزارع استخراج رمزارز، قیمت برق مورد نیاز این مزارع در نتیجه توافق و یک بازار بهنسبت رقابتی با نیروگاههای تجدیدپذیر تعیین خواهد شد که حتی ممکن است قیمت برق جهت استخراج رمزارزها را هم تعدیل کند.
احتمال استقبال
رجبیمشهدی در جواب این پرسش که آیا فعالان و سرمایهگذاران در عرصه برق تجدیدپذیر از این تغییر استقبال خواهند کرد، میگوید: اتفاقا یکی از پیامدهای این تصمیم افزایش سرمایهگذاریها و توسعه نیروگاههای برق تجدیدپذیر خواهد بود و حتی مزارع استخراج رمزارزها هم میتوانند راساً یا با مشارکت دیگر سرمایهگذاران نسبت به سرمایهگذاری برای تولید برق تجدیدپذیر اقدام کنند و به این ترتیب ما انتظار داریم شاهد افزایش سرمایهگذاری و بهدنبال آن افزایش تولید برق پاک در کشور باشیم.
نه به قیمتگذاری دولتی برق پاک
این مقام مسئول در وزارت نیرو درباره اینکه آیا دولت دخالتی در تعیین قیمت برق پاک نخواهد داشت، میگوید: دولت جایگاه پشتیبان و حمایت از تولید برق تجدیدپذیر را ایفا میکند و دخالتی در قیمت برق پاک نخواهد کرد و چنانچه اختلالی در روند تولید برق نیروگاههای تجدیدپذیر ایجاد شود و میزان تولید برق تعهدشده آنها در اثر اختلال در وزش باد در نیروگاههای بادی یا میزان انرژی خورشیدی در نیروگاههای خورشیدی رخ دهد، دولت، برق مورد نیاز واحدهای استخراج رمزارز را از طریق نیروگاههای دیگر بهصورت محدود و مدیریتشده تامین خواهد کرد و قیمت برق تامینشده از سوی دولت یا وزارت نیرو برابر با قیمت توافقشده بین مزارع استخراج رمزارزها و نیروگاههای تجدیدپذیر گرفته خواهد شد.
مخالف استخراج نیستیم
رجبیمشهدی تأکید میکند: وزارت نیرو مخالفتی با استخراج رمزارز بهصورت قانونی ندارد و متقاضیان سرمایهگذاری میتوانند پس از گرفتن مجوز قانونی از وزارت صنعت، معدن و تجارت، به شرکتهای توزیع یا برق منطقهای مراجعه کنند و پس از امضای قرارداد و گرفتن اجازههای قانونی وارد فرایند خرید برق از نیروگاههای برق تجدیدپذیر نظیر نیروگاههای خورشیدی یا بادی شوند یا اینکه خودشان راساً وارد سرمایهگذاری برای احداث نیروگاههای برق تجدیدپذیر و پاک شوند.
سخنگوی صنعت برق در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا با این تدبیر، پایداری تامین برق در کشور ناشی از اصلاح فریند تامین برق مورد نیاز مزارع استخراج رمزارزها بهبود پیدا میکند، اعلام میدارد: یکی از انتظارات و هدفهای وزارت نیرو هم همین است چراکه بخشی از برق مورد نیاز جهت مصرف این مزارع از نیروگاههای تجدیدپذیر تامین شده و افزایش سرمایهگذاری جهت تامین برق پاک را بهدنبال دارد که نتیجه آن پایداری هرچه بیشتر تامین برق خواهد بود.
استخراج رانتی رمزارز؛ ممنوع
عضو هیأتمدیره شرکت توانیر با هشدار نسبت به کسانی که بهصورت غیرقانونی و سوءاستفاده از برق دولتی اقدام به استخراج رمزارز میکنند، تأکید کرد: این بهمعنای استفاده از برق یارانهای است که به محض اطلاع و شناسایی این واحدها برخورد قانونی شده و نسبتبه توقیف تجهیزات و توقف فعالیت آنها و ارسال پرونده به مراجع قانونی اقدام خواهد شد. رجبیمشهدی در عین حال از پرداخت جایزه ۲۰ میلیون تومانی برای سوتزنان و افشاکنندگان مزارع استخراج غیرقانونی بیتکوین خبر میدهد و میگوید: وزارت نیرو برای هر کسی که اطلاعات این مزارع غیرقانونی را افشا کند تا سقف ۲۰ میلیون تومان جایزه نقدی درنظر گرفته که میزان جایزه هم بستگی به میزان برق مصرفی در این مزارع خواهد داشت و مطمئن باشند اطلاعات افراد محرمانه باقی میماند و آنها کمک میکنند تا دستبردزدن به برق یارانهای رخ ندهد.
بهگفته وی، این افراد میتوانند از طریق سامانه سمات توانیر به آدرس https://www.tavanir.org.ir/samaat، اطلاعات مراکز یا افرادی را که بهصورت غیرقانونی از برق برای استخراج رمزارز استفاده میکنند، ارسال کنند.
۴ مسیر تامین برق ماینرها
به گزارش همشهری، در دستورالعمل جدید که با اصلاحاتی ابلاغ شده، اوقات سال به سهدسته نوع یک (اوج بحرانی)، نوع دو (محدودیت بار) و نوع سه (عادی) تقسیمبندی شده که هرکدام تعرفه خاص خود را دارد و حق انتخاب به متقاضیان هم داده شده است. سرمایهگذاران و دارندگان مزارع و واحدهای استخراج رمزارز حالا باید از بین چهارگزینه سرمایهگذاری در طرحهای بهینهسازی مصرف برق، تامین برق از طریق نیروگاههای تجدیدپذیر (اعم از موجود و جدید)، اتصال به شبکه و خرید انرژی از شرکت برق و با نصب و بهرهبرداری از مولدهای حرارتی، یکی را انتخاب کنند. به گزارش همشهری، سهروش از چهارمسیر پیشنهادشده، یک انتخاب مبتنی بر برد-برد برای، هم وزارت نیرو و هم فعالان عرصه استخراج رمزارزها خواهد بود و اگر این الگو جواب دهد انتظار میرود روند مصرف برق در کشور بهینهتر شده و حتی سرمایهگذاری برای تولید برق پاک افزایش یابد.
فروش برق به رمزارزها در ساعت بحرانی نداریم
سخنگوی صنعت برق درباره زمان اوج بحرانی تامین برق گفت: این دوره به زمانهایی اطلاق میشود که بهدلیل نبودکفایت ظرفیت تولید در مقایسه با اوج بار درخواستی، احتمال بروز خاموشی وجود دارد که حداقل میزان اوقات بحرانی برابر با ۳۰۰ ساعت است و براساس تصمیم دولت، فروش برق از طریق شبکه در این ایام به مشترکین استخراج رمزارزها ممنوع خواهد بود. رجبیمشهدی، درخصوص شرایط نوع دو یا محدودیت بار نیز گفت: این اوقات خارج از اوقات نوع یک (اوج بحرانی) بوده و حداکثر ۲۷۰۰ ساعت است که شرکت توانیر، براساس محدودیتهای تامین سوخت نیروگاهها، عرضه برق و سایر قوانین و مقررات آن را تعیین و اعلام میکند. او درباره زمانهای نوع سه یا عادی نیز گفت: این زمانها، شامل همه اوقات سال به جز اوقات نوع یک (اوج بحرانی) و دو (محدودیتدار) است. سخنگوی صنعت برق در زمینه تعرفه برق مراکز استخراج رمزارز گفت: براساس ابلاغیه جدید، بهای هر کیلووات ساعت برق مصرفی مراکز استخراج رمزارزها برابر با ۱۶ هزارو ۵۷۴ ریال تعیین شده که این میزان در زمانهای نوع سه (عادی) با ضریب نیم و در زمانهای نوع دو (محدودیتدار) با ضریب دو محاسبه خواهد شد و البته تعرفه تعیینشده براساس متوسط بهای صادراتی برق و نرخ تسعیر سامانه نیما را هر سهماه یک بار، شرکت توانیر اصلاح و بهروزرسانی کرده و گزارش آن را برای وزارت نیرو ارسال میکند. او اعلام کرد: بهای برق دریافتی از سطوح ولتاژ ۴۰۰ و ۲۳۰ کیلوولت با تخفیف ۲۰ درصدی و از سطوح ولتاژی ۱۳۲، ۶۶ و ۶۳ با تخفیف ۱۲ درصدی محاسبه خواهد شد. همچنین برق مصرفی مراکز استخراج رمزارزها که براساس تأیید مراجع ذیصلاح به استخرهای استخراج داخل کشور متصل میشوند علاوه بر تخفیفهای ولتاژ اتصال مذکور، مشمول ۱۵ درصد تخفیف دیگر نیز خواهند شد. منبع: همشهری آنلاین