به گزارش اقتصاد انرژی برمک قنبرپور، عضو هیئت مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در دومین همایش ملی چشمانداز اقتصاد صنایع پلاستیک در ایران ١۴٠٠ با اشاره به شرایط کلی اقتصاد. کشور خاطر نشان کرد: در سال ۹۸ و ۹۹، کلیت اقتصاد، در بسیاری از بخشها آسیب دید اما صنایع پلاستیک حال و روز بدی نداشت.
وی افزود: بیماری کرونا سبب افزایش تقاضا در صنعت پلاستیک شد که در حوزههای مختلفی از ظروف یکبارمصرف تا صنایع بستهبندی شاهد آن بودیم و شرایط اقلیمی و بحران بیآبی نیز در ایران بر رونق پلاستیک ها در بخش هایی مانند حوزه نگهداری و انتقال آب تاثیر داشتهاند.
وی در ادامه به ارائه آمارهای مهمی در مورد تولید و تجارت ایران پرداخت و عنوان کرد: طبق گزارش مرکز آمار ایران در بخش صنعت ۷ و نیم میلیون نفر در بخش صنعت مشغول هستند.
قنبر پور تاکید کرد: سال ۹۸ و ۹۹ هم در حوزه واردات و هم در حوزه صادرات، با کاهش روبرو بودیم دلایل آن نیز مشخصا به ویروس کرونا، تشدید محدودیتهای تجاری ناشی از اعمال تحریمها و افزایش نرخ ارز مربوط میشد.
عضو هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران گفت: کشور ایران مجموعا ۳۴ و نیم میلیارد دلار صادارت غیر نفتی و بیش از ۳۸ میلیارد دلار واردات غیرنفتی داشته است و برآورد صندوق بین المللی پول از تولید ناخالص داخلی ایران برای سال گذشته، ۳هزار و ۳۱۵ میلیارد تومان بوده است.
وی سپس گزارش معاملات بورس کالا در سال ۹۹ را بررسی کرد و توضیح داد: در سال ۹۹ عرضه و تقاضا و حجم معاملات بورس ایران حدود ۶۶۷ هزار میلیارد ریال محصولات پتروشیمی خرید و فروش شده است که حدود۳۲۵۰ هزار تن حجم این معاملات بوده است.
قنبرپور با اشاره به این که برخی از اطلاعات حوزه بازیافت ثبت نمیشود، تاکید کرد: به دلیل ارزانی نیروی کار بحث بازیافت در ایران جذاب شده است اما کل مصرف پلیمر در ایران ۱ و نیم میلیون تن ارزیابی میشود که تخمین میزنیم نیمی از آن معادل ۷۵۰ هزار تن بازیافت میشود.
وی در ادامه به مرور آمارهایی در مورد تولیدات صنایع پلاستیک پرداخت و افزود: سهم ارزش افزوده صنایع پلاستیک از تولید ناخالص داخلی ایران بر مبنای تخمین نقش مواد اولیه وارداتی و بازیافتی حدود ۱.۵ درصد است که حدود ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی بخش صنعت را شامل میشود که سهم قابل توجهی است.
سهم اشتغال صنایع پلاستیک از کل اشتغال ایران در سال 99 معادل 3.6 درصد بود
رئیس کمیسیون آموزش انجمن ملی صنایع پلیمر ایران اعلام کرد: سهم اشتغال صنایع پلاستیک از کل اشتغال ایران در سال ۹۹ حدود ۳.۶ درصد است که ۱۱.۳ درصد از اشتغال بخش صنعت را شامل میشود.
به گفته قنبر پور میزان صادارت محصولات پلیمری در سال ۹۹ معادل ۱.۵ میلیارد دلار بوده است که سهم ارز آوری صنایع پلاستیک در کل صادرات غیرنفتی صنعت ایران به حدود ۴۴ درصد میرسد.
عضو هیات مدیره انجمن ملی در خصوص نقش و مقایسه صنایع پلاستیک در کشورها مختلف، گفت: تقاضای پلی اتیلن در جهان ۱۰۹ میلیون تن بوده که در خاورمیانه ۶ میلیون تن و در ایران ۱ میلیون و ۱۷۵ هزار تن است.
وی اعلام کرد: عرضه پلی اتیلن در خاورمیانه ۲۰ میلیون تن بوده که در ایران حدود ۵ میلیون تن عرضه داشته ایم. عربستان حدودا بیش از ۲ برابر ایران تولید داشته است.
قنبرپور گفت: پلی پروپلین به دلیل تولید محدود و ثانیا مشکلاتی که در واردات داشته، وضعیت بدتری نسبت به پلیاتیلن دارد. تولید پلیپروپلین در خاورمیانه ۸ میلیون اما در ایران ۷۳۶هزار تن و در عربستان حدود ۵ میلیون تن بوده است.
گفتنی است دومین همایش ملی چشمانداز اقتصاد صنایع پلاستیک در ایران ١۴٠٠ توسط کمیسیون آموزش انجمن ملی صنایع پلیمر ایران سه شنبه و چهارشنبه به صورت آنلاین و در بستر زوم برگزار می شود.