به گزارش اقتصاد انرژی ؛فریدون برکشلی رئیس گروه مطالعات انرژی وین ، با اشاره جهان در سال ۲۰۲۳ شاهد رقمی معادل ۱/۴ تریلیون دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی بود، گفت: روند سرمایهگذاری خارجی به تدریج از کشورهای عمده صنعتی مانند آمریکا، ژاپن و اتحادیه اروپا، به سمت کشورهای تازه صنعتی شده و به ویژه آسیای جنوب شرقی سوق پیدا کرده است.
وی ادامه داد: آنچه سرمایهگذاری در برخی کشورها را جذاب کرده است، مجموعهای از چهار چوب هاست که غالباً شناخته شده هستند. سرمایه، همواره به دنبال مکان امن است. ثبات قوانین و رعایت پایدار برخی اصول مهمترین اصل در جذاب سرمایهگذاری خارجی است. در حقیقت، سرمایهگذاری خارجی و بینالمللی به سوی کشورها و مناطقی هدایت میشوند که سرمایهگذاری های داخلی در آنجا ایمن هستند.
این کارشناس ارشد انرژی با اشاره به اینکه برخی سازمانهای بین المللی و بانکها که شاخصهای مختلف را رصد میکنند، اضافه کرد: برای امنیت سرمایه، ضریب بالایی را قائل هستند.
وی اضافه کرد: بدیهی است که صنعت نفت ایران، در میان صنایع کشور، از بالاترین ارزش افزوده برخوردارند و هر آینه افق روشنی در فضای روابط بینالملل ایران پیدا میشود، صنعت نفت پیشتاز است.
به گفته این کارشناس انرژی در حال حاضر هم جذب سرمایه در صنعت نفت نسبت به سایر بخشهای صنعتی بیشتر است.
برکشلی یادآور شد: نکته مهم دیگر، مقایسه نسبی ایران با کشورهای همسایه است. برای مثال در دهههای ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ میلادی که ایران تحت تحریمهای سنگین امروز نبود هم، سرمایه گذاران خارجی و شرکتهای نفتی همسایگان ما را به ما ترجیح میدادند.
وی ادامه داد: در حاشیه دریای خزر، جمهوریهای تازه استقلال بخش مهمی از سرمایهگذاری های بین المللی را از آن خود کردند. قانون نفت ایران، امکان عقد قراردادی مشابه با همسایگان را از ما سلب کرده بود. البته حضور بینالمللی برای صنعت نفت و البته گاز خیلی مهم است.
منبع مهر