به گزارش اقتصاد انرژی آنلاین صنعت پتروشیمی در اسفندماه، روزهای متفاوتی را پشت سر گذاشت. بسیاری از شرکتها توانستند درآمد بیشتری کسب کنند و پس از ماهها، نشانههایی از بهبود در تولید و فروش آنها دیده شد.
این رشد تا حدی نتیجه بالا رفتن قیمت محصولات و دلار بود، اما افزایش تولید نیز نقش مهمی در آن ایفا کرد. برخی از پتروشیمیها، پس از دورهای توقف یا کاهش فعالیت، دوباره به مدار تولید بازگشتند. با این حال، نیمی از شرکتهای بورسی همچنان با مشکل کاهش تولید دستوپنجه نرم میکنند، مخصوصا آنهایی که در حوزه اوره و متانول فعالیت دارند.
سرمای زمستان و قطعی گاز همچنان یکی از چالشهای تکراری این صنعت است که روی عملکرد شرکتها تاثیر میگذارد. با این وجود، برخی شرکتها موفق شدند در اسفند عملکردی فراتر از انتظار داشته باشند.
اگرچه مسیر کلی صنعت مثبت به نظر میرسد، اما همچنان نشانههایی از ضعف و نوسان در برخی بخشها دیده میشود. گزارش پیش رو، نگاهی تحلیلی به عملکرد ماه گذشته شرکتهای پتروشیمی دارد و تصویری واقعی از شرایط این صنعت در پایان سال ارائه میدهد.
وضعیت صنعت پتروشیمی در اسفند ۱۴۰۳
گزارش عملکرد اسفندماه ۲۴ پتروشیمی بورسی منتشر شد و مشخص کرد درآمد اکثر شرکتهای صنعت در این ماه رشد کرده است. خلاف ماههای گذشته تولید نیز به رشد درآمد کمک کرده و افزایش درآمد پتروشیمیها تنها به واسطه رشد نرخ ارز و قیمت محصولات نبوده است.
گفتنیست گاز صنعت اوره پس از سه ماه قطعی، بالاخره وصل شد و پتروشیمیهای این صنعت به مدار تولید بازگشتند. البته هنوز افت تولید در پتروشیمیهای اورهساز دیده میشود، ولی میتوان به بازگشت آنها به حالت عادی امیدوار بود.
طبق گزارش عملکرد ماهانه شرکتهای پتروشیمی، مجموع درآمد ۲۴ پتروشیمی بورسی در ماه اسفند ۱۴۰۳ به ۹۴ هزار و ۳۵۱ میلیارد تومان رسیده که نسبت به اسفندماه سال گذشته ۴۱ درصد افزایش داشته است.
همچنین مقایسه درآمد صنعت پتروشیمی در اسفندماه با ماه گذشته یعنی بهمن افزایش حدود ۱۴ درصدی را مخابره میکند. گفتنیست سه پتروشیمی نوری، پارس و جم پردرآمدترین پتروشیمیهای بورسی در اسفند بودند.
همانطور که در نمودار مشخص است ۱۹ پتروشیمی در این ماه موفق به افزایش «درآمد حاصل از فروش» خود نسبت به اسفند ۱۴۰۲ شدهاند. انرژی پرس در این گزارش کارنامه تولید و فروش پتروشیمیهای بورسی را مورد ارزیابی قرار داده است.
بیشترین افزایش درآمد پتروشیمیها نسبت به اسفند ۱۴۰۲
طبق جدولی که در ادامه آورده شده، پتروشیمی فارابی در اسفندماه ۱۴۰۳ نیز توانست عملکرد درخشانی در بخش فروش از خود نشان دهد و تناژ فروش خود را بالا ببرد.
همچنین نرخ فروش محصولات فارابی نیز در این ماه نسبت به اسفندماه سال گذشته رشد خوبی را تجربه کرد و در نهایت این دو موضوع سبب شد تا درآمد پتروشیمی فارابی جهش چشمگیری را تجربه کند.
به نحوی که درآمد ماهانه این پتروشیمی در ماه اسفند ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ حدود ۶۲۰ درصد بالا رفت و از ۴۰ میلیارد تومان به ۲۸۵ میلیارد تومان رسید. همچنین مقایسه درآمد پتروشیمی فارابی در اسفند با ماه گذشته یعنی بهمن افزایش حدود ۳۰ درصدی را نشان میدهد.
پتروشیمی تخت جمشید نیز دومین شرکتی بود که در اسفندماه ۱۴۰۳ توانست در بخش درآمدزایی موفق ظاهر شود. به نحوی که این پتروشیمی در این ماه موفق شد درآمد ماهانه خود را با افزایش بیشتر از ۱۳۸ درصدی از ۴۰۰ میلیارد تومان در اسفند ۱۴۰۲ به ۹۵۳ میلیارد تومان در اسفند ۱۴۰۳ برساند. همچنین باید گفت رقم فروش تخت جمشید در این ماه نسبت به ماه گذشته یعنی بهمن حدود ۱۹ درصد افزایش داشته است.
جایگاه سوم بیشترین افزایش درآمد ماهانه در اسفند ۱۴۰۳ نیز به پتروشیمی خارک تعلق میگیرد. چرا که مبلغ فروش اسفندماه این شرکت با افزایش ۱۳۰ درصدی از هزار و ۳۶۱ میلیارد تومان در اسفند ۱۴۰۲ به سه هزار و ۱۲۴ میلیارد تومان در اسفندماه سال ۱۴۰۳ رسید. همچنین دو پتروشیمی قائدبصیر و آریاساسول نیز دیگر پتروشیمیهای موفق در رشد درآمد اسفندماه بودهاند.
جدول زیر درآمد ماهانه پتروشیمیهای بورسی را در سه ماه مذکور مقایسه کرده است.
بیشترین کاهش درآمد ماهانه در اسفند ۱۴۰۳
طبق جدول درآمدزایی پتروشیمیها سه پتروشیمی آبادان، خراسان و زاگرس بیشترین کاهش درآمد را در اسفندماه سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ تجربه کردند.
بیشترین افزایش مقدار تولید در اسفند ۱۴۰۳
روند افزایش درآمد پتروشیمیهای بورسی در بخش تولید، تنها در نیمی از صنعت دیده شد و نصف دیگر پتروشیمیها کاهش تولید داشتند. در این میان برخی از پتروشیمیها مانند کرمانشاه، فناوران و فارابی عملکرد خوبی در تولیدات خود ثبت کردند.
بررسی گزارش فعالیت ماهانه شرکتهای پتروشیمی نشان میدهد، پتروشیمی کرمانشاه در اسفندماه ۱۴۰۳ عنوان «بیشترین افزایش مقدار تولید» را نسبت به اسفند ۱۴۰۲ از آن خود کرده است. به نحوی که تناژ تولید پتروشیمی کرمانشاه در اسفند ۱۴۰۳ نسبت به اسفند ۱۴۰۲ حدود ۱۶۹ درصد افزایش داشت و از ۱۳.۳ هزار تن به ۳۵.۹ هزار تن رسیده است.
پتروشیمی فناوران نیز دیگر پتروشیمی بود که موفق شد افزایش قابل قبولی در تناژ تولید خود به عمل بیاورد. به صورتی که تناژ تولید این شرکت از ۵۹ هزار و ۲۲۱ تن در اسفند ۱۴۰۲ با رشد ۷۰ درصدی به ۱۰۰ هزار و ۲۱۵ تن در اسفند ۱۴۰۳ رسیده است.
سومین پتروشیمی که در اسفندماه عملکرد خوبی در بخش تولید از خود نشان داد، پتروشیمی فارابی بود؛ به طوری که این شرکت در اسفندماه ۱۴۰۳ موفق شد تناژ تولید خود را با افزایش ۵۲ درصدی از دو هزار تن در اسفند ۱۴۰۲ به بیش از ۳.۱ هزار تن در اسفند ۱۴۰۳ برساند.
همچنین نوری، پارس و آریاساسول نیز دیگر پتروشیمیهایی بودند که در این ماه رشد تولید قابل ملاحظهای داشتند.
بیشترین کاهش مقدار تولید پتروشیمیها در اسفند ۱۴۰۳
در طرف دیگر اما ۱۲ پتروشیمی در این ماه با کاهش حجم تولید روبهرو شدند. در این میان اما پتروشیمیهای آبادان، زاگرس و خراسان به ترتیب بیشترین کاهش تولید را نسبت به اسفند ۱۴۰۲ به ثبت رساندهاند.