به گزارش اقتصاد انرژی و به نقل از ایرنا، بنفشه زهرایی روز دوشنبه در نشست شورای حفاظت از منابع آب و سازگاری با کمآبی استان که با حضور معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی برگزار شد افزود: وضعیت منابع آب زیر زمینی نوار شرقی کشور بسیار بغرنج است و ۴۵ درصد اضافه برداشت منابع تجدید ناپذیر کشور هم که هیچ جایگزینی ندارد در شرق کشور انجام میشود.
وی گفت: سقف مجاز برداشت آب از سفرههای زیر زمینی در استانهای شرقی بیش از ۱۶۰ درصد بوده و علت افت پیوسته منابع آب زیر زمینی نیز همین مساله است.
دبیر کارگروه ملی سازگاری با کمآبی تصریح کرد: اگر برنامههای سند سازگاری با کمآبی به طور کامل اجرایی شود تعادلبخشی آبخوانها تا پایان طرح محقق خواهد شد و در دراز مدت بخشی از حجم آب زیر زمینی جایگزین میشود.
وی افزود: هدف برنامه سازگاری با کمآبی کاهش برداشت از منابع آب زیر زمینی است تا بتوان در افق ۱۰ ساله به یک منبع قابل برنامهریزی دست یافت.
زهرایی گفت: در فاز اول عملکرد برنامه سازگاری با کمآبی باید تا افق ۱۴۰۵ مصارف استانها کاهش پیدا کند که در این زمینه برداشت از منابع آب زیر زمینی اهمیت بیشتری دارد.
وی افزود: بررسی اقدامات انجام شده نشان خواهد داد که چه میزان از این برنامه تاکنون محقق شده و با توجه به تاخیر در شروع طرح هنوز دادهها به جمعبندی نرسیده است لذا پیشبینی میشود حدود ۲ سال دیگر بتوان از برنامههای انجام گرفته ارزیابی داشته باشیم.
دبیر کارگروه ملی سازگاری با کمآبی با اشاره به کف شکنی و جابهجایی چاهها در سالهای اخیر گفت: از این پس کف شکنی چاه در کشور ممنوع است و باید استانها بر این موضوع نظارت ویژه داشته باشند.
وی عنوان کرد: پدیده فرونشست زمین در کشور بسیار مساله مهمی بوده و ۲ دشت استان خراسان جنوبی نیز بحرانی اعلام شده است.
زهرایی با بیان اینکه سند سازگاری با کمآبی خراسان جنوبی ۳۰ درصد از برنامه عقب است گفت: بخشی از این عقب ماندگی به خاطر تخصیص نیافتن اعتبار به طرحهای مورد نیاز است و بخشی هم به خاطر نگرانی بروز تعارضات اجتماعی بوده است.
وی افزود: در مجموع عملکرد خراسان جنوبی نسبت به سایر استانها در اجرای سند سازگاری با کمآبی مناسبتر بوده است.
دبیر کارگروه ملی سازگاری با کمآبی گفت: خراسان جنوبی از گذشته جزو مناطق پیشرو صرفهجویی در مصرف آب بوده و شهر بیرجند اولین شهر دارای لوله کشی در ایران است، قنوات موجود در استان نیز نمونههای بسیار استثنایی توزیع آب در زیر زمین محسوب میشود که تبخیر را به حداقل ممکن میرساند.
وی اظهار داشت: این پیشینه در موفقیت برنامههای صرفهجویی آب تاثیرگذار است اما کمبود منابع آبی و بارگذاری مصارف متعدد در دهههای اخیر انعطاف پذیری کاهش مصرف آب را کم کرده و این بزرگترین چالشی بوده که خراسان جنوبی با آن رو به رو است.
زهرایی افزود: باید به دنبال راهکارهایی باشیم که صرفهجویی آب در قبال کمترین تبعات برای کشاورزان محقق شود.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی هم گفت: جلوگیری از اضافه برداشت منابع آب زیر زمینی از ۱۳۹۲ با نصب کنتور هوشمند اجرایی شد که و اکنون ۹۹.۷ درصد منابع آب استان به صورت مجاز برداشت میشود.
سعید سروری افزود: با این وجود گام اصلی و نهایی برای رسیدن به تعادل اصلی همچنان باقی مانده و باید فراتر از صرفهجویی به دنبال ریاضت آبیاری باشیم.
وی گفت: تداوم خشکسالی، کاهش بارندگیها و وضعیت ذخایر سدها از یک سو و کسری مخزن ۱۲۵ میلیون مترمکعبی دشتهای استان از سوی دیگر نشان میدهد که باید بیش از پیش نسبت به مدیریت مصرف آب در همه بخشهای کشاورزی، صنعت و شرب اهتمام شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی بیان کرد: اجرای کامل سند سازگاری با کمآبی ما را به این هدف مهم خواهد رساند.