به گزارش اقتصاد انرژی، ذخایر گاز طبیعی در اروپا در وضعیت مطلوبی قرار دارند و این امر به کاهش سرعت رشد قیمت گاز که ناشی از نگرانیهای مربوط به ریسک عرضه بود، کمک کرده است.
طبق گزارش بلومبرگ، جدیدترین آمار گروه صنعتی گاز زیرساخت اروپا نشان میدهد که تا تاریخ ۲۹ مرداد، سطح ذخایر گاز در اروپا به ۹۰ درصد ظرفیت خود رسیده است. اتحادیه اروپا پیشتر هدف خود را برای دستیابی به این سطح تا اولین روز نوامبر تعیین کرده بود، اما این هدف دو ماه زودتر محقق شده است.
قیمت گاز در اروپا روز چهارشنبه (۳۱ مرداد) در نزدیکی پایینترین قیمت خود در دو هفته اخیر نوسان دارد، در حالی که قیمت این کالای انرژی روز سهشنبه با کاهش ۴.۷ درصدی روبرو شد که بیشترین افت از ماه ژوئن به شمار میرود. بازار به شدت نسبت به اختلالات عرضه در تابستان امسال واکنش نشان میدهد و نگرانیها از تأمین باقیمانده گاز توسط روسیه، باعث افزایش قیمتها در اوایل ماه جاری شده بود.
در حال حاضر، سطح بالای ذخایر گاز به کاهش نگرانیها در مورد ریسکهای عرضه کمک کرده است. میزان ذخیرهسازی فعلی، اگرچه کمی کمتر از سطح مشابه در سال گذشته است، اما همچنان بالاتر از میانگین پنجساله باقی مانده است.
با این وجود، اروپا همچنان با ریسکهای مرتبط با اختلالات ناگهانی مواجه است. کشورهای اروپایی در حال بررسی راهکارهایی برای جبران کمبود گاز پس از پایان قرارداد انتقال گاز از طریق خط لوله میان مسکو و کییف در پایان سال ۲۰۲۴ هستند.
نروژ، به عنوان بزرگترین تأمینکننده گاز اروپا، به دوران طولانیمدت نگهداری نزدیک میشود و این موضوع باعث افزایش احتیاط در میان معاملهگران شده است.
کریستوف هالسر، تحلیلگر شرکت ریستاد، هشدار داده است: «هرگونه اختلال در فعالیتهای نروژ یا طولانی شدن دوره نگهداری احتمالاً موجب واکنشهای اضطرابی در بازار خواهد شد. جریان گاز طبیعی به اروپا اهمیت زیادی دارد، به ویژه که این قاره واردات گاز طبیعی مایع (الانجی) کمتری داشته است.»
در ساعت ۸:۴۲ صبح در آمستردام، قیمت گاز طبیعی در اروپا (معیار Dutch front-month futures) با کاهش ۰.۳ درصدی به ۳۷.۸۵ یورو در هر مگاوات ساعت رسید.
روند قیمت گاز
قیمت گاز طبیعی در اروپا در تاریخ ۱۸ مرداد با افزایش چشمگیر به بالاترین سطح خود از دسامبر رسید. این رشد به دلیل اختلالات احتمالی در عرضه گاز روسیه که از اوکراین عبور میکند، بوده است. در آن زمان، قیمت گاز با افزایش ۴.۳ درصدی به ۴۰.۱۰ یورو به ازای هر مگاوات ساعت رسید، در حالی که درگیریها در منطقه کورسک روسیه، که نقطه کلیدی برای ورود گاز به اروپا است، ادامه داشت.
ایستگاه سودژا، نزدیک به مرز اوکراین، یکی از آخرین مسیرهای باقیمانده برای انتقال گاز روسیه به اروپا از طریق اوکراین است. جریان گاز در این نقطه همچنان ادامه دارد و حجم آن مطابق با هفتههای گذشته خواهد بود.
پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، اروپا تلاش کرده است وابستگی خود به گاز روسی از طریق خط لوله را کاهش دهد و به افزایش واردات گاز طبیعی مایع پرداخته است. با این حال، برخی کشورها هنوز به این خطوط وابسته هستند و این وابستگی آنها را در برابر اختلالات ناگهانی آسیبپذیر کرده است.
قرارداد ترانزیت
قرارداد ترانزیت گاز بین روسیه و اوکراین در پایان سال جاری میلادی به پایان میرسد، و به این ترتیب، صادرات گاز از روسیه به اروپا خاتمه مییابد. مقامات اروپایی در حال مذاکره برای ادامه انتقال گاز از این خط لوله پس از پایان قرارداد هستند. هنوز مشخص نیست که چه منابعی جایگزین این انتقال خواهند شد.
یک اختلال ناگهانی و زودهنگام در جریان گاز میتواند شوکی جدی به کشورهایی مانند اسلواکی و اتریش وارد کند که به شدت به این منبع انرژی وابسته هستند. چنین وضعیتی میتواند منجر به افزایش قیمت گاز برای شرکتها و مصرفکنندگان شود.
این تابستان، بازار گاز اروپا نوسانات زیادی را تجربه کرده است. موجهای گرما در برخی مناطق آسیا و اروپا موجب افزایش تقاضا و تشدید رقابت برای تأمین حاملهای انرژی شده است. علاوه بر این، اختلالات ناشی از قطعی برق و شرایط آب و هوایی شدید نیز تأثیر منفی بر تأسیسات تولیدی بزرگ جهانی داشته است.